![]() |
|
Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 (/showthread.php?tid=7925) Strony:
1
2
|
Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - TOMEK1 - 2014-04-13 Mam problem z agregatem chlodniczym IBK 3000 niskotemperaturowy Stop -0,5bar , R 404A,Po wymianie sprężarki(naprawa po spaleniu silnika ,przebicie do masy) .Wymieniłem olej w sprężarce, uruchomiłem urządzenie dopełniłem ciekłym czynnikiemi urządzenie pracowało przez tydzień.Po tygodniu zgłoszenie że wyrzuca presostat wysokiego ciśnienia.Sćiągniłem czynnik do butli ,sprawdziłem szczelność (azotem 15 bar przez pól godziny na belce elektronicznej z dokładnością do 0,01 bar nie widać nieszczelości)>Czynnik wcześniej schłodzony w komorze odgazowałem i napełniłem ponownie w fazie ciekłej,. urządzenie zaczelo pracować .Po tygodniu znowu zgłoszenie z tym samym problemem.Urządzenie odstawione z użytkowania ma po dwóch stronach 12 bar. Skraplacz nie zachowuje się normalnie (nie czuć gorącego powietrza z wentylatorów a rura zazilająca zawór jest chłodna).Na dzień dzisiejszy zaazotowałem układ na 24 godziny. podejrzewam jednak nieszczelność na stronie ssawnej. Może macie jakieś podobne doświadczenia . Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - barbie - 2014-04-13 przy niedoborze czynnika nie występuje problem wysokiego ciśnienia .zobacz jak ustawiony jest presostat . Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - TOMEK1 - 2014-04-13 Presostat ustawiony jest na 25,5 bara i działa .Upuszczając czynnik można zmiejszyć ciśnienie np.23 bar ale wtedy pokazuje że jest mało czynnika .zresztą i tak jest to za duże ciśnienie.Podejrzewam że układ po stronie niskiego ciśnienia może być nieszczelny i podczas odstawienia (podciśnienie) może ciągnąć powietrze. Stąd chcę sprawdzić szczelność w dluższym okresie czasu. Zresztą do tego przypadku podchodziło dwóch znajomych chłodniarzy i robiliśmy wszystko ze sztuką .Urządzenie wystartowało i po tygodniu znowu problem. Byli przy próbie ciśnienia i według wskazań monometru stwierdzili że układ jest szczelny ale to było tylko pól godziny.Ciekły czynnik (dotykając rurki wychodzący ze skraplacza na zbiornik jesy już chłodny). Czy np."rozwarstwienie " czynnika(404A) może mieć aż taki wpływ na pracę układu.Po każdorazowym opróżnieniu instalacji był schladzany a upuszczałem przez krótką chwilę .napełnienie cieczą. Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - Haurox91 - 2014-04-13 Brudny skraplacz, przypchany układ, powietrze w układzie, zle dobrany tzr ?? Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - TOMEK1 - 2014-04-13 skraplacz czysty ,AKV w porządku, ewentualnie olej w skraplaczu . Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - frost-ch - 2014-04-13 TOMEK1 napisał(a):skraplacz czysty ,AKV w porządku, ewentualnie olej w skraplaczu .olej w skraplaczu ni jest przyczyną , nie rozumiem co pokazuje za mało czynnika? poza tym czy po z ciągnięciu ubyło czynnika? Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - TOMEK1 - 2014-04-13 O braku czynnika stanowi wartość temp.przegrzania SH mierzona przez sterownik jak i mój przyrząd dodatkowo wziernik optyczny ..Czynnik odzyskałem przez zawór na zbiorniku butla na wadze wszystko pod kontrolą. Według mnie olej też nie powinien byc przyczyną bo powinien być usunięty wraz z czynnikem.do zbiornika dalej na parownik i powrót do sprężarki taka jest teoria. Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - ziras - 2014-04-13 Na niskim -0,5bar przy R404A to chyba jakaś pomyłka. Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - TOMEK1 - 2014-04-13 W momencie uzyskania temp w komorze (tunel zanrażalniczy) sterownik wyłącza dopływ czynnika (AKVzamyka dopływ czynnika) sprężarka odsysa pary z chłodnicy a presostat niakiego ciśnienia wyłącza układ. W zależności od nastawy presostatu ciśnienie wyłączania może być różne. Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - Haurox91 - 2014-04-13 Dlaczego pres jest ustawiony na podcisnienie ? Silnik sie spalił bo nie miał chłodzenia hmm ? Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - TOMEK1 - 2014-04-13 Takie były nastawy, min. po to żeby agregat się nie załączal. LP przy wzroście ciśnienia załączył by ponownie sprężarkę. Sprężrka po zatrzymaniu AKV pracuje ok.pół minuty. niemożliwe by uszkodzić silnik Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - klimatolog - 2014-04-13 Prawdopodobnie jest tak że presostat lp zanim osiągnie próg spompowania czynnika to po stronie hp przewyższy go.Na początek proponuję sprawdzenie presostatów.Czy któryś nie zgubił charakterystyki.Do sprawdzenia czystość skraplacza. Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - barbie - 2014-04-13 jaka jest pojemność zbiornika ? . Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - klimatolog - 2014-04-13 barbie napisał(a):jaka jest pojemność zbiornika ? .Pojemność raczej się niezmieniła.Co nie można przypuszczać że układ przepełniony.Dlaczego zainteresowany nic nie pisze o filtrach które powinny być wymienione.Dlaczego padła sprężarka?.Prawdopodobnie uszkodzi się kolejna.Jeśli nie poszuka przyczyny uszkodzenia.Opis awarii na poziomie przedszkola. Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - TOMEK1 - 2014-04-13 Panowie uszkodzony agregat sprężarkowy miał zwarcie do masy i po oględzinach stwierdzilem że nie ma sensu montowania filtra odkwaszającego . Po uszkodzeniu zostały zamknięte zawory na speężarce .Na samej sprężarce jeszcze przed otwarciem zaworów " wykonałem próżnię" uzupełniłem olej ,otworzyłe4m zawory.dopełniłwm czynnika i wszystko.Filtr -odwadniacz nie wymieniałem rzeczywiście ale nie wykazuje objawów zapchania . Panie Klimatolog sprężarka ma prawidłowe zabezpieczenia nadmiarowe (uszkoszenie jednej cewki )może ma Pan praktykę i wie jak potrafią spalić się silniki.W tym przypadku było to uszkodzenie mechaniczne .Nie pytam o przyczynę uszkodzenia sprężarki a o calość uklafdu chłodniczego,Sprężarka mowiąc w żargonie ma dupę zmrożoną wcześniej i teraz. Z przedszkolem przesada pytam o konkrety. Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - coldtherm - 2014-04-13 według mnie zgubne jest ciśnienie ssania zdarza mi się zarejestrować ujemne ciśnienia ale tylko przy dużych urządzeniach w przypadkach zbiegów okoliczności np. gdy śruba ruszy na odessaniu z 2 wydajnością bo przytrzymało ją zabezpieczenie termiczne uzwojeń. Pokombinuj z KPXX LP ... Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - TOMEK1 - 2014-04-13 Pytałem o ciśnienie skraplania Presostaty sprężarka w porządku.. Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - coldtherm - 2014-04-13 rozumiem pytanie ... sam słusznie zauważyłeś że powodem morze być powietrze w technoblockach często jest tajanie gorącym gazem i w tym układzie jest regulator skraplania który nie uruchamia wentylatora skraplacza bez potrzeby. Czy twoje urządzenie ma w jakiś sposób ograniczany went. skr. ?? Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - TOMEK1 - 2014-04-13 Chłodnica odtajana jest prrzy pomocy grzałek stąd też moje podejrzenie o olej w skraplaczu. Wentylatory załączają się przy 12 bar.Pytałem o czynnik R404A.Czy moje dzi9ałanie w przypadku podejrzenia o powietrze w układzie i sposób postępowania z czynnikiem jest prawidłowe i jak ma sięto do właściwości czynnika ponownie załadowanego (mając na uwadze że jest on mieszaniną gazow) Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - ziras - 2014-04-13 Proponuję sprawdzić czy układ nie jest przytkany, filtr? Koniecznie podkręć presostat na niskim - na tym mogła polec sprężarka. Sprawdzałeś kwasowość oleju? Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - klimatolog - 2014-04-14 TOMEK1 napisał(a):Chłodnica odtajana jest prrzy pomocy grzałek stąd też moje podejrzenie o olej w skraplaczu. Wentylatory załączają się przy 12 bar.Pytałem o czynnik R404A.Czy moje dzi9ałanie w przypadku podejrzenia o powietrze w układzie i sposób postępowania z czynnikiem jest prawidłowe i jak ma sięto do właściwości czynnika ponownie załadowanego (mając na uwadze że jest on mieszaniną gazow)Problem polega na wyłączaniu układu przez hp.A dupa sprężarki zalodzona.Okoliczności tych objawów eliminują powietrze i wilgoćw układzie.Zresztą jak napisałem opis awarii na poziomie wyżej opisanym.Sam napisałeś że układ szczelny.Nie napisałeś co pokazuje indykator wilgoci.Nie opisałeś.Nie sprawdziłeś faktycznego progu działania hp -lp.Nie podałeś czy przetwornik ciśnienia(dupa zalana) pokazuje fatyczne -przekształca sygnał na rzeczywiste ciśnienia.Nie napisałeś nic o układzie w którym pracuje sprężarka.Ile parowników?I wiele tym podobnych.Jeśli układ na spompowaniu.To nadal twierdzę że to wina jednego z presostatów tego układu.I jeszcze jedno pytanie.Czy nie dołożono dodatkowego odbiornika chłodu(parownika)Olewając wydajność skraplacza?Co reguluje ciśnienie skraplania.?Na koniec przeanalizuj temperatury pogody dla regionu awarii.Kiedy działało a kiedy doszło do awarii.To na tyle. Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - frost-ch - 2014-04-14 TOMEK1 napisał(a):Chłodnica odtajana jest prrzy pomocy grzałek stąd też moje podejrzenie o olej w skraplaczu. Wentylatory załączają się przy 12 bar.Pytałem o czynnik R404A.Czy moje dzi9ałanie w przypadku podejrzenia o powietrze w układzie i sposób postępowania z czynnikiem jest prawidłowe i jak ma sięto do właściwości czynnika ponownie załadowanego (mając na uwadze że jest on mieszaniną gazow)A czy w układzie jest odolejacz lub jakiś regulator upustowy? Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - TOMEK1 - 2014-04-15 Do Klimatologa . Co z tego że tył sprężarki zmrożony, jeśli pracuje na wysokim ciśnieniu .Jak ma się to do wydajności. układu chłodniczego dla danego czynnika w funkcji ciśnienia skraplania . Po kolei wykresy lg p-i i T-S dla obiegu nawet teoretyczny. Myślę że Pan zrozumiał.Napisałem szczelny ale próba była prowadzona w przeciągu pól godziny .Moi koledzy chłodniarze stwierdzili zresztą ja też że układ jest szczelny.(spadek ciśnienia na poziemie 0,04bar/h można różnie interpretować ) posługuję się urządzeniami MasterCool'a i Fieldpiece . Na zegarach tego nie zauważysz. (Zresztą polecam Fieldpiece albo jeśli macię kasę TESTO). Chyba nie przeczytałeś napisałem wcześniej o wysokości parametrów wysokiego i niskiego ,przetwornik pokazuje takie same parametry jak moj przyrząd wartość ciśnienia ssania i SH. Co ma wspólnego presostat wysokiego jeśli wyłącza się prawidłowo. Urządzenie pracowało poprawnie do momentu wymiany silnika ,czynności jakie wykonałem opisałem .Poza tym żadnej ingerencji w układ.Ciśnienie skraplania regulowane jest presostatem, załącza wentylatory przy 12 barach i od tego momentu pracują non stop. Pogoda jak widać Pytam tych co mieli podobny przypadek dodatkowo o sposób postępowania przeze mnie z R404A czy jest prawidłowy?Dzisiaj dopiero sprawdzę szczelność układu stoi od soboty ,Jeśli szczelny montuję Schrodera w dolnej częśco skraplacza,wymieniam ,odwadniacz,i całość czynnika. Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - frost-ch - 2014-04-15 Tomek 1 nie wszystko opisałeś dokładnie a w szczególności te elementy instalacji które mogły by wskazać na problem , ale z tego co zrozumiałem to nie jest problem z brakiem czynnika a raczej z wysokim ciśnieniem po stronie ssawnej co daje wysokie ciśnienie po stronie tłocznej i zaszronioną sprężarkę oczywiście jeżeli rzeczywiście parownik jest nie zalodzony , popatrz uważnie czy nie masz jakichś bajpasów otwartych , może to być odolejacz , regulator wydajności itp . Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000 - klimatolog - 2014-04-15 TOMEK1 cytuję..Poza tym żadnej ingerencji w układ.Ciśnienie skraplania regulowane jest presostatem, załącza wentylatory przy 12 barach i od tego momentu pracują non stop. Pogoda jak widać .Pogoda to pogoda.Ponoć latem ma być cieplej.Można mieć kasę i dobry samochód Master C.Co z tego jak się posiada sprzęt i brak wiedzy jak z niego korzystać.TOMEK1 napisałeś.(Do Klimatologa . Co z tego że tył sprężarki zmrożony, jeśli pracuje na wysokim ciśnieniu .Jak ma się to do wydajności.)Brak mi argumentacji.Brak prawidłowo dobranego urządzenia chłodniczego lub stan nieprawidłowej pracy.Jeśli dupa zamrożona to układ nie wydajny.Przepełniony?Zbyt niskie przegrzanie.?Zbyt duża sprężarka. |