![]() |
|
Klient wie lepiej - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Klient wie lepiej (/showthread.php?tid=799) |
Klient wie lepiej - max - 2007-08-23 Mam taki pomysł by tutaj umieszczać Wasze gagi z klientami... ************************************** Przyjeżdża chłopaczek w wieku 20 lat, że chce chłodnicę wymienić. W trakcie naprawy rozmowny klient opowiada, że to nowy wóz (bmw e36 w compact) świeży nabytek. Miał brać inne, "wybajerzone" na totalny odlot, ale było jedno ale... podczas pracy z samochodu ciekło. No to dumny klient opowiada mi ile to by musiał wydać jak tam już cieknie coś podobnego do wody na wysokości kokpitu - to na pewno z nagrzewnicy. W celu upewnienia sie zapytałem... - tamte bmw miało działającą klimę? - tak, i to jaką zimno jak nie wiem co dmucha.... P.S. BMW e36 - sama wymiana chłodnicy nie pomogła... Auto się nadal grzało ![]()
Klient wie lepiej - max - 2007-08-23 Teraz historia znajomego - mechanika samouka ![]() ***************************** OPEL VECTRA A 2.0 - klima Chłopaczek wiedział, że ma dziurę w układzie klimatyzacji, ale nie wiedział jak ją znaleźć. Sprężonym powietrzem nie mógł zlokalizować nieszczelności... Nie wiem jak ale zalał układ kranówką i już wiedział, że skraplacz jest nie szczelny
Klient wie lepiej - crocens - 2007-08-31 Takie historie zawsze śmieszą jak opisane wyżej Ta historia z dzisiaj ************************ Podjeżdża jakiś model Rover'a i gość mówi, że klima nie działa i trzeba dobić 225g gazu. Pytam się, skąd wie, że akurat taką ilość? Odpowiada mi na to, ze wyczytał w gazecie, że co roku ucieka z układu około 20% gazu, a że to już stare auto (notabene jedyne 55000km, wiadomo, starszy człowiek) to on woli dobijać 40%. Dobijał mu to jego wnuk (zgodnie z zaleceniem dziadka) ale ostatnio coś się już bardzo popsuło bo od dwóch lat (!!) nie chodzi. po burzliwej dyskusji (oczywiście klient wie lepiej) okazało się, ze w układzie obliczonym na 550g było... 1400g(!!)
Klient wie lepiej - senior - 2007-11-09 tak czytam forum i po przeczytaniu postu GOOCHAB przypomniała mi się sytuacja: przyjeżdza klient laguną z 2000r( coś ok tego) i chce dobić klimatyzację bo kupił samochód i sprzedający mówił, że uciekł gaz, był dzień przed wyjazdem na wakacje, tłumaczy, ze bardzo mu jest potrzebna, pokazuje mi właczniki w kabinie, naciska, świecą się. Podnosi maskę i ja szukam przyłaczy, szukam, szukam, i nie widzę....... więc szukam sprężarki.... sprężarka jest, ale nic wiecej, zero okablowania , węży, pełno błota w przyłączach sprężarki, z grodzi silnika wystają wycięte aluminiowe rurki... No i niestety, popsułem mu humor/............ Klient wie lepiej - radekklimat - 2007-11-09 ja mialem goscia ktory kupil mazde 626 i przyjechal na naprawe klimy wylacznik ac po wlaczeniu zasygnalizowal lampka prace ale na tym koniec bo sie okazalo ze koles nie ma klimy w bryce wogole natomiast jak ja kupowal w zime to dzialala w tej bryce japonce wstawiali wylacznik ac ale nic poza tym o czym sprzedawca auta nie poinformowal szanownego "jelenia" pozdro dla wszystkich co maja klime Klient wie lepiej - max - 2008-06-11 Z dzisiaj ***************************** OPEL ASTRA 3 - roczna z klimą Klient na wstępie pyta ile za "dobicie klimy". Szef tłumaczy, że MY klimy nie dobijamy. My ją obsługujemy. Klient dalej że dobić. Na to szef: a ile chce pan dobić? Klient no tak z 200 :] <lol> nie mogłem opanować śmiechu jak temu się przysłuchiwałem ![]() W końcu zrobiliśmy próbę wydajnościową - temp schładzania 5-6 stopni, ciśnienia jak najbardziej w porządku. Tak czy siak, klient wydał zakładaną przez siebie sumę pieniążków i odjechał szczęśliwy
Klient wie lepiej - elektrofrost - 2008-06-14 miałem gościa co w omedze było trochęelementów całkiem zinnego modelu a sprzedający powiedział kupującemu że trzeba wymienic tylko filtr Klient wie lepiej - Artic - 2008-06-15 he elektrofrost pisz bardziej wyraziście ze 5 min dochodziłem o co chodzi
|