Forum Klimatyzacja
Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? (/showthread.php?tid=8258)

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - jack63 - 2014-08-04

Jaka firma potrafi zamontować w chillerze układu chłodzącego dużej serwerowni zamontować automatykę, która po wyzwoleniu presostatu HP jednej z 4-rech sprężarek(!) wyłącza pompę obiegową glikolu oraz ..... wszystkie (!) wentylatory SKRAPLACZA ?????
Co w ogóle sądzicie o takim układzie sterowania?
Czym to grozi, itp, itd???
Niby sezon ogórkowy, ale sytuacja jest autentyczna i temat nie jest żartem. Wręcz przeciwnie.

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - awax - 2014-08-04

Pewnie uczyli się w internecie,na forum.
To przecież proste,czujnik przepływu glikolu zasteruje uruchomieniem alarmu w obiekcie natomiast unieruchomione wentylatory skraplacza automatycznie połącza się tel. ze służbami ratunkowymi i jeden z nich nawet zawiadomi Towarzystwo ubezpieczeniowe.

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - jack63 - 2014-08-05

awax napisał(a):Pewnie uczyli się w internecie,na forum.
Obawiam się, że są ...mądrzejsi.
awax napisał(a):unieruchomione wentylatory skraplacza automatycznie połącza się tel. ze służbami ratunkowymi
Nic takiego się nie stało. Pompy i wentylatory (4szt) skraplaczy (2 obiegi chłodnicze + freecooling) załączane są przez automatykę chillera. Serwery się ugotowały (no prawie) bo obydwa chillery stały na tym samym błędzie a "genialna" automatyka szaf .... nie otwarła drzwi, choć miała to zrobić.

awax. Jakieś typowania firmy której nalepki są na chillerach i szafach rakowych ???
Czy ktoś się dołączy do zgaduj zgaduli ?

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - Amfan - 2014-08-05

Nalepki na chillerach raczej nie mają tu nic do rzeczy, bo mogą być naprawdę z dobrej fabryki (nie nalepki tylko chillery). Skopana jest logika automatyki pracy układu. a to już wina projektu lub wykonania.

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - jack63 - 2014-08-05

Amfan napisał(a):Nalepki na chillerach raczej nie mają tu nic do rzeczy, bo mogą być naprawdę z dobrej fabryki (nie nalepki tylko chillery).
Nie wiem z jakiej fabryki są chillery i guzik mnie to obchodzi. Wygląda jakby chillery (ok 200kW) były by robione gdzieś we włoskim (oby nie chińskim) lesie.
Amfan napisał(a):Skopana jest logika automatyki pracy układu. a to już wina projektu lub wykonania.
Automatyka jest integralną częścią chillera i jest faktycznie skopana.
Nie wiem o jakim projekcie piszesz? Chillera czy całej instalacji?
Na razie nikt nie wytypował autora (firmy) nalepki.
Podpowiem. Bardzo znana i "szanowana" bo kosmicznie droga marka układów chłodzenia serwerowni.
Dalej proszę o zgadywanie i opinie.
pozdr.

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - Amfan - 2014-08-05

chodzi o projekt instalacji automatyki(scenariusz /logikę pracy), to że chiller ma złącze start/stop dla pompy to nie znaczy ,że trzeba ją tam od razu podłączać .Sprawdź przy chillerze czy można ustawić HP sprężarki jako ostrzeżenie a nie alarm krytyczny wyłączający całe urządzenie .

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - klimatolog - 2014-08-05

Układ to układ.Nie działa część układu .Sterowanie powinno być tak zaprojektowane aby wyłączyć układy
współpracujące.Inaczej nazywając urządzenie nie sprawne składające się z kilku systemów zależnych od siebie.

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - jack63 - 2014-08-06

Amfan napisał(a):to że chiller ma złącze start/stop dla pompy to nie znaczy ,że trzeba ją tam od razu podłączać .
Pompy (2szt na chiller) są sterowane elektronicznie. Mogą zmieniać wydatek i zmieniają. Nie doszedłem co nimi steruje? Może pracują niezależnie i tylko da się je wyłączyć ? Nie mam pojęcia i nie mam zamiaru się na razie doktoryzować. Urządzenia są nowe. Na gwarancji.
Amfan napisał(a):Sprawdź przy chillerze czy można ustawić HP  sprężarki jako ostrzeżenie a nie alarm krytyczny wyłączający całe urządzenie .
To dość oczywisty wniosek, który przekazałem serwisantowi TEJ firmy. Twierdził, że ...."se ne da" ???
Może i jest to prawda, ale nie o to chodzi.
Dostawca całego układu chłodzenia serwerowni, firma na literę "R". Znana i wielce szanowana w wśród informatyków zrobiła za gigantyczne pieniądze takiego knota, że aż oczy pieką.

klimatolog napisał(a):Układ to układ
Genialne!
klimatolog napisał(a):Sterowanie powinno być tak zaprojektowane aby wyłączyć układy współpracujące.
Tak i serwery mają się wyłączyć lub ugotować????
Nie pisz po alkoholu, bo bredzisz.

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - p.obelix - 2014-08-06

Czy jest RC-groupe jeśli tak to w pełni podzielam zdanie że urządzenia są przereklamowane i w cale nie lepsze od innych marek.

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - Amfan - 2014-08-06

jak znana i szanowana to może Ritt.l

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - klimatolog - 2014-08-06

Urządzenia są nowe. Na gwarancji.Pewnie ktoś głupi.Nie każdy po alkocholu?.Układ niesprawny to układ nie sprawny.Napisałeś =Jaka firma potrafi zamontować w chillerze układu chłodzącego dużej serwerowni zamontować automatykę, która po wyzwoleniu presostatu HP jednej z 4-rech sprężarek(!)Układ czy niezależne układy?Bo to stanowi różnicę.A może hp mylisz z zabezpieczeniem lp przepływu wody?

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - jack63 - 2014-08-07

The winner is..... Amfan !!! Gratulacje.

Tak tak. Znany, wielce szanowany i nadęty Rittal. Ceny z kosmosu a pod spodem dziadostwo.
Z resztą błędów jest więcej nie tylko w automatyce.

Klimatolog. Pleciesz takie bzdury i do tego tak nieskładnie, że powinieneś się udać na jakieś badania w celu określenia co ci jest.

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma? - klimatolog - 2014-08-07

1jack63 Ja na forum nie zadaję pytań z podstawowej wiedzy.Myślę że forum jest branżowe.A zabezpieczenie Wysokiego ciśnienia w układzie jest jedno.Czy każda sprężarka posiada odrębny skraplacz?Napisałeś układ chłodniczy i tego się trzymam.Post nr-1.I tego opisu się trzymam.Układy chłodnicze posiadają zabezpieczenia.Układ zabezpieczenie.