![]() |
|
Spawanie rurek alu - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Spawanie rurek alu (/showthread.php?tid=8297) |
Spawanie rurek alu - Whisky - 2014-08-14 Witam. Przeszukałem trochę tematów na forum i google ale jeszcze chciałbym się dowiedzieć was czy te tanie spawarki na alledrogo śą warte do spawania rurek w układach klimatyzacji? Miałem już styczność z tymi Lutami z palnikiem i nie za bardzo mi to wychodzi dlatego postanowiłem się zainteresować TIGiem. Szukam tylko dobrego sposobu do pospawania dziurek czy też wspawania nowych kawałków jak to bywa z uszkodzeniami. Spawanie rurek alu - Klim - 2014-08-15 Powiem Ci ze najlepszym sposobem jest lutowanie palnikiem i odpowiednie spoiwo i doswiadczenie.Wychodza idealne luty. Tigiem moj brat spawa 15 lat i przyjezdza do mnie zebym mu polutowal rurki od klimy - mowi ze raz wyjdzie a raz nie wyjdzie, robia sie pecherzyki, wrzery itp. Jak masz duzo czasu i nerwy na wodzy to mozesz sobie tiga kupic ! ale mi sie wydaje ze szybciej sie nauczysz lutowac ! Powieszchnie musza byc idealnie czyste i odtluszczone ! nawet paluchami nie dotykaj przed lutowaniem. Spawanie rurek alu - Klim - 2014-08-15 Luty najlepsze sa te ktore maja osobno topnik. i nie kupuj tanich. Spawanie rurek alu - Whisky - 2014-08-15 Miałem alumweld i alu8000. Nie udało mi się uszczelnić dziurki o wielkości igły. Testowałem w sumie nie wiele bo tylko 4 godziny Na różnych filmikach wszystko ładnie wygląda ale takie proste to nie jest. Może podpowiesz mi jaki lut polecasz i jaki topnik? Nie chcę oddawać czegoś źle zrobionego a też nie chce jeździć ciągle do spawacza który zresztą też nie potrafi mi tego pospawać za pierwszym razem.
Spawanie rurek alu - Amfan - 2014-08-17 Też się orientowałem w tym temacie.Musi być dobry TIG DC! ,no i trochę czasu trzeba poświęcić zanim się opanuje technikę i ustawi maszynę .Gluty i wżery się robią jak się zmienia potencjał +/- na materiale spawanym,dla tego musi być DC Spawanie rurek alu - mg - 2014-08-17 Amfan napisał(a):Też się orientowałem w tym temacie.Musi być dobry TIG DC! ,no i trochę czasu trzeba poświęcić zanim się opanuje technikę i ustawi maszynę .Gluty i wżery się robią jak się zmienia potencjał +/- na materiale spawanym,dla tego musi być DCOrientowałeś się, pytanie czy próbowałeś, może chociaż widziałeś? Spawanie rurek alu - elektromechanik - 2014-08-17 ALU nie pospawasz DC. ALU spawa się AC. Tyle jeśli chodzi o sprzęt. Jednak żeby dobrze spawać ALU to trzeba urodzić się spawaczem i baaaardzo duuuużo ćwiczyć. - to nie stal. Spawanie rurek alu - klimatolog - 2014-08-18 To co uniwersalne (lut gotowy z topnikiem) zazwyczaj bywa porażką.Kiedyś spawałem kawałek silnika WSK-i.Pokruszyłem z innej z tego samego rocznika kawałek elementu i użyłem go do naprawy jako spoiwo.Topnikiem był ALU 1lub 2.Teraz to 12-ście bodajże.Spektrometr czasami może pomóc w wyborze spoiwa.A czy to będzie zrobione metodą elektryczną DC czy AC czy palnikiem nie ma mniejszego znaczenia jeśli robi to odpowiednia osoba. Spawanie rurek alu - Whisky - 2014-08-27 Sorki że tak późno odpisałem na własny temat ale wiecie każdy musi kiedyś zrobić urlop Dzięki wielkie za odpowiedzi. Postanowiłem dać szanse jeszcze mojemu palnikowi i poszukam teraz oddzielnie luty i topnik. Jeśli jednak ktoś może mi zaoferować sprawdzony topnik i lut to chętnie kupię
Spawanie rurek alu - Whisky - 2015-09-12 Bardzo dużo czasu minęło ale w końcu się udało Spawarka AC/DC, dobra maska do spawania, dobrze dobrany drut, elektroda i można spawać drobne rzeczy takie jak rurki aluminiowe. Po zabawie z palnikiem poddałem się i spawarka na szczelność spawie bez problemu.
Spawanie rurek alu - januszk - 2015-10-27 No i nie trzeba do tego żadnych kursów i certyfikatów
Spawanie rurek alu - mg - 2015-12-17 januszk napisał(a):No i nie trzeba do tego żadnych kursów i certyfikatówŻe co? Spawanie rurek alu - Whisky - 2015-12-17 januszk napisał(a):No i nie trzeba do tego żadnych kursów i certyfikatów Teoretycznie to na wszystko musisz mieć kurs/certyfikat. Jeśli sobie sam pykasz to nikt nic nie powie ale jeśli pracownik spawie itd to można dostać niezłą karę. |