Forum Klimatyzacja
Wymiana agregatu w ladzie chłodniczej - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Wymiana agregatu w ladzie chłodniczej (/showthread.php?tid=8306)

Wymiana agregatu w ladzie chłodniczej - krzysiek.j - 2014-08-21

Witam,

Zarejestrowałem się tutaj, ponieważ mam pewną wątpliwość dotyczącą wymiany agregatu chłodniczego w ladzie. Jestem użytkownikiem lady chłodniczej, w której obecny agregat uległ uszkodzeniu. Mam inny, działający agregat ze starej chłodziarki, który chciałem wykorzystać w ladzie chłodniczej. Zleciłem zadanie wymiany fachowcowi, który nabił agregat jakimś gazem i zamontował go w ladzie, jednak po kilku próbach stwierdził, że agregat nie będzie działał, bo jest "za mocny" i że muszę kupić od niego nowy agregat, który będzie odpowiedni. Teraz mam problem, bowiem nie wiem czy agregat może być "za mocny" (przecież jego zadaniem jest obracanie gazem transportującym ciepło - co z tego, że robi to szybciej czy wolniej) czy tylko fachowiec chce mnie naciągnąć na koszty?

Bardzo proszę o Państwa opinię w tym temacie.

Pozdrawiam,
Krzysiek.

Wymiana agregatu w ladzie chłodniczej - Shitashii - 2014-08-21

Niestety (też dla nas) nie jest to takie proste, że agregat tylko obraca gazem. Możliwe jest, że agregat jest za mocny.

Wymiana agregatu w ladzie chłodniczej - MarioO - 2014-08-21

Nie agregat a zapewne sprężarka uległa awarii.Co do kombinacji to po prostu lipny pomysł.Gdy pada sprężarka lub wymieniasz agregat to dobierasz zamiennik o zbliżonych parametrach lub oryginał jak kto woli.Zapewne lada jest leciwa skoro bawisz się w niepewne przekładki.Jakiś czas temu poleciłem klientowi w podobnej sytuacji żeby poszukał w necie całej zdrowej i znalazł za 300zł Wymiana sprężarki wyszła by o wiele drożej.Mówiąc szczerze podpowiedziałem mu na odczepne z racji ze lada stara w opłakanym stanie i aż strach zakładać nową sprężarkę bo mogła by nie dożyć końca gwarancji Big Grin Chyba że jest to mały sklepik towaru napchane i częściowo zabudowane wnętrze i wymiana lady sprawiła by duży kłopot

Fachowiec na koszty raczej Ciebie nie naciąga .Chciał zarobić na przekładce i stracił .Za dwie wymiany agregatu zapłacisz mu tylko za jedną i jeszcze go podejrzewasz że oszust?

Wymiana agregatu w ladzie chłodniczej - elektromechanik - 2014-08-21

Niby wszystko się zgadza.
Dziwi mnie tylko to że fachowiec nie widział ze sprężarka ( czy agregat ) do końca nie wiemy - jest zbyt duży - przed montażem . Gdyby moc nie była znacznie większa to na pewno poszedłby bez większych problemów . Nawet przy nieco większej wydajności można puścić na niższej temperaturze parowani aby skraplacz dał radę - to nawet dodatkowy plus - ( bez przesady oczywiście ).
Większy problem byłby gdyby był zbyt mały - wydajność, osiągnięcie odpowiedni niskiej temperatury parowania itp.

Moim zdaniem albo nie do końca to > fachowiec < albo wpadł na pomysł większego zarobku.

Jak są na sprężarkach - agregatach podane typy to wrzuć tu - będzie można porównać i wtedy powiedzieć coś konkretnego a tak to wróżenie z fusów.

Wymiana agregatu w ladzie chłodniczej - wit - 2014-08-21

chyba że jakieś stare sprężarki -brak typu -lub nie ma już dostępnej dokumentacji -dobór był w ciemno -bez proby ani rusz. wielkość staroci niekoniecznie idzie w parze z ich mocą/ wydajnością.
Tak agregat -lub sprężarka mogą być za mocne do konkretnego urządzenia...

czy silnik z porszaka/ferrai itp może być za mocny do sejczento ? przecież najwyżej szybciej pojedzie...

Wymiana agregatu w ladzie chłodniczej - klimatolog - 2014-08-21

krzysiek.j napisz coś o ladzie i szafie.Jaka długa lada i jakiej kubatury była szafa.Mrożnicza czy plusowa?