Forum Klimatyzacja
witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: witryna cukiernicza - regulacja wilgotności (/showthread.php?tid=8447)

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - Qba - 2014-12-10

Witam, jak w temacie klient narzeka na wysuszone ciasta w witrynie. Jest tam regulator wilgotności Honeywela i pokrętło ustawione na max. 90%. Pytanie moje , w jaki sposób jest to realizowane bo żadnej parownicy tam nie ma, no i co mogę zrobić?.
Pozdrawiam

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - Amfan - 2014-12-10

To po jakiego był by tam montowany sam regulator?.

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - p.obelix - 2014-12-10

Amfan napisał(a):To po jakiego był by tam montowany sam regulator?.
Po to żeby obniżać wilgotność.
Sprawdź ciśnienie parowania oraz temperaturę w ladzie mała deltaT= duża wilgotność, duża deltaT=mała wilgotność. Czy parownik szroni ? Czy jest nie dobór czynnika? Czy wentylatory parownika pracują z pełną wydajnością itp.

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - klimatolog - 2014-12-10

A nie odwrotnie?

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - Qba - 2014-12-13

Witam w poniedziałek jadę tam I sprawdzę układ chłodniczy ale day ktoś WIE jak działa regulacja wilgotności - wiedziałbym na co jeszcze zwrócić uwagę

Pozdrawiam I dziękuję sq pomoc

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - barbie - 2014-12-13

regulacja wilgotności działa jeśli jest więcej jak + 10 w ladzie .

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - klimatolog - 2014-12-13

barbie napisał(a):regulacja wilgotności działa jeśli jest więcej jak + 10 w ladzie .
A ja głupi myślałem że higrometr w ladach cukierniczych podwyższy za sposobem grzałki elektrycznej wilgotność aby ciasta nie wysuszało tego z tortem i kremem.barbie jak masz więcej niż 10+w ladzie cukierniczej to ekspendientka dzwoni do szefa że krem puszcza.Póżniej szef dzwoni do firmy serwisowej.Jeśli się niedokształciś to stracisz wizerunek.Higrometr załancza grzałkę podwyżającą temperaturę parownika a co za tym idzie podwyżenie wilgotności w zakresie zadanym.Zazwyczaj w takich ladach +2-+5

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - barbie - 2014-12-13

jak byś czytał ze zrozumieniem to bym dostarczył instrukcję obsługi ,

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - mg - 2014-12-13

klimatolog napisał(a):
barbie napisał(a):regulacja wilgotności działa jeśli jest więcej jak + 10 w ladzie .
A ja głupi myślałem że higrometr w ladach cukierniczych podwyższy za sposobem grzałki elektrycznej wilgotność aby ciasta nie wysuszało tego z tortem i kremem.barbie jak masz więcej niż 10+w ladzie cukierniczej to ekspendientka dzwoni do szefa że krem puszcza.Póżniej szef dzwoni do firmy serwisowej.Jeśli się niedokształciś to stracisz wizerunek.Higrometr załancza grzałkę podwyżającą temperaturę parownika a co za tym idzie podwyżenie wilgotności w zakresie zadanym.Zazwyczaj w takich ladach +2-+5

Higrostat załącza grzałkę co z kolei powoduje zagęszczenie cykli pracy agregatu chłodniczego podnoszącego wilgotność produktu. Taka to logika?

Te grzałki parownika wydają się jedyną najprostrzą metodą na takową regulację w tym meblu .Dam znać po wizycie

Dziękuje

barbie napisał(a):jak byś czytał ze zrozumieniem to bym dostarczył instrukcję obsługi ,

barbie jak to nie żart z tą instrukcją to proszę podeślij, bo mam trochę podobnych urządzeń I może się przydać.
kuboks@tlen.pl

Pozdrawiam

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - klimatolog - 2014-12-13

mg napisał(a):
klimatolog napisał(a):

Higrostat załącza grzałkę co z kolei powoduje zagęszczenie cykli pracy agregatu chłodniczego podnoszącego wilgotność produktu. Taka to logika?
nie ta logika ponieważ zwiększenie cyklów pracy wiąże się z z uruchomieniem sprężarki.Wyrównanie ciśnień.Dlatego stosuje się higrometr który powoduje załączenie grzałki aby sztucznie wymusić -podnieść ciśnienie parowania aby wzrosła wilgotność.Ale szacunek mg za tok rozumowania.

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - mg - 2014-12-13

Nie trawie tych mebli, omijam szerokim łukiem. Ile 0,kW może mieć ta grzałka?

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - Amfan - 2014-12-14

p.obelix napisał(a):
Sprawdź ciśnienie parowania oraz temperaturę w ladzie mała deltaT= duża wilgotność, duża deltaT=mała wilgotność. Czy parownik szroni ? Czy jest nie dobór czynnika? Czy wentylatory parownika pracują z pełną wydajnością itp.
A ja do tej pory myślałem, że to osuszacz obniża wilgotność a nawilżacz podwyższa wilgotność , ale że sam regulator hmmm?

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności - Qba - 2014-12-19

p.obelix napisał(a):

Witam
- więc tak: okazało się że nieszczelność na zaworku, no to wymiana zaworu, czynnika ( 404-0,900g ),czyszczenie skraplacza i poszło. Wilgotność z 30 doszła do 61% i jest dobrze ale więcej nie chce wycisnąć. Wentylatory chodzą na max, parownik tak zabudowany że nie sposób go opisac - to co ledwo widać nie szroni, temp. zadana 6C i trzyma, ciś.parowania 3,8 bar. Klient na razie zadowolony .
pozdrawiam