![]() |
|
Pomieszczenie do przechowywania Wina! - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Pomieszczenie do przechowywania Wina! (/showthread.php?tid=8489) |
Pomieszczenie do przechowywania Wina! - miezala5 - 2015-01-19 Czy ktoś z kolegów robił taki temat? Klijent w b.dużym domu robi na "poddaszu" pomieszczenie spotkań i chce wydzielić pomieszczenie na wina! Jako że robie mu tam troche instalacji klimatyzacyjnych dostałem propozycje zajecia się instalacją chłodniczą do tej winiarni! ![]() Trzeba utrzymać stałą temp.18C i wilgotność na poziomie 50%. Robił ktoś coś w tym temacie? Pomieszczenie do przechowywania Wina! - rabix - 2015-01-19 Temat bardzo trudny! Kiedy wilgotność jest za mała wyschnięciu ulegają korki butelek i następuje migracja powietrza do wina, a kiedy jest za duża istnieje ryzyko odklejania się etykiet win co w przypadku win wysokogatunkowych powoduje ich znaczą utratę wartości. Jeżeli to ma być przechowalnia z prawdziwego zdarzenia to klimatyzacja precyzyjna. Jak duże jest to pomieszczenie? Pomieszczenie do przechowywania Wina! - miezala5 - 2015-01-19 rabix napisał(a):Temat bardzo trudny! Kiedy wilgotność jest za mała wyschnięciu ulegają korki butelek i następuje migracja powietrza do wina, a kiedy jest za duża istnieje ryzyko odklejania się etykiet win co w przypadku win wysokogatunkowych powoduje ich znaczą utratę wartości. Jeżeli to ma być przechowalnia z prawdziwego zdarzenia to klimatyzacja precyzyjna. Jak duże jest to pomieszczenie? rabix napisał(a):Temat bardzo trudny! Kiedy wilgotność jest za mała wyschnięciu ulegają korki butelek i następuje migracja powietrza do wina, a kiedy jest za duża istnieje ryzyko odklejania się etykiet win co w przypadku win wysokogatunkowych powoduje ich znaczą utratę wartości. Jeżeli to ma być przechowalnia z prawdziwego zdarzenia to klimatyzacja precyzyjna. Jak duże jest to pomieszczenie? Jeszcze nie wiem! Czekam na informacje!Myśle że w granicach 10-15m2! Zdaje sobie sprawe z precyzji utrzymania stałej temp. i wilgostności. Kluczowym bedzie tutaj kultura pracy układu i odległość do cichej jednostki zewnętrznej! Pomieszczenie do przechowywania Wina! - jack63 - 2015-01-19 rabix napisał(a):Jeżeli to ma być przechowalnia z prawdziwego zdarzenia to klimatyzacja precyzyjna.Co was napadło na jakieś "klimatyzacje precyzyjne??? Przecież to ściema marketingowa. Czy normalna chłodnia z dobrym układem chłodniczym i automatyką jest NIEPRECYZYJNA??? miezala5 stawianie chłodni z takimi wymaganiami na poddaszu jest proszeniem się o kłopoty. To nie piwnica. W lecie słoneczko potrafi bardzo skutecznie podnieć temp. Gościu albo nie zdaje sobie sprawy z wagi problemu albo ma kasy jak lodu. Uważaj! Możesz się pośliznąć na tej robocie. Pomieszczenie do przechowywania Wina! - rabix - 2015-01-19 W jaki sposób "normalna chłodnia z dobrym układem chłodniczym i automatyką" utrzyma zadaną wilgotność? Pomieszczenie do przechowywania Wina! - miezala5 - 2015-01-19 Niestety gościu ma kasy jak lodu a w dodadku jest moim kuzynem! ![]() Jeszcze nie zgłębiałem szczegółów jego pomysłu! Narazie zgłębiam temat na [reklama] i widze że układy dedykowane do tego typu pomieszczeń nie powalają precyzją! ![]() [reklama] a wilgotność jest utrzymywana automatycznym nawilżaczem! ![]() Zrobie mu komórke z PUR 80 niech dobry stolarz ja obuduje drewnem to mozna w srodu postawić i takie coś jakw linku!
Pomieszczenie do przechowywania Wina! - joker - 2015-01-19 miezala5 napisał(a):Niestety gościu ma kasy jak lodu a w dodadku jest moim kuzynem!Jeśli chodzi o wysuszanie korków to się nie martw.Wystarczy składować butelki w pozycji poziomej i po problemie. Pomieszczenie do przechowywania Wina! - mg - 2015-01-19 Oligarcha piwnicy nie przewidział? Pomieszczenie do przechowywania Wina! - rabix - 2015-01-22 joker napisał(a):Jeśli chodzi o wysuszanie korków to się nie martw.Wystarczy składować butelki w pozycji poziomej i po problemie. Polecam artykuł w "Technice chłodniczej i klimatyzacyjnej" mojego współautorstwa na temat profesjonalnego przechowywania wina. Nr 8-9/2014. Pomieszczenie do przechowywania Wina! - miezala5 - 2015-01-22 Znajde w necie ten artykuł??? Pomieszczenie do przechowywania Wina! - rabix - 2015-01-27 miezala5 napisał(a):Znajde w necie ten artykuł???W necie raczej nie będzie. Podaj e-mail to wyślę skan. Pomieszczenie do przechowywania Wina! - DIGI80 - 2015-01-27 Ja też poproszę,mam trochę wina w zbyt ciepłej piwnicy, poza tym ziemniaki mi rosną :-\ pozdrawiam Daniel danielglaszcz@o2.pl Pomieszczenie do przechowywania Wina! - joker - 2015-01-27 jack63 napisał(a):Oj napadło.Nienormalne układy chłodnicze.Poza schładzalnikami pomieszszczeń może ktoś wytłumaczyć pojęcie klimatyzacji precyzyjnej?Czy przechowalnie warzyw i owoców są czasami precyzyjne pomimo dużych wydajności?Panie rabix opisz system z prawdziwego zdarzenia.Bez kotłowni na poziomie -1 i bez magistral cieplnych typu bloki mieszkalne i domki z z odnawialnymi żródłami ciepła.Ciekawe z jakich winnic pochodzą najdroższe roczniki win.Panie rabix etykiety przykleja się z marką i rocznikiem w chwili opusczenia dojżewalni.Najlepszym serwisantem od klimatyzacjii precyzyjnej był LUDWIK xv.rabix napisał(a):Jeżeli to ma być przechowalnia z prawdziwego zdarzenia to klimatyzacja precyzyjna.Co was napadło na jakieś "klimatyzacje precyzyjne??? Przecież to ściema marketingowa. Czy normalna chłodnia z dobrym układem chłodniczym i automatyką jest NIEPRECYZYJNA??? Pomieszczenie do przechowywania Wina! - damiankrolikowski - 2015-03-30 Witam Przeczytałem wszystkie wpisy i już pierwszym wpisie jest błąd - wino składuje się w temperaturze 13 stopni 65-75 % wilgotności z tego co się orientuje to są najlepsze warunki do składowania wina, Teoretycznie w praktyce nie ma takiego urządzenia i pomieszczenia które by było to w stanie zrobić i niestety wahania w temperaturach jak i wilgotności będą wiem z doświadczenia. I tutaj zacytuje "klimatyzacje precyzyjne" jeśli klimatyzacja utrzyma temperaturę od 12 do 14 stopni to wino będzie bezpieczne i nic mu się nie stanie , jeśli chodzi o wilgotność to tak jak jeden z kolegów wspomina to wystarczy ze korek będzie się moczył w winie i nie będzie problemu normalnie max nachylenie butelki to ok 30 stopni. Sam teraz poszukuje rozwiązania to mojego projektu (piwnica na wino ) jeśli kuzyn ma kasy jak lodu można kupić z ameryki uradzenia dedykowane do piwnic są w stanie utrzymać odpowiednia temperaturę i wilgotność ale niestety rozmiary nie są najmniejsze i dostawa powietrza odbywa się za pomocą 8 calowych rur izolowanych. jak ma się zbędne miejsce to bardzo dobre rozwiązanie. Pomieszczenie do przechowywania Wina! - Pituul - 2016-08-31 Dzień dobry i Cześć! Dla zainteresowanych tematem przechowania win: W Warszawie od dłuższego czasu funkcjonuje w pełni profesjonalna przechowalnia win. Temperatura i wilgotność utrzymywane na optymalnym poziomie, zaciemnienie brak drgań czy zapachów. Nie jestem jakimś koneserem, dostałem kilka butelek isole e olena jako prezent ślubny, znajomy stwierdził, że warto o nie zadbać i polecił to miejsce. Nie wiem czy można reklamować więc nie ryzykuję, ale polecam temat. Póki co jestem zadowolony z usług. Jakby się coś zmieniło będę informował. |