Forum Klimatyzacja
Maszyna do lodów DDR Copeland - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Maszyna do lodów DDR Copeland (/showthread.php?tid=8521)

Strony: 1 2

Maszyna do lodów DDR Copeland - supermisiek1 - 2015-01-31

Witam wszystkich.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że zawodowo nie zajmuje się chłodnictwem ( jestem elektronikiem) więć proszę wszystkich o wyrozumiałość. Jeżeli ktoś ma ochotę pisać zleć to specjalistą lepiej aby nie pisał takich postów bo one nie wniosą nic do tematu Smile
Pacjentem jest maszyna do lodów DDR tzw "niemka", w lato zajmuje się sprzedażą lodów z tych maszyn. Mam ich kilka i kilka w częściach. od dwóch lat zacząłem je remontować, nauczyłem się nawet spawać nierdzewkę Tigiem aby naprawić cylindry. Maszyna jest oryginalnie na R12 lecz ze względu że kończący się freon i brak zaworów rozprężnych na R12, postanowiłem przerobić cały układ na inny gaz. Sprężarka to Copeland DLJE 201 o wydajności 14,54m3. Są różne firmy które przerabiają te maszyny na R422D i R404A. Teraz pytanie do was który z tych czynników był by lepszy wydajniejszy i jaki zawór rozprężny zastosować model, typ? Oryginalnie jest zawór z wyrównaniem ciśnienia. Mam dwa rodzaje zaworów, które kiedyś dostałem po demontażu:
zawory to Danfoss 2 x TES2 i 2 x TUAE czy one nadawały by się do tej maszyny?

Proszę o mądre sugestie i pomoc.

Maszyna do lodów DDR Copeland - frost-ch - 2015-01-31

supermisiek1 napisał(a):Witam wszystkich.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że zawodowo nie zajmuje się chłodnictwem ( jestem elektronikiem) więć proszę wszystkich o wyrozumiałość. Jeżeli ktoś ma ochotę pisać zleć to specjalistą lepiej aby nie pisał takich postów bo one nie wniosą nic do tematu Smile
Pacjentem jest maszyna do lodów DDR tzw "niemka", w lato zajmuje się sprzedażą lodów z tych maszyn. Mam ich kilka i kilka w częściach. od dwóch lat zacząłem je remontować, nauczyłem się nawet spawać nierdzewkę Tigiem aby naprawić cylindry. Maszyna jest oryginalnie na R12 lecz ze względu że kończący się freon i brak zaworów rozprężnych na R12, postanowiłem przerobić cały układ na inny gaz. Sprężarka to Copeland DLJE 201 o wydajności 14,54m3. Są różne firmy które przerabiają te maszyny na R422D i R404A. Teraz pytanie do was który z tych czynników był by lepszy wydajniejszy i jaki zawór rozprężny zastosować model, typ? Oryginalnie jest zawór z wyrównaniem ciśnienia. Mam dwa rodzaje zaworów, które kiedyś dostałem po demontażu:
zawory to Danfoss 2 x TES2 i 2 x TUAE czy one nadawały by się do tej maszyny?

Proszę o mądre sugestie i pomoc.
Nie musisz przerabiać na R 422 czy R 404 są zamienniki za R 12 jak chcesz się więcej dowiedzieć pisz na PM

Nie chce stosować zamiennika w postaci R401A.

Maszyna do lodów DDR Copeland - joker - 2015-01-31

Zapodaj 417-a i wspominaj mnie. Smile

Kolego rozwiń swoją sugestie dlaczego R417a ? Ja chce sprawić aby maszyna była bardziej wydajniejsza.
Widziałem tylko przeróbki na 404a i na 422D nigdy nie czytałem ani nie słyszałem aby ktoś tą maszyne przerobił na R417A

Maszyna do lodów DDR Copeland - joker - 2015-01-31

Zastanów się czego oczekujesz.Jeśli 404 to wymiana oleju i zaworu związana z tuningiem skraplacza.Jak w DDR.Tylko więcej wody .

Maszyna do lodów DDR Copeland - supermisiek1 - 2015-02-01

W pierwszym poście jest wszystko opisane co chce zrobić. Chodzi mi tylko o odpowiedz ktory gaz bedzie lepszy i o zawór rozprężny.

Maszyna do lodów DDR Copeland - Artic - 2015-02-01

Wydajniejszy 404 I zawór tes2 tylko tak jak koledzy wspomnieliśmy są to Różne czynniki. W takim wypadku musisz sprawdzić czy sprężarka nie przekroczy prądu prac, r12 i 404 mają różne ciśnienia pracy. Pamiętaj o zmianie oleju na syntetyczny no i dobra rada zastosuj r507 jest to czynnik porównywalny z 404 lecz ma ciut lepsze parametry. Przy zastosowaniu 507 reszta tak samo jak dla 404

Maszyna do lodów DDR Copeland - supermisiek1 - 2015-02-02

Czyli na 507 będzie miała większą wydajność niż na 404a i na 422D?? Z tego co patrzyłem to sprężarka pół-hermetyczna copelanda DLJE201 spokojnie daje sobie rade przy gazie 404A więc z 507 też nie powinno być problemu.

Maszyna do lodów DDR Copeland - joker - 2015-02-02

supermisiek1 napisał(a):Czyli na 507 będzie miała większą wydajność niż na 404a i na 422D?? Z tego co patrzyłem to sprężarka pół-hermetyczna copelanda DLJE201 spokojnie daje sobie rade przy gazie 404A więc z 507 też nie powinno być problemu.
Tak nieżle.Tylko nie zapomnij o regulacji presostatu wysokiego ciśnienia.Fakt mają wydajność lepszą obydwa czynniki lecz bez większego skraplacza posiadają wyższą temperaturę parowania oraz automatycznie wyższą temperaturę cylindra w maszynie.Reasumując 507 nie nadaje się do tego.404-a tylko po podwyższeniu przepływu zimnej wody w dochładzaczu.No i jak to pamięta DDR-owskie maszyny aby poprawić ich sprawność mając na uwadze brak w DDR jaki w Polsce znikomych systemów uzdatniania wody wypłukanie takiego wymiennika jakimś tam odkamieniaczem.Takie maszyny(te stare pracują w granicach odparowań -35 stopni)I nie piszcie bzdór.Bo to tylko polityczna gospodarka aby kupić np nowe lodomaty-stacje obsługi-nowe manometry(co2) nowe rury miedziane z zawartością żelaza i nie tylko.Czy może mi ktoś opisać procedurę odciągania oleju z układu autoklimatyzacji? za pomocą stacji diagnostycznej?I ponowne uzupełnienie?A suszenie próżniowe to kolejna bzdura.Pokażcie mi wziernik zalany wodą podłączony do dwustopniowej pompy próżniowej?A może suszenie próżniowe pustego układu chłodniczego zimą z rozszczelnionym skraplaczem usytuowanym na zewnątrz zawierającym wilgoć(temperatura bytowa skraplacza - 5 stopni) Cz y te bajki możliwe?Moim zdaniem nie.Czy można zmienić temperaturę parowania kręcąc śrubą regulacyjną nowoczesnego zaworu? :/

Maszyna do lodów DDR Copeland - radekklimat - 2015-02-02

Ta maszyna nie bedzie pracowac na gazach typu 404a, 507a itp, poprostu nie zmienisz jej wydajnosci a to z prostego powodu-za mały parownik bedzie jak zmienisz na gazy jak napisałem.
Nastepna sprawa to sprezarka, nie jest dostosowana moc silnika do tych gazow wiec jak jej nie zmienisz na odpowiednia to spalisz silnik.
Jedyne rozwiazanie to wymiana oleju na syntetyk, nowy filter, zawor rozprezny, wziernik i czynnik R134a-te same cisnienia, wydajnosc bez zbednych kombinacji.
Potem odpowiednie ustawienie parametrow typu przegrzew i tyle.

Powodzenia.

Maszyna do lodów DDR Copeland - joker - 2015-02-02

Radekklimat też dobre rozwiązanie Smile 134-a zamiennik.Tylko że potrzebna wymiana oleju.Przy 417-a nie.Ale szacunek za odpowiedż Smile

Maszyna do lodów DDR Copeland - Compas - 2015-02-03

Spokojnie możesz spróbować z 417. Przeglądałem ostatnio testy jak sprawdzają się maszynki w dłuższych okresach czasowych i 417 na dłuższą metę jest dobrym rozwiązaniem. Wydajność będzie zadowalająca bez wymiany oleju Wink

Maszyna do lodów DDR Copeland - supermisiek1 - 2015-02-03

Ile osób tyle teorii Smile Na 134a na pewno nie będzie działać Smile Przerabiałem już temat. Ale za to widziałem przeróbki na 422D i na 404A pod pewnymi względami. Sprężarka Copeland DLJE201 na pewno wytrzyma prace na 404 ale właśnie chodzi mi o to który będzie lepszy. Łatwiej jest zrobić na 422D z tego co czytałem i teraz czy zawór TES2 Danfossa na gaz 404a będzie się nadawał do gazu 422d? Z płukaniem układu nie ma problemu zregenerowane mam cylindry od nowa więc jest sucho i nie ma żadnego oleju w środku jeszcze. Skupmy się teraz na tym jeszcze czy pójdzie na 507? Chłodzenie będzie wydajniejsze niż oryginalne.

Maszyna do lodów DDR Copeland - joker - 2015-02-03

Smile ńa początek przy twoich wnioskach.Wymiana filtrów-czynnika- regulacja dochładzacza wodnego-wymiana zaworu rozprężnego-płukanie maszyny Regulacja presostatów-Przystosowanie złącz serwisowych-Rozwiązanie problemu chłodzenia głowicy sprężarki( bo wzrośnie temperatura)itp.Jak zwiększenie zabezpieczenia prądowego jak i nadmiarowo-prądowego.Drogi kolego.Każdy silnik sprężarki oraz jej średnice kanałów (sprężarki).. są przystosowane do czynnika oraz zakresu działania.(widełki) Sad

Maszyna do lodów DDR Copeland - joker - 2015-02-03

Jaki był problem podczas przechodzenia z r 22 na 507-a.? Smile

Maszyna do lodów DDR Copeland - barbie - 2015-02-04

Ile tam jest filterkow ?.

Maszyna do lodów DDR Copeland - supermisiek1 - 2015-02-04

Filtr jest jeden. U mnie na każdej sprężarce w maszynie jest wentylator który chłodzi głowice więc nie ma problemu. W moim poście powyżej sa konkretne pytaniaSmile Prosił bym o odpowiedz osoby które widziały tą maszynę na oczy. Oryginalnie nie ma tam chłodzenia wodnego. Oczywiście będą zamontowane większe i wydajniejsze wentylatory.

Maszyna do lodów DDR Copeland - joker - 2015-02-04

barbie napisał(a):Ile tam jest filterkow ?.
Ile jest filtrów czynnika barbie?Woda jest czynnikiem chłodniczym.Maszyna do produkcji lodów jest układem chłodniczym naj prostrzym układem kaskadowym.A jak wiadomo układy te powiązane są tylko pomiędzy sobą wymianą ciepła pomiędzy tymi układami.Gdybyś się na tym znał to byś wiedział na tym prostym przykładzie że w każdej są dwa przynajmniej.W tym przypadku np. w kaskadzie wysoko ciśnieniowej minimum odwadniacz i sitko mechaniczne na ssaniu sprężarki półchermetycznej których cylinder jest chłodzony powietrzem.Z resztą mojej wypowiedzi musisz sobie poradzić.W jaki sposób?KURSY DOKSZTAŁCAJĄCE? Rolleyes

Maszyna do lodów DDR Copeland - barbie - 2015-02-04

ty sam jesteś półccchermetyczny .

Maszyna do lodów DDR Copeland - joker - 2015-02-04

barbie napisał(a):ty sam jesteś półccchermetyczny .
A filterków piszemy u zamknięte z kreseczką polonisto. :
Dodasz coś w końcu na temat? :/ (Analfabeto nieznający się na chłodnictwie? :lol:

Maszyna do lodów DDR Copeland - jack63 - 2015-02-05

joker napisał(a):A filterków piszemy u zamknięte z kreseczką polonisto. :
Od A zdania się nie zaczyna. Poza tym jak "u" jest zamknięte to wcale nie wygląda na "o", wiec czyma kreseczkę czy nie to mało istotne. Należało napisać "o" z kreseczką.
Tak w ogóle barbie pisał bez użycia polskich znaków z powodów znanych tylko jemu starając się jak widać napisać w miarę poprawnie po polsku, za co go cenię.
Sam dałeś d...y z tą "półchermetyczną", bo to i źle po polsku i bez sensu logicznie, choć slangowo tak się mówi.
Natomiast zarzucanie barbie niewiedzy z chłodnictwa to już poważne nadużycie. Wręcz obelga, kora ośmiesza tylko Ciebie. Sorki, ale tak to wygląda z mojej strony.
"Fajny" temat. Autor na wstępie zaznacza:
supermisiek1 napisał(a):Na wstępie chciałbym zaznaczyć że zawodowo nie zajmuje się chłodnictwem ( jestem elektronikiem)
....
a potem prowadzi pseudo-fachowe dyskusje zamiast zwrócić się do jakiejś firmy(firm) chłodniczej z prośbą o ofertę i dopiero po jej otrzymaniu przedstawić na forum do oceny.
Przecież szanse, że wykona z dobrym skutkiem (!), zamierzoną przez siebie operację są niewielkie.
Podejście od d...y strony do tematu skutkuje takim maglem jak widać.

Maszyna do lodów DDR Copeland - miezala5 - 2015-02-05

Temat fajnie się rozpoczoł
a skonćzył jak często!
Żenujące!Sad

Maszyna do lodów DDR Copeland - joker - 2015-02-05

miezala5 napisał(a):Temat fajnie się rozpoczoł
a skonćzył jak często!
Żenujące!Sad
Będąc objektywnym nietrudno zauważyć którzy forumowicze nie mając nic do powiedzenia w danym temacie odnoszą się do krytyki wypowiedzi w temacie sugerując analfabetyzm.Kolego miezala5? Czy w Twoim poście nie powinno być przecinka?Zapewne jeślitak to zawodowy polonista który się przebranżowił na kierunek techniczny i jego niedoszły adwokat barbie jack63 który też pomylił powołania na pewno się odezwą w temacie.To nie forum polonistyczne.barbie proszę.Pisz w temacie.Choć szanuję Ciebie że posiadasz wiedzę polonistyczną.Pozdrawiam Ciebie i Twojego adwokata Też.Miałeś pomroczność jasną.Adwokat napisał(Tak w ogóle barbie pisał bez użycia polskich znaków z powodów znanych tylko jemu starając się jak widać napisać w miarę poprawnie po polsku, za co go cenię)Pomroczność jasna?) Sad

Maszyna do lodów DDR Copeland - supermisiek1 - 2015-02-05

Koledzy. Temat jest niby prosty ale nie do końca. Proszę was o wypowiedzi tylko w temacie. Pomóżcie rozwiązać problemy i podzielcie się wiedzą Smile