Forum Klimatyzacja
spręzarka na R134 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: spręzarka na R134 (/showthread.php?tid=8532)

Strony: 1 2

spręzarka na R134 - jacek 64 - 2015-02-09

Witam kolegów . Nie mam zbyt dużo doświadczenia w chłodnictwie . Opiszę temat . Chłodziarka na sprężarce R134 AEZ4430. Po załączeniu pracuje około 5-8 sekund i się wyłącza . Pobór prądu rośnie . Startuje od 6 amper rośnie do 10 A i się wyłącza . W tym czasie na manometrach widać skutek sprężania - ciśnienie zdąży spaść z 5 barów do 3 i następuje wyłączenie . Kondensator podłożyłem drugi. Nada to samo. Moim zdaniem na 90% sprężarka do wymiany . Co Wy na to ?

spręzarka na R134 - frost-ch - 2015-02-09

jacek 64 napisał(a):Witam kolegów . Nie mam zbyt dużo doświadczenia w chłodnictwie . Opiszę temat . Chłodziarka na sprężarce R134 AEZ4430. Po załączeniu pracuje około 5-8 sekund i się wyłącza . Pobór prądu rośnie . Startuje od 6 amper rośnie do 10 A i się wyłącza . W tym czasie na manometrach widać skutek sprężania - ciśnienie zdąży spaść z 5 barów do 3 i następuje wyłączenie . Kondensator podłożyłem drugi. Nada to samo. Moim zdaniem na 90% sprężarka do wymiany . Co Wy na to ?
i ja tak myślę

spręzarka na R134 - coolmaker1 - 2015-02-09

Witam.......Janek Wiśniewski........ padł.

spręzarka na R134 - jack63 - 2015-02-09

jacek 64 napisał(a):W tym czasie na manometrach widać skutek sprężania - ciśnienie zdąży spaść z 5 barów do 3 i następuje wyłączenie .
Gdzie masz podłączone te manometry?
Czyżby na ssaniu spadało z 5 do 3 bar gdy rusza???
A to wszystko w lodówce na R134A???
Co robiłeś? Przyznaj się bez bicia.

spręzarka na R134 - MarioO - 2015-02-09

Odpal bez czynnika

spręzarka na R134 - joker - 2015-02-09

Układ totalnie przepełniony. Smile

MariOo napisał(a):Odpal bez czynnika
Najlepiej na próżni jak ma czy zrobić co?
Nie rób jaj.
joker napisał(a):Układ totalnie przepełniony
Chyba jokerowi coś wyszło oprócz włosów. Big Grin
Też miałem podobny przypadek.
Hydraulik wziął ok 1kg R134a i ...przyniósł pustą butlę!
Jak spytałem co zrobił zresztą czynnika to mnie chciał pobić, ale powiedział w nerwach, że lodówka działa.
Pewnie na złomie, ale działa.

spręzarka na R134 - MarioO - 2015-02-09

MariOo napisał(a):Odpal bez czynnika
Sugerowałem tu przeładowany układ.I uspokój się OK?

spręzarka na R134 - jacek 64 - 2015-02-09

Manometry podłączone na ssaniu . Nikt niczego nie dobijał . Chodziło do samego końca bez serwisowania .

jacek 64 napisał(a):Nikt niczego nie dobijał .
A jak podłączyłeś manometry do układu chłodniczego lodówki?
Czyżby telepatycznie?

spręzarka na R134 - joker - 2015-02-09

Uruchomienie każdej sprężarki na wykonanej próżni w układzie może zaowocować spaleniem uzwojenia Smile

Nie o to chodzi. Widziałeś nową lodówkę? Spróbuj podłączyć do niej wąż pomiarowy.

spręzarka na R134 - mg - 2015-02-09

Jakie napięcie podczas rozruchu? Celuje w około 1,8% przyczyn niewłaściwej pracy Cool

spręzarka na R134 - jack63 - 2015-02-10

A ja celuję w 80 procent przypadków. Jakiś fochowiec naprawiał lodówkę przez "dobicie czynnika.
Jak to i co zrobił nie wiadomo. Czy wlutował schroedera czy założył i zostawił wampirek czy tak jak w fabryce zagniatał li lutował lub nie, rurkę. W każdym razie autor tematu ...ma się gdzie podłączyć z pomiarem ciśnienia. Do czego nie wiadomo, bo nie jest łaskaw napisać.
Po drugie. Ciśnienie postojowe lodówek z odparowaniem ok -25 - -30 oC na R134a to jakieś 2.5 - 3.5 bar.
Gościu startuje od 5 bar??? Czyżby zatkana kapilara/filtr???
Możemy sobie gdybać do nocy.

Jedyna pewna(?) informacja jest taka że silnik jest wyłączany po krótkim czasie pracy termikiem.
Reszta jest ... gdybaniem.

spręzarka na R134 - jacek 64 - 2015-02-10

Do pomiaru podłączyłem się pod "wampirka" który był już tam podłączony. Na początku miałem ciśnienie 3 bary i po włączeniu spadało do 2. Po kolejnych próbach startu wzrosło do 4,5 i spadało do 3. układ pracował tylko kilka sekund. Zabezpieczenie odłączało agregat

spręzarka na R134 - jack63 - 2015-02-11

jacek 64 napisał(a):Nikt niczego nie dobijał .
jacek 64 napisał(a):Do pomiaru podłączyłem się pod "wampirka" który był już tam podłączony.
Ja myślisz po co ktoś zakładał wampirek ? Do filmu o wampirach?
To błąd w sztuce! Wampirki służą do odzysku czynnika przed złomowaniem lodówki. Jak widać, fohowcy używają je do innych celów. Bo nie chce się im lutować schroedera, robić próżni itd.
W twoje lodówce jest zatkany filtr-odwadniacz lub kapilara. Trzeba układ opróżnić i sprawdzić.
Pastylka PCT lub inne urządzonko rozruchowe też do sprawdzenia.
Jeżeli kapilara jest zatkana w blisko parownika, to lodówka praktycznie na złom.

spręzarka na R134 - coolmaker1 - 2015-02-11

Witam. Ta sprezarka nie jest dedykowana do "lodówki" więc albo ktoś grzebał ,albo to nie jest" lodówka". Każde urządzenie chłodnicze ma swoją nazwę techniczną i przeznaczenie .Co do wampirka pełna zgodność,od tego jest Schroeder.

spręzarka na R134 - jack63 - 2015-02-11

coolmaker1 napisał(a):a sprezarka nie jest dedykowana do "lodówki" więc albo ktoś grzebał ,albo to nie jest" lodówka".
Jesteś wielkim detektywem. Gratuluję!
Sam, w swojej ciemnocie, w ogóle pominąłem sprawdzenie podanego typu sprężarki!
Sprężarka jest faktycznie MBP.
Co prawda założyłem że jacek 64 nie gra z nami "w kulki", ale albo się myliłem albo on trafił na minę?
Na jego niekorzyść przzemawia to, ze nie dał zdjęć i nie podawał odpowiedzi na zadane pytania. Malo tego wręcz wykłócał się choć napisał:
jacek 64 napisał(a):Nie mam zbyt dużo doświadczenia w chłodnictwie
Ten temat to typowy przykład rozwiązywania problemów stawianych na forach.
Tragicznie mało informacji.
Opis problemu jest bardziej wyżalaniem się niż jego rzetelną prezentacją.
Ambicyjki i "mądrość" autora (ogólnie! a nie koniecznie jacek 64 ) który celowo ukrywa lub cedzi informacje z jakiś jemu znanych i nie znanych powodów.
Ogólna nieumiejętność komunikacji w formie pisanej.
Roszczeniowa postawa i brak szacunku dla poświęconego przez innych czasu.
Na koniec ani informacji jak sie zakończyła sprawa. Ani dziękuję ani nawet pocałuj mnie w zadek.

Teraz ja się wyżaliłem . srory.

spręzarka na R134 - jacek 64 - 2015-02-15

Odpowiadam na pytania i zarzuty. Dane którymi mogę dysponować - to ciśnienie i pobór prądu. Podałem Wam. Nie wiem czy kapilara jest zatkana . Wiem tylko tyle że od 4 miesięcy od kiedy działa ta restauracja - nikt do tej chłodziarki nie zaglądał . Przez 4 miesiące jakoś chodziła . Zdjęcie w załączniku . Nie uważam ze będzie to zatkana kapilara ponieważ za duży jest prąd na starcie . Od razu 6 amper. Sprężarkę zamówiłem . W najbliższym czasie będę wymieniał . Mam inną większą robotę i dla tego odkładałem temat . Zdjęcie w załączniku. Widać że przez lata nikt niczego nie spawał . Panowie wyciągacie niektóre wnioski zbyt pochopnie .

spręzarka na R134 - jacek 64 - 2015-02-15

drugie zdjęcie

spręzarka na R134 - barbie - 2015-02-15

8.85 cm pojemnośći ,450 oleju poe ,245 w przy -15,in 4.67 a ,id 30a ,im 7a ,

spręzarka na R134 - joker - 2015-02-16

Nie montuje się filtra w takim położeniu.To typowy błąd montażowy.Oczywiście będą słowa krytyki że jeśli zrobię inaczej (pionowo) będzie to zbiornik czynnika chłodniczego Smile Smile Totalnej większej bzdury nie słyszałem.Lepiej w ogóle go nie montować w pozycji poziomej. Smile To podobnie jak z butelką napełnioną cieczą do połowy.W pionie sobie nie po oddycham.W poziomie tak. Cool

spręzarka na R134 - coolmaker1 - 2015-02-16

Witam.W tym konkretnym układzie chłodniczym wg zdjęcia ,to z filtrem bym nie panikował. W sumie bez grzebania w bebechach pracował (11 lat chyba-kondensator z tego roku?) 1/4" do odwadniacza też nie krępowana ,widać że oryginał

spręzarka na R134 - frost-ch - 2015-02-16

Wymień tą sprężarkę wreszcie i nie zawracaj du :lol: y

spręzarka na R134 - jacek 64 - 2015-02-16

Właśnie zmieniłem sprężarkę i śmiga . Był duży problem z dostępem - bo bardzo ciasno . Bawiłem się z dobraniem ilości czynnika , bo odessanego było za mało tylko 100 gram . Ale się udało . Pozdrawiam i dziękuję