![]() |
|
wentylacja w laboratorium analitycznym - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Wentylacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: wentylacja w laboratorium analitycznym (/showthread.php?tid=862) |
wentylacja w laboratorium analitycznym - seagull - 2007-10-12 Witam! Przyszło mi zaprojektować wentylację dla laboratorium analitycznego (bez obaw.. na razie w ramach nauki tylko ) może mi ktoś zaproponuje od czego zacząć bo psor na zajęciach powiedział tylko że tu się raczej nie liczy bilansu ciepła, a co i jak.. to mamy 4 tygodnie by sie dowiedzieć![]() za jakiekolwiek podpowiedzi serdecznie dziękuję
wentylacja w laboratorium analitycznym - Tollo - 2007-10-17 A zechciej zajrzeć choćby do poradnika Recknagel Sprenger "Ogrzewanie+klimatyzacja", w każdej bibliotece. Potem pytaj o szczegóły. wentylacja w laboratorium analitycznym - miro102 - 2007-10-17 zacznij od tego aby się dowiedziec ile wymian powietrza jest potrzebnych w pomieszczeniu, jakiej klasy czystosci ma byc powietrze dostarczane, to sa podstawowe wiadomosci, na podstawie tego policzysz sobie centrale went z odpowiednim filtrowaniem powietrza, ruch tego powietrz w pomieszczeniu w zaleznosci od potrzeb laboratoryjnych itd powodzenia miro wentylacja w laboratorium analitycznym - seagull - 2007-10-26 no niestety.. książka w każdej bibliotece dostępna nie jest.. wiem, bo sprawdzałam.. i to w kilku.. ale że student sposób zawsze jakiś znajdzie.. to powiedzmy że ją mam bardzo dziękuję za polecenie mi jej, bo naprawdę coś tam przydatnego jest teraz już tylko mam problem z tym, by w ogóle zacząć.. czyli jakie laboratorium analityczne przyjąć.. psor powiedział w prost, że do oceny będzie wliczane pomyślunek, czyli że mamy podane pomieszczenie, a resztę mamy sobie sami dobrać tak, aby to było najłatwiejsze z możliwych.. narazie kombinuję.. za jakiekolwiek podpowiedzi (jakie laboratorium analityczne będzie najłatwiejsze do doboru wentylacji??) będę wdzięczna![]() na pewno to musi być laboratorium analityczne, ma mieć 4 dygestoria (jedno z otwartym ogniem) i dwa stoły.. wentylacja w laboratorium analitycznym - Tollo - 2007-10-29 Wentylację określają - digestoria. Każde z nich ma wyciąg (wentylator) o wydajności rzędu 600-900m3/h. Tyle, co wyciągasz - musisz nawiac, (z malutkim podcisnieniem, rzędu 5-10%V). Zobacz materiały firmy T...X dot. sterowania laboratoriów. To nie takie trywialne. Zyski wewnętrzne mają znaczenie dla okresu dyżurnego. Temperatura 24°C (coć niekoniecznie, zależnie od rodzaju laboratorium) wentylacja w laboratorium analitycznym - seagull - 2007-11-03 oo.. dzięki.. jeszcze jedno pytanko.. wyciąg na pewno z digestoriów.. i z nad stołów (np. coś w rodzaju wyciągu miejscowego)?? czy nad stołami raczej nawiew?? wentylacja w laboratorium analitycznym - Tollo - 2007-11-05 Z zasady zanieczyszczenia należy łapać u źródła, więc odciągi miejscowe lub okapy. Znad stołu raczej odciąg. (co oznacza własny wentylator wyciągowy) Ale nie dajmy się zwariować: w laboratorium jest tak czy inaczej b. intensywana wentylacja, można troszkę (spalin ?) rozcieńczyć. Problemem jest nawiew-jak go dopasować do zmieniającego się wyciągu. Na początek wersja brut force: pracują zawsze wyciągi 2 digestoriów (i to jest wywiew), nawiew stały kompensuje wywiew (z podcisnieniem 5-10%V) wentylacja w laboratorium analitycznym - Darni - 2008-03-20 Tollo napisał(a):Wentylację określają - digestoria. Każde z nich ma wyciąg (wentylator) o wydajności rzędu 600-900m3/h. Tyle, co wyciągasz - musisz nawiac, (z malutkim podcisnieniem, rzędu 5-10%V). Zobacz materiały firmy T...X dot. sterowania laboratoriów. To nie takie trywialne. Zyski wewnętrzne mają znaczenie dla okresu dyżurnego. Temperatura 24°C (coć niekoniecznie, zależnie od rodzaju laboratorium)Spójrz na normę PN-EN 14175:3 Tam masz wyciągi z dygestoriów |