![]() |
|
regulacja wydajności sprężarki na presostacie - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: regulacja wydajności sprężarki na presostacie (/showthread.php?tid=8723) |
regulacja wydajności sprężarki na presostacie - mister - 2015-05-14 sprężarka bitzer regulacj wydajności 50/100% ze względu na koszty sterowanie regulacją wydajności trzeba zrobić na presostacie a nie sterowniku ciśnieniowym , widziałem takie proste układy ale nie zagłębiałem się w budowe sterowania , wiem że zastosowany był tam opóźniacz czasowy i presostat . ktoś podpowie jak to zrobić ? regulacja wydajności sprężarki na presostacie - joker - 2015-05-14 mister napisał(a):sprężarka bitzer regulacj wydajności 50/100% ze względu na koszty sterowanie regulacją wydajności trzeba zrobić na presostacie a nie sterowniku ciśnieniowym , widziałem takie proste układy ale nie zagłębiałem się w budowe sterowania , wiem że zastosowany był tam opóźniacz czasowy i presostat . ktoś podpowie jak to zrobić ?Komora osiąga sto procent zadanej temperatury -ciśnienia.Presostat niskiego ciśnienia wyłącza 50 procent i podtrzymuje zadaną temperaturę w w przechowalni.Mierzone ciśnienie sterowania jest z wnętrza ośrodka chłodzonego.Czasówka?By wyelimitować czas wyładunku? regulacja wydajności sprężarki na presostacie - radekklimat - 2015-05-14 Presostat LP ALCO podłaczasz zaciski 1 i 2 od gory gdzie 1 zasilanie 2 wyjscie zasilania na cewke zaworu regulujacego wydajnosc no i wiadomo zero do drugiego zacisku w cewce. Ustawiasz cisnienie tak, zeby przełaczał głowice przy odparowaniu około -15-12 stopni na skali manometrow i tyle regulacja wydajności sprężarki na presostacie - mister - 2015-05-14 widziałem że w takim układzie stosowane są opóźniacze czasowe, po co ? regulacja wydajności sprężarki na presostacie - crocens - 2015-05-14 to zależy od inwencji twórczej automatyka, często stosuje się czasówki aby naśladować nowe sterowniki z regulacją ze strefą neutralną + czasem reakcji (czyli jeżeli presostat przeskoczy to czekaj x czasu, jeżeli ciśnienie wróci do normy nic nie rób). Swoją drogą to raczej nowoczesne sterowniki naśladują te układy a nie odwrotnie .Służy to stabilizacji układu i zmniejszeniu ilości zadziałań cewki (która mimo tego, iż może się włączać i wyłączać bardzo szybko, to jednak swoją wytrzymałośc obliczoną ma na pare tysięcy cykli i koniec). Przy regulacji mocy jednej sprężarki dobrze to mieć, bez tego jednak też będzie działać. A jest to "must be" w agregatach gdzie moc reguluje się ilością załączonych sprężarek... choć teraz i tak takei systemy chodzą na mikrokontrolerach a nei na presostatach z czasówkami... regulacja wydajności sprężarki na presostacie - radekklimat - 2015-05-15 Czasowka nie jest potrzebna poniewaz pres ma dyfer ktory ustawiamy na 3bary roznicy regulacja wydajności sprężarki na presostacie - joker - 2015-05-16 radekklimat napisał(a):Czasowka nie jest potrzebna poniewaz pres ma dyfer ktory ustawiamy na 3bary roznicyBardzo ładna odpowiedż.Ciśnienie i temperatura są odpowiednikiem w układzie chłodniczym a nie czas.W zabezpieczeniach dominuje ciśnienie i temperatura a nie czas odtajania który może przekroczyć ciśnienie
|