![]() |
|
Postępowanie po spaleniu uzwojenia sprężarki agregatu chłodniczego - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Postępowanie po spaleniu uzwojenia sprężarki agregatu chłodniczego (/showthread.php?tid=9064) |
Postępowanie po spaleniu uzwojenia sprężarki agregatu chłodniczego - Konrad_M - 2015-08-28 Witam. Jestem nowy na forum oraz nowy w branży (w tym roku założyłem firmę). Przymierzam się do wymiany sprężarki w agregacie chłodniczym chłodni owoców. Spaliła się tam już kolejna sprężarka (do tej pory ktoś inny to serwisował) Poprzedni serwisant prawdopodobnie wymieniał tylko sprężarki a nie usunął przyczyny. Moim zdaniem jest tam zakwaszony układ i tu moje pytanie: * jak odkwasić układ i pozostały w nim olej? - wystarczy założyć filtr odkwaszający na ssaniu sprężarki i wymienić filtr odwadniacz? * czy muszę wypłukać cały układ chłodniczy? - czym polecacie wykonać płukanie ( jakieś urządzenie środki chemiczne) ? * jakieś inne wskazówki? Pozdrawiam Konrad Postępowanie po spaleniu uzwojenia sprężarki agregatu chłodniczego - p.obelix - 2015-08-28 No chyba sobie z nas żartujesz. A jakie masz wykształcenie? coś z branży przynajmniej. Postępowanie po spaleniu uzwojenia sprężarki agregatu chłodniczego - joker - 2015-08-28 Przyczyny.Strona chłodnicza-zbyt duże lub zbyt małe przegrzanie.Elektryczna strona -po każdym uszkodzeniu sprężarki wymieniamy stycznik(norma) i mierzymy instalację elektryczną.To pokrótce.
Postępowanie po spaleniu uzwojenia sprężarki agregatu chłodniczego - Konrad_M - 2015-08-28 p.obelix moje wykształcenie to mgr inż. Mechanika i Budowa Maszyn plus szkolenia w zakresie chłodnictwa. Do tej pory instalowałem klimatyzacje i naprawiałem schładzalniki do mleka. Teoria dobrze opanowana, praktyka narazie sie cały czas rozwija. Joker ze strony elektrycznej to założę tam czujnik zaniku faz z kontrolą stycznika bedzie spokój. Co do pomiarów chodzi ci o spadki napięć i rezystancję izolacji? Strona chłodnicza to myślałem, że rurociągi źle poprowadzone, ale instalacja krótka a agregat niżej od parownika wiec nie powinno być problemów z powrotem oleju. Dlatego pomyślałem że pierwsza sprężarka padła np z przyczyny braku fazy a następne leciały z powodu zakwaszonego oleju ( mniej więcej co 2 lata padały mówił klient) Faktycznie przegrzanie sprawdzę i ewentualnie wyreguluje zawór rozprężny. p.obelix napisał(a):No chyba sobie z nas żartujesz.co mam przez to rozumieć? Niby że odkwaszenie układu po spaleniu sprężarki jest tylko teorią a w praktyce sie tego nie robi? Postępowanie po spaleniu uzwojenia sprężarki agregatu chłodniczego - Amfan - 2015-08-29 Tester ph np.Carly aby się upewnić . Postępowanie po spaleniu uzwojenia sprężarki agregatu chłodniczego - Konrad_M - 2015-08-31 Dzisiaj okazało się, że agregat jest na czynnik r22 (czego wcześniej nie dopatrzyłem). Sprężarka spalona a klient ma identyczną w garażu. Jest to Copeland DLSGE-401-EWL z 94 roku. Układ planujemy przerobić na r404a czy ten kompresor będzie działał z r404a ? Może lepiej zastosować inny kompresor? Wymiary chłodni 6,5x11m wys 3,5m, docieplenie styropian 10cm, w chłodni będą owoce - jabłka. Jak obliczyć zapotrzebowanie na moc chłodniczą? Postępowanie po spaleniu uzwojenia sprężarki agregatu chłodniczego - Amfan - 2015-09-02 Dla przegród UxAxdT , dla towaru MxCwxdT |