![]() |
|
Czyszczenie kapilary. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Czyszczenie kapilary. (/showthread.php?tid=9243) Strony:
1
2
|
Czyszczenie kapilary. - p.obelix - 2016-01-11 Zna ktoś może sprawdzony sposób ma udrożnienie przy pchanej kapilary. Przedmuchanie azotem nie pomaga w żadną stronę. Jest może jakiś środek czyszczący? który można byłoby zassać pompą próżniową ? Czyszczenie kapilary. - coolmaker1 - 2016-01-11 Masz PM Czyszczenie kapilary. - joker - 2016-01-12 Może jest tylko załamana podczas niestarannej wymiany filtra? Czyszczenie kapilary. - p.obelix - 2016-01-12 Przycięta prawidłowo i nie załamana pełno czarnego nagaru w niej. Czyszczenie kapilary. - jack63 - 2016-01-14 Jeżeli kapilara nie jest "zalana" lutem (najczęściej przy filterku), to wg. mnie nic nie pomoże. Wlutuj nową i nie trać czasu. Jeżeli kapilara idzie do parownika rurką ssącą i nie jest zatkana na tym odcinku, to można odciąć wystającą większą część i posługując się dobraną tulejką dolutować nową. Czyszczenie kapilary. - miezala5 - 2016-01-16 Nie męcz się daj nową! Czyszczenie kapilary. - LNS - 2016-02-09 Chemia i środki do czyszczenia na priva wysłałem. Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-02-09 Dawaj tą chemię na priva.
Czyszczenie kapilary. - miezala5 - 2016-02-11 Nie wierze ze chemia przepcha kapilare która ma 0,5 czy 0,8! Moze powyzej 1! Przecież wymiana kapilary to moment! Czyszczenie kapilary. - p.obelix - 2016-02-11 miezala5 napisał(a):Nie wierze ze chemia przepcha kapilare która ma 0,5 czy 0,8!Chwila to pojęcie względne bo kapilara która idzie do parownika w piance i jest zaszyta pomiędzy dwiema blachami obudowy zajmuje dwie chwile. Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-02-12 p.obelix napisał(a):Czekamy na rozwiązanie problemu za pomocą chemii.miezala5 napisał(a):Nie wierze ze chemia przepcha kapilare która ma 0,5 czy 0,8!Chwila to pojęcie względne bo kapilara która idzie do parownika w piance i jest zaszyta pomiędzy dwiema blachami obudowy zajmuje dwie chwile. Czyszczenie kapilary. - awax - 2016-02-12 mg napisał(a):Dynamit ???p.obelix napisał(a):Czekamy na rozwiązanie problemu za pomocą chemii.miezala5 napisał(a):Nie wierze ze chemia przepcha kapilare która ma 0,5 czy 0,8!Chwila to pojęcie względne bo kapilara która idzie do parownika w piance i jest zaszyta pomiędzy dwiema blachami obudowy zajmuje dwie chwile.
Czyszczenie kapilary. - miezala5 - 2016-02-12 No fakt z tą chwilą!
Czyszczenie kapilary. - DF - 2016-06-17 Witam kolegów Czyszczenie/sprawdzenie drożności kapilary która znajduję się w niedostępnym miejscu można łatwo wykonać metalową struną od gitary Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-06-20 DF napisał(a):Witam kolegów To może być przełom w wykrywaniu nieprawidłowości. Pozdrawiam Proponuję to opatentować o ile faktycznie metoda zdaje egzamin, w moim mniemaniu może chwycić choć nie stosowałem
Czyszczenie kapilary. - jack63 - 2016-06-21 DF napisał(a):Czyszczenie/sprawdzenie drożności kapilary która znajduję się w niedostępnym miejscu można łatwo wykonać metalową struną od gitarySzczególnie jak kapilara jest mocno powyginana (z reguły) i ma ze 3 metry. Próbowałem wielokrotnie, co prawda nie struną ale twardym drutem. Zawsze utykała po ok jednym metrze. ![]() Wycofując (jak się nie uda to zostajemy z zatkaną kapilarą!) drut widać było , że był pokryty czarną lepką mazią. Próbować można. Może się uda? Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-06-25 Kapilara ,,zapchana, przytkana, niedrożna" te symptomy są jednoznacznym wskazaniem do wymiany na inna, lub zastosowaniem zaworu rozprężnego. Czyszczenie kapilary. - joker - 2016-07-06 mg napisał(a):Kapilara ,,zapchana, przytkana, niedrożna" te symptomy są jednoznacznym wskazaniem do wymiany na inna, lub zastosowaniem zaworu rozprężnego.Zawór rozprężny do prawidłowej pracy potrzebuje zbiornika cieczy mg? :/ A urządzenia z kapilarą jego nie posiadają.Odnośnie czyszczenia jeśli środki niepomogłły to ciśnienie i podgrzanie kapilary opalarką elektryczną może pomuc
Czyszczenie kapilary. - barbie - 2016-07-06 kapilarę wymienisz bez problemu na AZR . Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-07-06 joker napisał(a):Zapodajesz bolszy filtr, wziernik... Mam tłumaczyć jak dziecku? Kto zna podstawowe zasady chłodnictwa nie zadaje durnych pytań.mg napisał(a):Kapilara ,,zapchana, przytkana, niedrożna" te symptomy są jednoznacznym wskazaniem do wymiany na inna, lub zastosowaniem zaworu rozprężnego.Zawór rozprężny do prawidłowej pracy potrzebuje zbiornika cieczy mg? :/ A urządzenia z kapilarą jego nie posiadają.Odnośnie czyszczenia jeśli środki niepomogłły to ciśnienie i podgrzanie kapilary opalarką elektryczną może pomuc Czyszczenie kapilary. - Vlad24 - 2016-07-06 Czyszczenie kapilary 15-20cm rurki miedzianej fi 6 lutujesz do kapilary wypełniasz olejem, zagniatasz i lutujesz drugi koniec grzejesz olej w rurce palnikiem, następnie rozklepujesz młotkiem "wbijając" olej w kapilarę płukanko i dalej tradycyjnie Źródło: https://youtu.be/VP8C3fJVu7g Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-07-06 Vlad24 napisał(a):Czyszczenie kapilaryŻartowałem To jak przepychanie skorodowanej rury, coś gdzieś puści... Gdzie wydajność, ekologia, ekonomia?
Czyszczenie kapilary. - joker - 2016-07-06 mg napisał(a):Jaka dysza mgjoker napisał(a):Zapodajesz bolszy filtr, wziernik... Mam tłumaczyć jak dziecku? Kto zna podstawowe zasady chłodnictwa nie zadaje durnych pytań.mg napisał(a):Kapilara ,,zapchana, przytkana, niedrożna" te symptomy są jednoznacznym wskazaniem do wymiany na inna, lub zastosowaniem zaworu rozprężnego.Zawór rozprężny do prawidłowej pracy potrzebuje zbiornika cieczy mg? :/ A urządzenia z kapilarą jego nie posiadają.Odnośnie czyszczenia jeśli środki niepomogłły to ciśnienie i podgrzanie kapilary opalarką elektryczną może pomuc Nie osłabiaj mnie mg Może zawór z wyrównaniem?A co na to sprężarka jeśli nominalnie obsługuje daną ilość czynnika?
Czyszczenie kapilary. - Vlad24 - 2016-07-07 mg napisał(a):Żartowałem Jak to w życiu Są dwie fozofie Wymieniaczy i naprawiaczy Która z nich bardziej ekonomiczna, ekologiczna i wydajna!?
Czyszczenie kapilary. - arnold77 - 2016-07-07 joker napisał(a):Bez problemu na TZR można przejść tylko trzeba wiedzieć jak ...mg napisał(a):Jaka dysza mgjoker napisał(a):Zawór rozprężny do prawidłowej pracy potrzebuje zbiornika cieczy mg? :/ A urządzenia z kapilarą jego nie posiadają.Odnośnie czyszczenia jeśli środki niepomogłły to ciśnienie i podgrzanie kapilary opalarką elektryczną może pomucZapodajesz bolszy filtr, wziernik... Mam tłumaczyć jak dziecku? Kto zna podstawowe zasady chłodnictwa nie zadaje durnych pytań. |