Forum Klimatyzacja
Czyszczenie kapilary. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Czyszczenie kapilary. (/showthread.php?tid=9243)

Strony: 1 2

Czyszczenie kapilary. - p.obelix - 2016-01-11

Zna ktoś może sprawdzony sposób ma udrożnienie przy pchanej kapilary. Przedmuchanie azotem nie pomaga w żadną stronę. Jest może jakiś środek czyszczący? który można byłoby zassać pompą próżniową ?

Czyszczenie kapilary. - coolmaker1 - 2016-01-11

Masz PM

Czyszczenie kapilary. - joker - 2016-01-12

Może jest tylko załamana podczas niestarannej wymiany filtra?

Czyszczenie kapilary. - p.obelix - 2016-01-12

Przycięta prawidłowo i nie załamana pełno czarnego nagaru w niej.

Czyszczenie kapilary. - jack63 - 2016-01-14

Jeżeli kapilara nie jest "zalana" lutem (najczęściej przy filterku), to wg. mnie nic nie pomoże.
Wlutuj nową i nie trać czasu.
Jeżeli kapilara idzie do parownika rurką ssącą i nie jest zatkana na tym odcinku, to można odciąć wystającą większą część i posługując się dobraną tulejką dolutować nową.

Czyszczenie kapilary. - miezala5 - 2016-01-16

Nie męcz się daj nową!

Czyszczenie kapilary. - LNS - 2016-02-09

Chemia i środki do czyszczenia na priva wysłałem.

Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-02-09

Dawaj tą chemię na priva. Smile

Czyszczenie kapilary. - miezala5 - 2016-02-11

Nie wierze ze chemia przepcha kapilare która ma 0,5 czy 0,8!
Moze powyzej 1!
Przecież wymiana kapilary to moment!

Czyszczenie kapilary. - p.obelix - 2016-02-11

miezala5 napisał(a):Nie wierze ze chemia przepcha kapilare która ma 0,5 czy 0,8!
Moze powyzej 1!
Chwila to pojęcie względne bo kapilara która idzie do parownika w piance i jest zaszyta pomiędzy dwiema blachami obudowy zajmuje dwie chwile.

Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-02-12

p.obelix napisał(a):
miezala5 napisał(a):Nie wierze ze chemia przepcha kapilare która ma 0,5 czy 0,8!
Moze powyzej 1!
Chwila to pojęcie względne bo kapilara która idzie do parownika w piance i jest zaszyta pomiędzy dwiema blachami obudowy zajmuje dwie chwile.
Czekamy na rozwiązanie problemu za pomocą chemii.

Czyszczenie kapilary. - awax - 2016-02-12

mg napisał(a):
p.obelix napisał(a):
Moze powyzej 1!
Czekamy na rozwiązanie problemu za pomocą chemii.
Dynamit ??? Smile Smile

Czyszczenie kapilary. - miezala5 - 2016-02-12

No fakt z tą chwilą!Wink

Czyszczenie kapilary. - DF - 2016-06-17

Witam kolegów
Czyszczenie/sprawdzenie drożności kapilary która znajduję się w niedostępnym miejscu można łatwo wykonać metalową struną od gitary

Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-06-20

DF napisał(a):Witam kolegów
Czyszczenie/sprawdzenie drożności kapilary która znajduję się w niedostępnym miejscu można łatwo wykonać metalową struną od gitary
Cool To może być przełom w wykrywaniu nieprawidłowości.
Pozdrawiam
Proponuję to opatentować o ile faktycznie metoda zdaje egzamin, w moim mniemaniu może chwycić choć nie stosowałem Smile

Czyszczenie kapilary. - jack63 - 2016-06-21

DF napisał(a):Czyszczenie/sprawdzenie drożności kapilary która znajduję się w niedostępnym miejscu można łatwo wykonać metalową struną od gitary
Szczególnie jak kapilara jest mocno powyginana (z reguły) i ma ze 3 metry.
Próbowałem wielokrotnie, co prawda nie struną ale twardym drutem. Zawsze utykała po ok jednym metrze. Cry
Wycofując (jak się nie uda to zostajemy z zatkaną kapilarą!) drut widać było , że był pokryty czarną lepką mazią.
Próbować można. Może się uda?

Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-06-25

Kapilara ,,zapchana, przytkana, niedrożna" te symptomy są jednoznacznym wskazaniem do wymiany na inna, lub zastosowaniem zaworu rozprężnego.

Czyszczenie kapilary. - joker - 2016-07-06

mg napisał(a):Kapilara ,,zapchana, przytkana, niedrożna" te symptomy są jednoznacznym wskazaniem do wymiany na inna, lub zastosowaniem zaworu rozprężnego.
Zawór rozprężny do prawidłowej pracy potrzebuje zbiornika cieczy mg? :/ A urządzenia z kapilarą jego nie posiadają.Odnośnie czyszczenia jeśli środki niepomogłły to ciśnienie i podgrzanie kapilary opalarką elektryczną może pomuc Smile

Czyszczenie kapilary. - barbie - 2016-07-06

kapilarę wymienisz bez problemu na AZR .

Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-07-06

joker napisał(a):
mg napisał(a):Kapilara ,,zapchana, przytkana, niedrożna" te symptomy są jednoznacznym wskazaniem do wymiany na inna, lub zastosowaniem zaworu rozprężnego.
Zawór rozprężny do prawidłowej pracy potrzebuje zbiornika cieczy mg? :/ A urządzenia z kapilarą jego nie posiadają.Odnośnie czyszczenia jeśli środki niepomogłły to ciśnienie i podgrzanie kapilary opalarką elektryczną może pomuc Smile
Zapodajesz bolszy filtr, wziernik... Mam tłumaczyć jak dziecku? Kto zna podstawowe zasady chłodnictwa nie zadaje durnych pytań.

Czyszczenie kapilary. - Vlad24 - 2016-07-06

Czyszczenie kapilary
15-20cm rurki miedzianej fi 6 lutujesz do kapilary
wypełniasz olejem, zagniatasz i lutujesz drugi koniec
grzejesz olej w rurce palnikiem, następnie rozklepujesz młotkiem "wbijając" olej w kapilarę
płukanko i dalej tradycyjnie
Źródło: https://youtu.be/VP8C3fJVu7g

Czyszczenie kapilary. - mg - 2016-07-06

Vlad24 napisał(a):Czyszczenie kapilary
15-20cm rurki miedzianej fi 6 lutujesz do kapilary
wypełniasz olejem, zagniatasz i lutujesz drugi koniec
grzejesz olej w rurce palnikiem, następnie rozklepujesz młotkiem "wbijając" olej w kapilarę
płukanko i dalej tradycyjnie
Źródło: https://youtu.be/VP8C3fJVu7g
Żartowałem Cool

To jak przepychanie skorodowanej rury, coś gdzieś puści... Gdzie wydajność, ekologia, ekonomia? Smile

Czyszczenie kapilary. - joker - 2016-07-06

mg napisał(a):
joker napisał(a):
Zapodajesz bolszy filtr, wziernik... Mam tłumaczyć jak dziecku? Kto zna podstawowe zasady chłodnictwa nie zadaje durnych pytań.
Jaka dysza mg Smile Nie osłabiaj mnie mg Sad Może zawór z wyrównaniem?A co na to sprężarka jeśli nominalnie obsługuje daną ilość czynnika?

Czyszczenie kapilary. - Vlad24 - 2016-07-07

mg napisał(a):Żartowałem

To jak przepychanie skorodowanej rury, coś gdzieś puści... Gdzie wydajność, ekologia, ekonomia? Smile

Jak to w życiu
Są dwie fozofie
Wymieniaczy i naprawiaczy
Która z nich bardziej ekonomiczna, ekologiczna i wydajna!?
Big Grin

Czyszczenie kapilary. - arnold77 - 2016-07-07

joker napisał(a):
mg napisał(a):
joker napisał(a):Zawór rozprężny do prawidłowej pracy potrzebuje zbiornika cieczy mg? :/ A urządzenia z kapilarą jego nie posiadają.Odnośnie czyszczenia jeśli środki niepomogłły to ciśnienie i podgrzanie kapilary opalarką elektryczną może pomuc Smile
Jaka dysza mg Smile Nie osłabiaj mnie mg Sad Może zawór z wyrównaniem?A co na to sprężarka jeśli nominalnie obsługuje daną ilość czynnika?
Bez problemu na TZR można przejść tylko trzeba wiedzieć jak ...