Forum Klimatyzacja
Arduino - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Arduino (/showthread.php?tid=9287)

Arduino - popeye - 2016-01-29

Mam pytanie czy ktoś stosował jakieś aplikacje z Arduino do klimatyzacji ,wentylacji?
Biorę się za ten temat i fajnie by było poznać wymagania.
Pozdrawiam

Arduino - Amfan - 2016-01-29

A co to arduino miało by robić z tą klimatyzacją lub na odwrót . Bo na pewno nie chłodzić

Arduino - popeye - 2016-01-30

np sterować albo kontrolować przez neta

Arduino - byniom - 2016-01-30

JA robiłem sterowanie po bluetooth za pomocą telefonu ale żeby to połączyć z klimą to może być problem bo trudno będzie znaleźć jakieś wejście sygnałowe które włączy je w mikrokontrolerze na płytce w jednostce wewnętrznej . Przesyłanie sygnału zapamiętanego z pilota też może być problematyczne bo piloty działają w różnych kodach i nie wszytkie dasię wykoerzystać. Najlepsze było by znalexienie jednak tego wejścia w procku lub wyłączanie i włączanie całej jednostki tak jak by był zanik napięcie a potem start po zaniku , choć to nie eleganckie sterowanie. W arduino można wykorzystać moduły bluetooth lub moduły wifi . Bawię się tym i tamtym . Fajna sprawa Smile

dopiero zaczynam zabawę z arduino.Zastanawiam się nad wykorzystaniem do diagnozowania oraz np zastapienia w razie awarii firmowej elektroniki takim modulem.
moze za jakis czas bedziemy mogli sie wymienic doswiadczeniem Byniom Smile
pozdrawiam

Arduino - Amfan - 2016-01-30

To długa droga przed kolegą, kilka lat nauki programowania w c++ , IDE z arduino oparte jest na języku c . Potem jeszcze coś na antka lub winde . Jak na antka to na początek polecam app inventora . Nie trzeba pisać kodów komendy układa się z klocków. Oczywiście arduino jest open sourcową platformą ,więc twoje pomysły mogą być wykorzystywane i powielane przez innych bez konsekwencji.

trochę przesadziłeś kolego Amfan z tym kilka lat nauki c++.nie jestem hydraulikiem ,monterem tylko serwisantem klimatyzacji i układów chłodniczych.
pozdrawiam

Arduino - mg - 2016-01-31

popeye napisał(a):trochę przesadziłeś kolego Amfan z tym kilka lat nauki c++.nie jestem hydraulikiem ,monterem tylko serwisantem klimatyzacji i układów chłodniczych.
pozdrawiam
Jesteś wielki ! Był taki jeden...

Arduino - popeye - 2016-01-31

mg takie życie.ostatnio mój kierownik był zaskoczony ,że wymieniłem przekaźnik omrona z płyty elektroniki .
Żeby nie być za mądrym powiedziałem że to już piąty ,który naprawiłem.
co do arduino to uczę się na błędach a ta platforma dużo wybacza.
pozdrawiam

Arduino - skaner - 2016-02-16

Stworzyłem dla własnych potrzeb rejestrator temperatury .

Zastosowałem układ Sparkfun-Moduł do karty WiFi Electric Imp oraz karta WIFI.(5 przewodowych sąd pomiarowych)[REKLAMA]
Układ łączy się poprzez WIFI z lokalną siecią i wysyła raport do serwisu w którym tworzy wykres temperatur.
Wykres mogę podglądać na dowolnym komputerze lub smartfonie,raportowanie ustawione np. co 15 min.
Pijąc kawę rano mogę określić czy urządzenia pracują lub są w awarii .
Dużą satysfakcją Smile jest możliwość wcześniejszego zareagowania na awarię, zanim otrzymam przykry telefon z obiektu że coś nie działa.
Napisanie kodu-oprogramowania zajęło mi po fajrant na luzie do 3 tygodni.
Myślę że pomysł w tym kierunku jest rozwojowy ,można do modułu domontowywać różnego rodzaju układy wykonawcze ,ogranicza nas tylko wyobraźnia .
Cena nie 2000 tyś. ale 250 PLN.

Pomyślności Cool

Arduino - mg - 2016-02-16

W podtekście można wyczytać, że to jakaś rewolucja Smile

Arduino - joker - 2016-02-17

3 tygodnie w nadgodzinach =2 tysiące?