![]() |
|
Regał Cold- problem ze sprężarką - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Regał Cold- problem ze sprężarką (/showthread.php?tid=9669) |
Regał Cold- problem ze sprężarką - sylwekxx - 2016-06-26 Witam. Jako,że jestem tu pierwszy raz witam szanowne grono forumowiczów. Posiadam regał chłodniczy Cold za sprężarką Aspera. Problem polega na tym, że strasznie się grzeje i hałasuje niemiłosiernie. Jak startuje to stuka jak by coś miało się w niej urwać. Cały agregat mam przeniesiony na zaplecze, 3 metry dalej. Ze względu na jej hałas nie mogę sobie pozwolić na instalację na dworze, nade mną mieszkają lokatorzy. Mój instalator mówi, że tak już jest i nie potrafi mi nic doradzić, a ja nie mam pojęcia w tym temacie. Proszę o poradę, czym można zamienić tą sprężarkę, która była by przynajmniej cicha (jak w klimatyzacji) abym mógł wyrzucić wszystko na dwór. Pozdrawiam. Regał Cold- problem ze sprężarką - Amfan - 2016-06-26 To niech twój instalator wywali sam skraplacz na zewnątrz, a samą sprężarkę niech zabuduje. Albo niech dorobi kanały wentylacyjne ,jednym będzie zaciągał powietrze z zewnątrz , drugim będzie wyrzuca ciepłe powietrze na zewnątrz i wtedy zabuduj cały agregat. Regał Cold- problem ze sprężarką - sylwekxx - 2016-06-26 Witam. Dzięki za pomysł. Widzę tu jakąś myśl (tylko szkoda, że nie od mojego fachowca). Zapytam jeszcze z innej strony, choć należy tu zaznaczyć, że nie mam o tym pojęcia więc jeśli pytanie będzie kompletnie bez sensu proszę o wyrozumiałość. Mianowicie posiadam całą jednostkę zewnętrzną klimatyzacji o mocy chłodniczej 5 kW. Czy można tą jednostkę, głównie sprężarkę lub ewentualnie całość wykorzystać do tego regału? Pozdrawiam. Regał Cold- problem ze sprężarką - Amfan - 2016-06-26 Co to za regał ,na jakich parametrach chodzi ,jaki czynnik .Co to za jednostka zewnętrzna na jaki czynnik. Regał Cold- problem ze sprężarką - sylwekxx - 2016-06-26 Dzięki za zainteresowanie. Regał Cold: zakres temp. wnętrza: +4?C do +10?C (Przy temp. otoczenia +25?C i wilgotności wzgl. 60%) zapotrzebowanie na moc chłodniczą przy to = -15 stopni C: 1200 W/mb czynnik chłodniczy: R507 agregat: wewnętrzny chłodzenie: dynamiczne napięcie znamionowe: 230V 50Hz odszranianie: automatyczne Głębokość: 890 mm Jednostka zewnętrzna: MSG-12HRN2 -Sprężarki japońskich producentów TOSHIBA -Ekologiczny czynnik chłodniczy R407C Parametry techniczne: Model MSB-12HRN2 Wydajność chłodzenie/grzanie Btu /h 12 000/13 500 chłodzenie/grzanie kW 3,5/4,0 Różnią się czynniki więc chyba lipa. R507 i R407C. Pozdrawiam. Regał Cold- problem ze sprężarką - Amfan - 2016-06-27 Prawdopodobnie interes będzie nie opłacalny za dużo przeróbek .Sprężarka w klimatyzatorze to raczej typowa do klimy. Nie wiem ,czy da sobie radę dla parametrów minusowych i osiągnie moc potrzebną dla regału. To trzeba by sprawdzić ze specyfikacji samej sprężarki. Poza tym jest sporo przeróbek w samym agregacie ,który ma element dławiący w jedn.zewnętrznej . Regał Cold- problem ze sprężarką - MarioO - 2016-06-27 Serwisowałem w małej chłodni z J.zewnętrzną Gree od klimy.Nie do zajechania.Zanim zacząłem serwisować zestaw miał już 4 lata ja obsługiwałem kolejne 4 a nie serwisuję już od 2 ale wiem że działa bez jakiejkolwiek czkawki i ta cisza w porównaniu ze zwykłym agregatem ale przecież już od dawna w sprzedaży są agregaty zabudowane Regał Cold- problem ze sprężarką - sylwekxx - 2016-06-27 Witam. MariOo, mógłbyś rozwinąć swoją myśl w tej przeróbce? Co tam należy zmienić, zrobić czy przerobić itp. Szukałem tego agregatu zabudowanego ale nie bardzo mogę znaleźć,ewentualnie jakieś wielkie nie wiem do czego. Pozdrawiam. Regał Cold- problem ze sprężarką - MarioO - 2016-06-27 Chłodnia którą serwisowałem to była robota dużej znanej firmy.Zaprojektował to inżynier chłodnictwa a technicy wykonali.Na obiekcie są dwie inne chłodnie ale już na normalnych agregatach chłodniczych.Nie ma sie co rozpisywać bo i tak Ci tego nikt nie zrobi.Nikt nie będzie się w to bawił Regał Cold- problem ze sprężarką - miezala5 - 2016-06-29 Możesz zrobić tak: Wywalic z klimy sprężarke i wstawić nową sprężarke dla tego regału. Zrobiłem taki agregacik klijentowi w Hotelu pod oknami i ładnie chodzi. Regał Cold- problem ze sprężarką - mg - 2016-06-29 Równie dobrze możesz odzyskać ciepło. Korzyści: zmniejszone rachunki za prąd, zmniejszone rachunki za grzanie CWU. W tym rozwiązaniu konieczna jest analiza: Zapotrzebowanie na CWU (rozbiór) & dostarczenie ciepłej wody z w/w urządzenia chłodniczego i amortyzacja. Minusem jest to że skraplacz nadal musi istnieć w odwodzie, tylko w odwodzie ale to zależy od rozbioru. Nie marnujmy energii. |