Przyznam że termodynamike miałem dość dawno w szkole i nie wszystko już pamiętam. Dodam że nie korzystam z tej wiedzy na co dzień , więc proszę być wyrozumiałym.
Czy chodzi o różnicę temperatur czynnika na wyjściu z chłodnicy i w samej chłodnicy ?

Przepraszam przegrzanie? Mozna jaśniej

forum.klimatyzacja.pl

Oczywiście filtr kabinowy wymieniony , osuszacz nie ruszany.

Dziwi mnie jedna sprawa nie wiem czy to normalne.

Przy włączonej klimie , ale bez obiegu wewnętrznego (tylko funkcja AUTO)  klapy znajdujące sie zaraz za filtrem kabinowym sa ciagle zamknięte . Czyli swieze powietrze nie jest pobierane.
A przy włączonej funkcji ECON (czyli bez klimy) klapy sie odrau otwieraja.

No i ten lekko oblodzony przewód za dlawikiem.

Witam autko audi a4 b7 2.0 tdi 140 km
Oczywiscie klimatronik 
Hp 9
Lp od 5,5 do 6
Temp. na dworze 24

Z lewego nawiewu daje jakies 17 st. z prawego i reszty 24 st.
Diagnoza komputerowa nie wykazała żadnych błędów
Ilość czynnika prawidłowa
Dysza rozpreżna (dławik) czysty
Przewód za dławikiem lekko oblodzony

Czy to wina spreżarki czy może zaworu rozpreżnego?
Z góry dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam.

Aha dodam ze stacja jest z 2004 roku .

Witam jak w temacie   wiec tak:
-stacja gubi czynnik (gdzies jest nieszczelność)
-nie podaje uv
-nie podaje oleju

Dodam ze filtry oraz olej jest wymieniony.

Szukam serwisu lub kogoś kto poradzi najlepiej woj. LUBUSKIE lub ewentualnie WIELKOPOLSKIE.
Dzieki pozdrawiam.

Witam dziekuje za podpowiedzi wymiana osuszacza dała tylko mała poprawe  wiec sprawdziłem cicsnienie sprezarki lp i hp w granicach 6 barow co dało mi do zrozumienia ze sprezarka siadła wymienilem na druga i wszystko wruciło do normy dzieki jeszcze raz i pozrdo.

Dziekuje  .... za zainteresowanie tematem ale twoje odpowiedzi nie pomagaja i niczego nie wnosza do tematu , i nie pisze tego zeby cie obrazic , w przeciwienstwie do wielu osob w sieci ma szacunek do osoby siedzacej po drugiej stronie.
Jesli to mozliwe to prosze o konkrety.

Proznia robiona ze dwa razy i nie na przysłowiowe 5 min.

Witam wszystkich bardzo serdecznie , mam problem z własnym samochodem jak w temacie audi a4 z 2007 roku 2.0 tdi 170km otóż auto mialo sciagane chłodnice stalo ok 2 miesiecy .Po nabiciu klimatyzacja dwu strefowa w tym modelu chłodzi tylko lekko na wolnych obrotach po dodaniu gazu wyraznie słabnie.

Na wolnych obrotach przy ustawionej temp. na klimatroniku  18,17 , - temperatura ktura jest w nawiewach to 16-15-14 stopni w tych granicach ( odczytana z VCDS, czujniki w nawiewach)

Cisnienie na wolnych obrotach to ok 5-6 bar na wysokich ok 10bar ( odczytana rownierz z VCDS)

Dodam ze gaz samodzielnie nabija moj brat ktory ma własny maly warsztat na wiosce (od niedawna posiada stacje klimatyzacji Beissbarth MAC 32)
-Ilosc czynnika nabitego to 550g-czyli taka jaka powinna byc ( dobijanie wiekszej ilosci nic nie dawało)
-Układ sprawdzany pod wzgledem szczelnosci za pomoca UV nic nie znaleziono.
-filtr kabinowy oczywiscie nowy
-VCDS pokazuje jeden bład na klimatroniku elektroniczny 00601 - potentionometer on positioning motor for central flap g112 09-00 adaptation limit suprassed  --- czyli potencjonometr silniczka klapy centralnej --- ale dodam ze wczesniej błedu nie bylo a klima rowniez nie chłodzila wiec raczej to wykluczam.

-dodam ze kiedy weze stacji byly podpiete pod auto to weze auta robily sie wyraznie chłodniejsze

Drugi problem tyczy sie samej stacji klimatyzacji otóż zawory na butli byly zakrecone a jedna z osub prubowala sciagac gac z ukladu , na skutek tego teraz np. przy nabijaniu auta stacja podgrzewa butle z gazem mimo ze jest go 10kg w butli, nie reaguje na mocniejsze otwarcie zaworow oraz zegary pracuja ospale np. podczas sprawdzania pracy sprezarki w moim aucie pokazywaly cisnienia Lp i Hp a teraz juz slabiej pracuja , czy mogło cos sie zepsuc?
Przepraszam za tak obszerne opisanie sprawy prosze o pomoc pozdrawiam.

Aha dodam ze wentylatory chodza jak powinny sprezarka rowniez dawala cisnienie wczesniej widoczne na zegarach ale teraz z wiadomych powodow nie sprawdze ich.