Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiana sterownika w lodówce ( ala pepsi )

8 Odpowiedzi, 6349 Wyświetleń

gadget

2016-12-07, 10:09:32
Zaawansowany użytkownik
Witam

Muszę wymienić sterownik w lodówce (witrynie) takiej jak jest pepsi czy cola. Oryginalny polski sterownik (chyba iglo) się zjarał  jakiś potopiony/czarny . Sprężarka i wentylatory ok. Problem w tym że oryginalny sterownik ma 3 czujniki temperatury , znalazłem na razie dwa, trzeci nie wiadomo gdzie. Ponadto żeby przepchnąć jeden czujnik na górze obok wentylatora trzeba rozebrać prawie całą lodówkę. I tu mam pytanie gdzie najprościej dać te dwie czuki z nowego sterownika Carell? Model to pjezc00000. Tak w miarę bez inwazyjnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-12-07, 13:16:33 przez gadget.)
  • Odpowiedz

barbie

2016-12-07, 10:15:18
Top użytkownik
3 czujnik jest w skraplaczu .zamów taki sam sterownik w fabryce cola w zimie nie musi być zimna .
  • Odpowiedz

gadget

2016-12-07, 10:35:43
Zaawansowany użytkownik
Oryginał to jakiś staroć. Biała obudowa montowana na szynę. Co to było nie wiem nie daje się odczytać. Znam te sterowniki z "widzenia" ktoś to jeszcze produkuje? Lodówka ma z tego co widziałem chyba 8 lat. To nie jest po coli czy pepsi tak mi się wydaje bo nie ma żadnej naklejki/reklamy napojów, cała biała. Od sterownika wychodzi wiązka do takiego małego panela sterowniczego. Sterownik jakby kiedyś był zalany i się dosłownie spalił/stopił. Robię to przy okazji innej roboty , lodówka w tym momencie (zgadłeś) jest nie czynna i nie jest potrzebna, jednak jest daleko ode mnie i przyznam szczerze nie za bardzo chce mi się w niej babrać tym bardziej że jest raczej niewiele warta... A właściciel niestety ma węża w ...

Upitolić kable i przylutować czujniki? Ile coś takiego może wytrzymać?
  • Odpowiedz

barbie

2016-12-07, 10:54:44
Top użytkownik
wpisz igloo sterownik
  • Odpowiedz

gadget

2016-12-07, 13:18:43
Zaawansowany użytkownik
Dzięki znalazłem gdzieś w internecie , nikt z moich dostawców tego nie ma. Nie wiem czy zdążę to kupić do mojego kolejnego wyjazdu w piątek i chyba zostanę przy carel-u.
  • Odpowiedz

jack63

2016-12-07, 13:24:06
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):3 czujnik jest w skraplaczu
Tzn. gdzie i po co?

Wg. mnie wystarczy najprostszy sterownik z dwoma czujnikami temp.
Ja najczęściej używam jakiegoś "klona" NA8820 (cena ok 120zł). Są nie do zaje..nia. Z kąpielą włącznie.
Na upartego można dołączyć termostat na rurce tłocznej sprężarki aby ja ochronić przy zaczopowaniu skraplacza lub padzie wentylatora.
  • Odpowiedz

gadget

2016-12-07, 13:34:11
Zaawansowany użytkownik
No właśnie też nie wiem po co. Na rurce znalazłem tłocznej był i tu dostęp jest ok. Drugi na górze obok wentylatora ( tego nie mogę wyciągnąć trzeba rozbierać) trzeci uj wie gdzie. Ten carel co pisałem zawsze wożę jeden na wszelki wypadek też uważam że to solidny sprzęt i szkoda wsadzać jakieś starocia.
  • Odpowiedz

MarioO

2016-12-07, 18:58:27
Zaawansowany użytkownik
Barbie ma rację Najmniej inwazyjnym rozwiązaniem jest kupno oryginalnego sterownika IGLO Jak najbardziej jest do kupienia np.tu [reklama] pierwszy lepszy sklep wklepany w google pewnie admin da mi po uszach Smile Carel też jest ok. Czujka temp ze 20cm od podłogi a odtajania w parownik.Oczywiście odpowiednie zaprogramowanie sterownika......
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-12-07, 18:59:00 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa