Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

sprężarka włącza się na chwilę i wyłącza

3 Odpowiedzi, 5291 Wyświetleń

d23adas

2008-06-02, 16:54:57
Nowy użytkownik
witam
wymieniono mi centralke w aucie i nabito gazu 134a. Wszystko działało kilka dni aż sprężarka zaczęła się włączać i wyłączać, aż coraz częściej i gorzej schładzało. W serwisie dobito mi 600 gram gazu bo myśleli że może uciekł, a wcześniej wbito 1,8 kg. Po dobiciu na jeden dzień ustało aż znów tylko włącza się na chwilę i wyłącza aż już nie schładza. Jaka może być przyczyna takiego zachowania sprężarki? Czy mógł zapchać się filtr-osuszacz i tego jest przyczyna? Układ nie działał całą zimę zanim wymieniono mi sterownik na inny. To jest stary układ konvekty z 91 roku i nie mogę znaleźć takiego osuszacza konvekty D3461.
  • Odpowiedz

Artic

2008-06-02, 17:41:12
Zaawansowany użytkownik
częstym problemem jest wilgoć w układzie miałem takie przypadki w Carrierach, woda w układzie zamarzała w zaworze rozprężnym, co skutowało brakiem przepływu czynnika i sprężarke wyłącza wtedy pres niskiego cisnienia.
Nie mówia że u Ciebie tak musi być ale warto sie temu przyjżeć.

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-07-11, 18:51:57
Zaawansowany użytkownik
Najprawdopodobniej gaz gdzieś ucieka. Wskazuje na to fakt iż po nabiciu działa dobrze a po jakimś czasie zaczyna się wyłączać i włączać < robi to presostat niskiego ciśnienia.

Jeśli mam rację to będzie włączać się coraz rzadziej i na krócej aż w ogóle przestanie się w końcu włączać . Trzeba szukać nieszczelności.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa