Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zawor rozprezny

7 Odpowiedzi, 7312 Wyświetleń

wogotto

2008-06-15, 14:52:56
Użytkownik
Mam pytanie co do zaworow przy chilerach z pompa ciepla a mianowicie urzadzenie posiada 2 zawory rozprezne i sa one jednakowe.Problem jest tego typu ze przy zmianie na chlodzenie po okresie zimowym zawsze zawor przy wymienniku jest uszkodzony i trzeba go wymienic trwa to od kilku sezonow zawory to danfoss tex 5 i tylko ten jeden wysiada.Niestety brak jakiejkolwiek dokumentacji na temat urzadzenia jedznie marka i model i moc nic poza tym.Po wymianie zaworu urzadzenie pracuje dobrze.Czy ktos moze ma doswiadczenie w tej dziedzinie?
  • Odpowiedz

AS

2008-06-15, 20:59:37
Zaawansowany użytkownik
Poniżej, Kolego, podaję dane z katalogu Danfossa odnośnie zaworów TEX-5. Jeżeli którykolwiek z parametrów jest przekroczony to zawór ulegnie uszkodzeniu.
To jest pompa ciepła na R-22 a ten czynnik lubi przekraczać na tłoczeniu +100 C.

Maks. temperatura
- Czujnika po zainstalowaniu zaworu: 100°C
- Kompletu, zawór nie zainstalowany: 60°C
Min. temperatura –60°C

Maks. ciśnienie próbne PT = 28 bar
Maks. ciśnienie pracy PS/MWP = 22 bar
  • Odpowiedz

wogotto

2008-06-18, 22:16:31
Użytkownik
Kolego czy ty wiesz co napisales ?
  • Odpowiedz

wogotto

2008-07-11, 19:50:43
Użytkownik
witam AS i nie wiem czy dobrze zrozumialem co napisales To jest pompa ciepła na R-22 a ten czynnik lubi przekraczać na tłoczeniu +100 C to jak ma sie do cisnienia przy r 22........Chiller pracuje na chlodzeniu przy temperaturze wymaganej wody od 12 do 8 stopni a przy pompie ciepla od 35 do 40 stopni pytanie moje jest czy zawor jest identyczny przy wymmienniku i przy skraplaczu
  • Odpowiedz

wogotto

2008-07-11, 19:54:26
Użytkownik
Z tym ostatnim zdaniem moge sie zgodzic maks. cis 22 bar pompa ciepla to troszke wiecej cisnienia a czy mozesz podac jakis zamiennik bylbym wdzieczny
  • Odpowiedz

AS

2008-07-12, 06:45:22
Zaawansowany użytkownik
Co do pierwszej uwagi dokładnie wiem co napisałem, ponieważ to są dane z kaltalogu Danfossa.To co Kolega podaje to temperatura wody odniesiona do temperatury skraplania. W rzeczywistości jest tak, że temperatura tłoczenia waha się od 80 do ponad 100C. Wystarczy w np programie Solvay lub na zwykłym nomogramie lgp-h wyrysować sobie lewobieżny obieg jednostopniowy Lindego i już będzie wszystko widać( na tłoczeniu sprężarki ciśnienie skraplania, a temperatura to temperatrura pary przegrzanej czynnika chłodniczego) . Po prostu TEX-5 nie nadaje się do pompy ciepła. Danfoss ma termostatyczne zawory rozprężne, które skonstruowane są specjalnie do tego celu, wystarczy poszukać na stronach internetowych Danfossa.
  • Odpowiedz

AS

2008-07-12, 06:54:50
Zaawansowany użytkownik
Np. zawory serii TUA, TUB, TUC lub TC w zależności od mocy chłodniczej urządzenia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa