Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rotenso Luve słabo chłodzi

3 Odpowiedzi, 1905 Wyświetleń

Nazeroth

2024-07-27, 06:39:53
Nowy użytkownik
Witam,
Od dnia montażu klimatyzacji Rotenso Luve o mocy 3,5 KW, czyli od 2 miesięcy mam problem z jej działaniem, a konkretnie z trybem chłodzenia. Klimatyzacja pracuje w następujących warunkach: blok czteropiętrowy, mieszkanie dwupoziomowe, jednostronne,  wszystkie okna skierowane są mniej więcej na południowy wschód, klimatyzacja jest w sypialni o powierzchni 20m², która znajduje się na górnym poziomie tj. na czwartym piętrze. Temperatura w sypialni bez włączonej klimy wynosi 25-26°. W nocy za oknem jest 15-20 stopni, w sypialni pozamykane są okna i drzwi.  Tryb pracy urządzenia ustawiony na chlodzenie, wentylator w zasadzie bez różnicy czy ustawię na auto, medium czy high, to efekt jest ten sam. Temperatura klimatyzacji ustawiona różnie, bo od dwóch miesiecy próbuję najróżniejszych kombinacji tj.na 22°, 21°, 20°, 19°, 18°. Przy takich ustawieniach urządzenie nie jest w stanie schłodzić pokoju w nocy poniżej 21°, zazwyczaj temperatura nie schodzi poniżej 22°. Temperaturę monitoruję trzema czujnikami Zigbee, jeden przyklejony na obudowie splitu, dwa pozostałe w odległości nie większej niż dwa metry od urządzenia. Wskazania tych czujników są bardzo zbliżone. Klima włączana w różnych godzinach tj. od godziny 15, czasem od 17-18, czyli jest sporo czasu, żeby schłodzić te 20m² do godziny 22 czy tym bardziej przez całą noc. Po 2-3 godzinach pracy klimatyzacja niby pracuje, ale czuć, że już nie chłodzi. Trzeba nastawić temperaturę o 1 stopniej niżej i wtedy znów czuć, że chłodzi.

Przykład z dzisiejszej nocy: temperatura za oknem 15°, klima ustawiona najpierw na 20°, temperatura w pokoju na czujniku znajdującym się na obudowie splitu obniżyła się z 25° do 22,2° i niżej już nie zeszła. Następnie o 2 w nocy wynosiła 22,8°, obnizylem nastawy temperatury do 18° i temperatura w pokoju o godzinie 3 spadła do 21,8°, ale o 4 rano temp. wynosiła już 23°. Klima cały czas włączona na chłodzenie, 18°, wentylator na medium-high.

Tydzień temu wezwałem instalatora,  pomierzył temperatury, wszystko działało jak należy. Uznał, że wina leży we włączonej funkcji Automatyczne oczyszczanie iAIR (ANTI-MILDEW). Funkcję tę wyłączyłem, ale poprawy nie widać. Musiałby u mnie siedzieć całą noc, żeby monitorować pracę klimatyzacji, a to w sposób oczywisty jest niemożliwe. Facet twierdził, że blok się bardzo nagrzewa, ale mi się takie wyjaśnienie kupy nie trzyma, bo klima ma 3,5 KW, a sypialnia 20m², więc mocy nie powinno brakować, żeby zejść w nocy z temperaturę do 20°.

Trochę się rozpisałem, ale chciałem w miarę dokładnie opisać problem.

Mam wprawdzie 2 inne klimy zamontowane w moim lokalu użytkowym (Haier i Fuji),  ale uważam się w tym temacie za laika. Mam jedynie luźną koncepcję, że może to wina czujnika temperatury? Ale nie wiem czy nie wymyślam bzdur. 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie jak ten problem rozwiązać.
  • Odpowiedz

Mały

2024-07-27, 23:13:08
Nowy użytkownik
Według instrukcji jest też funkcja Turbo. To coś takiego - zmuszenie do pracy na max. z pominięciem czujników temperatury , czasem producent ustala  czas pracy tego trybu (10-15min) po czym klima przechodzi na ustawy temp. Nawet gdybyś musiał kilkukrotnie ponawiać tryb turbo to wyjaśnił byś sobie czy klima jest odpowiednio wydajna i sprawna jako układ chłodniczy a problem leży w sterowaniu (czujniki).
  • Odpowiedz

technix

2024-07-29, 21:09:01
Nowy użytkownik
Jak masz te czujniki to jaka jest temperatura nawiewu z jednostki wewnętrznej?
  • Odpowiedz

Nazeroth

2024-08-14, 08:09:52
Nowy użytkownik
(2024-07-29, 21:09:01)technix @Mały napisał(a): Jak masz te czujniki to jaka jest temperatura nawiewu z jednostki wewnętrznej?
Na wstępnie dziękuję panowie za zainteresowanie moim problemem. Przy okazji składam samokrytykę za to, że nie odpisałem wcześniej. Byłem na urlopie. Teraz do sedna.

Instalator mierzył temperatury na wylocie ze splitu i wszystko było ok. Klima chłodzi. Nie pamiętam dokładnie ile było stopni z nawiewu, ale 5° czy 9°.

4 dni temu odłączyłem moduł wifi. Nic to nie dało, problem jest nadal, więc to raczej nie jego wina. Jutro chcę go podłączyć ponownie, sparować z aplikacją i wysłać dane do dewelopera aplikacji Smart Life, żeby wyzerowali wszelkie dane na temat mojego urządzenia. Serwis twierdzi, że dane harmonogramu są zapisywane w chmurze, a nie w module wifi, więc chcę te dane wykasować z poziomu producenta aplikacji. 

Co do pracy klimatyzacji. Jak ustawię tryb chłodzenia (np. na 20°) i wentylator na określoną moc (np. na srednią), to klima chłodzi non stop. Jak ustawię tryb chłodzenia i wentylator na auto, to klima działa od 30 minut do 2 godzin i przestaję chłodzić. Dziś o godz. 22 ustawilem chłodzenie na 20° i po 2 godzinach klima stwierdziła, że wystarczy i przeszła w tryb nawiewu, znaczy sprężarka się wyłączyła. 4 czujniki Zigbee pokazały temperaturę w pokoju 21,5°-23°. Przebudzielem o 3:30 i miałem w sypialni 23-24°. Zmieniłem pilotem temperaturę na 19°, klima zaczęła chłodzić, po czym po 30 minutach uznała, że jest 19° i znów się sprężarka wyłączyła. Czujniki Zigbee pokazały temperaturę w pomieszczeniu w zakresie 21-22°. Klima już się nie włączyła pomimo wzrostu temperatury do 23-24°. O 5:30 wstałem do pracy, więc klimę wyłączyłem. 
Co może powodować takie zachowanie urządzenia?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa