Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Protokół pomiarów elektrycznych z klimy?

2 Odpowiedzi, 1034 Wyświetleń

Tritix

2024-08-15, 13:18:05
Nowy użytkownik
Witam.

Mam pytanie, bo zakładałem klimatyzację w bloku na co miałem zgodę spółdzielni.

Prosili o dostarczenie planu montażowego oraz protokołu pomiarów elektrycznych z tej instalacji.
Tylko jest jedno... Klimę mam podłączona do gniazdka na wtyczkę. Po co ten protokół?

Wykonawca wiedział że będzie mi potrzebne, niby miał ogarnąć i codziennie mi to niesie i donieść nie może. Nie wiem czy teraz rozmawiać z spółdzielnia, czy szukać kogoś kto mi to zrobi.

Przy okazji, jak to jest faktycznie z serwisowaniem tych urządzeń? Powinienem dość jakąś książkę serwisową, czy to już zajmuje się tym firma która serwisuje?

Klimatyzacja Kaisai fly 3.5kw
  • Odpowiedz

Amfan

2024-08-22, 16:48:54
Top użytkownik
Karta gwarancji.
  • Odpowiedz

LukaszHVAC

2024-09-02, 13:36:08
Nowy użytkownik
Mimo że klimatyzator jest podłączony do gniazdka na wtyczkę, spółdzielnia może wymagać protokołu ze względów formalnych i bezpieczeństwa. Chodzi o potwierdzenie, że instalacja elektryczna w mieszkaniu jest odpowiednia do obsługi dodatkowego urządzenia o znacznym poborze mocy. Warto jednak wyjaśnić tę kwestię ze spółdzielnią, gdyż w przypadku zwykłego podłączenia do istniejącego gniazdka taki protokół może nie być konieczny.

Zalecam kontakt ze spółdzielnią i wyjaśnienie sytuacji. Poinformuj ich o sposobie podłączenia klimatyzatora i zapytaj, czy w takim przypadku protokół jest nadal wymagany. Jeśli tak, możesz poprosić o wyjaśnienie powodów.

Jeśli spółdzielnia nadal będzie wymagać protokołu, a wykonawca klimatyzacji nie może go dostarczyć, możesz skontaktować się z lokalnym elektrykiem z uprawnieniami. Taka osoba powinna być w stanie wykonać niezbędne pomiary i sporządzić protokół.

Odnośnie do serwisowania, nie jest konieczne prowadzenie własnej książki serwisowej. Zwykle firma serwisująca prowadzi dokumentację wykonanych prac. Warto jednak zachowywać rachunki lub potwierdzenia wykonanych serwisów.

Ale sprawdź warunki gwarancji swojego urządzenia. Niektórzy producenci wymagają regularnych serwisów do utrzymania gwarancji.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa