Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zbyt małe przegrzanie.

0 Odpowiedzi, 518 Wyświetleń

Zielony535

2024-08-27, 17:25:42
Nowy użytkownik
Witam, prosze o pomoc i wyrozumiałość. 

Mam na obiekcie klimatyzator electrolux exs12v38, czynnik r32, 0,8kg. Urządzenie chłodzi serwerownie(8m2) i pracuje w sposob ciagly uzyski ciepla nie sa duze, jesli ustawimy klime na 16 to osiaga 16.  Urządzenie ma  około 4-5 lat. Odcinek rur to około 10m. Urządzenia znajdują się na jednym poziomie. 

Uruchomiłem klimę z pilota na 16, i manometry + termometr(testo 549i, 115i)  pokazuje następujące wartości. 
Temperatura parowania 5.0C, 
Temperatura linii ssawnej 4,0C
Ciśnienie: 8,51

Ogólnie przegrzanie na początku jest około 8 C i spada aż znajdzie sie poza zakresem wskazań. 

Zastanawiam się skąd taki spadek tej temperatury. Czy czynnik ucieka i jest go za mało czy może za dużo. A może Urządzenie tak szybko schładza że nie ma odbioru ciepła ? Czy może urzadzenie po chwili wyłącza sprężarkę czy coś? 

Proszę o jakieś wskazówki bo na innym urządzeniu mam podobna sytuację i nie wiem w jakim kierunku iść.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa