Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sinclair ASH-24CN problem z trybem grzania

1 Odpowiedzi, 721 Wyświetleń

LiteItOn1948

2025-05-04, 12:55:54
Nowy użytkownik
Witam, jakis czas temu kupilem klimatyzator Sinclair ASH-24CN z 2004 roku Seria Nature od srednio uczciwego goscia. Facet zapewnial ze klimatyzator jest w "110% sprawny" i że sam mial go u siebie w domu montować tyle że zabrakło mu czasu. Klimatyzator był w kiepskim stanie, wyrwany z sciany z obcietymi rurami i bez czynnika. Do klimatyzatora wchodzi 2.2kg R407C ja nabiłem 2.2kg R410A. Klimatyzator w trybie chłodzenia działa perfekcyjnie, problem zaczyna sie gdy przelacze na tryb grzania. Sprezarka normalnie startuje i rura gazowa (ta duza) sie nagrzewa jednostka wewnetrzna tak samo ale rura cieczowa jest zimna, tak jakby czynnik nie wracal do sprezarki. Klimatyzacja w trybie grzania dziala przez okolo 30 sek. Przez caly czas pobor mocy wzrasta az do okolo 4,3kw (normalnie powinien pobierac 2,7kw) i po 30 sekundach jak juz pobor mocy wynosi te 4,3kw sprezarka zaczyna sie telepac i po chwili sie wylacza. Bawiłem sie tym przez kilka dobrych godzin zdemontowalem cewke z zaworu 4 drogowego i przylozylem magnes neodymowy w miejsce cewki. Uruchomilem klimatyzator w trybie grzania i teraz nie po 30 sekundach ale okolo 3 minutach sprezarka zaczela sie telepac i odcina sie awaryjnie. warto tez zaznaczyc ze z magnesem neodymowym przez pierwsze dwie i pol minuty rura cieczowa (ta mala) faktycznie jest ciepla i gaz tak jakby krazy po ukladzie. dopiero po 2 i pol minutach pracy tak jakby zawor 4 drogowy sie wygrzal? i znowu "zacinal" i rura cieczowa robi sie zimna a pobor mocy rosnie co skutkuje telepaniem i odcieciem sprezarki.

i teraz moje pytania:

Czy moze byc to wina tego ze nabilem R410A zamiast R407C?

Czy da sie to jakos ogarnac bez wymiany tego zaworu 4 drogowego?

z gory dziekuje za odpowiedzi.
  • Odpowiedz

Arktos

2025-05-19, 10:55:39
Nowy użytkownik
Cześć, ogromy błąd przy napełnieniu R410A do urządzenia na R407C. Są różnice w ciśnieniach podczas pracy, więc nic dziwnego, że urządzenie nie może osiągnąć parametru.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa