Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak sprawdzacie szczelność dużych instalacji?

8 Odpowiedzi, 8568 Wyświetleń

CKI

2008-09-10, 17:31:49
Nowy użytkownik
Mam 40kW mroźnię na agregacie Grasso z 1971 r. na r22, ok. 30m rurociągu niskiego ciśnienia i ok. 50 m wysokiego z wieżą chłodzącą. Układ nieźle pracuje zważywszy na to co czasami musi zrobić. lecz nie mogę znaleść nieszczelności.
Ładuję ok 10kg czynnika miesięcznie. Ale i ich dopadło (szkotów) i zaczynają mieć problem z kupnem (od miesiąca). Oczywiście o czujniku elektronicznym mogę zapomnieć.
Przeleciałem cały rurociąg wysokiego ciśnienie najpierw ze szmatką (czy nie ma oleju) potem z płynem i czysto. Oleju nie ma też na niskim (tam gdzie mogę sprawdzić gdyż większość rurociągu jest w izolacji - dwie otuliny styropianowe po 5 cm klejone i owinięte taśmą jeśli ją otworzę będzie do wymiany) zawory suche dzisiaj porzyczyli mi tester palnikowy ( nie wiem jaka jest jego czułość bo nigdy wcześniej z takim nie pracowałem) sprawdziłem parownik i nic (niestety na chwilowo wyłączonym układzie czyli włączyłem difrost zablokowałem presostat i wyłączyłem wszystko jak było 4 bary w układzie, więcej się bałem, żeby zasilanie nie wysiadło przy starcie a i tak po uruchomieniu przez minutę miałem 70A poboru brrr)

A i rzecz najważniejsza mam niewielki wyciek oleju (kilka kropel podczas difrostu) na wale korbowym, tam jest uszczelniacz ceramiczny do wału częś mocowana sleep ring uszczelnienie na oringu a wał już wyjechany po przepolerowaniu dość lekko się wsunoł.

Czy z nasyconego oleju mogę mieć tak dużą stratę?

Może inne pomysły?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bodzio

2008-09-10, 17:55:37
Zaawansowany użytkownik
10 kg na miesiąc to spory wyciek
ja bym stawiał na ten wał
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-10, 17:57:30
Moderator
powinienes nabic 20 bar azotem i wtedy szukac dziury nawet pod izolacja
natomiast jak rurociagi sa stalowe to w tym wieku moze byc wszedzie dziura
ja na twoim miejscu bym tego nie naprawiał a jak napełnisz 20 bar azotem to moze rozsadzic te instalacje i narobisz sobie kłopotow
  • Odpowiedz

CKI

2008-09-10, 18:31:08
Nowy użytkownik
poza przyłączem do sprężarki całość jest w miedzi. ssący jest na rurze 4" w kilku miejscach go odkryłem i wygląda zdrowo ( jakby dopiero położony).

O czujniku elektronicznym na razie mogę pomarzyć Sad

poza tym będąc technikiem utrzymania ruchu do czego zlać z 200 kg czynnika?
tu wszystko idzie na żywca.
Jakakolwiek polska kontrola by tu wpadła to zamkneła by wszystko natychmiast.
zresztą jak jest kontrola to zapowiadają się 2 tyg. wcześniej a wredy wszystko jest cacy.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-09-10, 19:05:16
Zaawansowany użytkownik
Bez elektronicznego wykrywacza chyba nic nie zdziałasz. Przy tak dużym wycieku elkktronik znajdzie. Sprawdzić czy niema wycieku pod izolacją możesz na końcach rurociągu. Gdybyś miał problem z dojściem do końców izolacji to możesz cienkim szpikulcem przebić i na pewno wykrywacz zadziała ( jeśli oczywiście będzie wyciek).
Stawiał bym jednak < jak kolega bodzio > na wał. Obejrzyj też dokładnie całą sprężarkę - miałem kiedyś przypadek że wyciek był z pod śrub mocujących głowicę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-09-10, 19:08:34 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

Artic

2008-09-10, 19:08:53
Zaawansowany użytkownik
ja mam 2 sprężarki SABROE na których też na wale jest minimalny wyciek oleju ale w DTR jest napisane wyraźnie że jest to dopuszczalne ale jak mówisz że 10 kg na miesiąc to napewno nie ucieka na dawicy....powiem tak mam istalacje na 1tone czynnika i przez pół roku w trudzie i znoju szukałem nieszczelności no i wmiare jakoś to trzyma ale też nie do końca bo ucieka minimalnie na wężąch (zamrażalnia płytowa).

Wiem co teraz przeżywasz i szczerze współczuje Big Grin
Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

AS

2008-09-10, 19:29:39
Zaawansowany użytkownik
Kolega pisze ,że ma tam wieżę chłodniczą ze skraplaczem płaszczowo rurowym czy skraplacz natryskowo wyparny?

Dławnica na wale to raczej błędny trop, ponieważ przy takim wycieku czynnika chłodniczego powinen tam lecieć olej ciurkiem.

Raczej skierowałbym poszukiwania do wieży, skraplcza płaszczowo rurowego( jeśli występuje) lub skraplacza natryskowo wyparnego( jeśli występuje), po prostu korozja.

Mam taki przypadek w agregacie YORK YDAJ połowa wiązek rur do wymiany wprawdzie na chłodnicy, też trudne do zdiagnozowania , ponieważ układ wodny jest typu otwartego.
  • Odpowiedz

CKI

2008-09-10, 20:22:08
Nowy użytkownik
Skraplacz jest natryskowo wyparny, oczywiście stalowy, regularnie czyszczony, ze względów higienicznych dwa razy w tygodniu dozuję chemię, woda czysta, brak oczek oleju (na to szczególnie zwracam uwagę) czy emulgowania, raz w miesiącu przyjeżdźa facet i robi analizę - brak nasycenia czynnikiem ( tzn w normie), sprawdzenie ciężkie bo to komin (więc praktycznie zawsze jakiś przeciąg)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa