Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

izolacje rur

3 Odpowiedzi, 10115 Wyświetleń

strus1983

2009-09-07, 19:14:50
Nowy użytkownik
Witam,
mam pytanie: jaka powinna byc grubosc izolacji rur ogrzewania ( stal ):
1) prowadzonych pod stropem w przestrzeni stropu podwieszanego
2) w szachtach instalacyjnych
Jest to pytanie ktore bardzo mnie nurtuje.
W Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z późniejszymi zmianami jest zapis ze przewody o srednicy wewn. 22 maja izolacji 20 mm , srednica 22-35 maja izolacji 30 mm, srednica 35 - 100 maja izolacje rowna srednicy. Jest takze zapis "Przewody ogrzewań centralnych według poz. 1-4, ułożone w komponentach budowlanych między ogrzewanymi pomieszczeniami różnych użytkowników" 1/2 wymagań.
CO OZNACZA ZAPIS "KOMPONETY BUDOWLANE" ? czy strop podwieszany lub szacht jest komponentem budowlanym ?
A co jesli przewody sa prowadzone w pomieszczeniu w ktorym temperatura jest 20 czy 24 stopnie i jesli jest to mieszkanie ( pomieszczenia ) jednego uzytkownika ( brak obnizen temp) ? Czy wtedy mozna nie stosowac izolacji lub stsosowac 1/2 wymagan?
I jeszcze jedno pytanie ( wiem ze duzo tongue ) :
Jak jest z instalacja zasialania nagrzewnic ? ( wewnatrz budynku wymogi poz.1-4 rozporzadzenia, a na zewnatrz podwoic izolacje ? czy moze w pomieszczneiach ogrzewanych stosowac 1/2 grubosc wymoana a na zewnatrz 1-4 ? )
Bardzo prosze o jakies sugestie!
POZDRAWIAM !!!!!!
  • Odpowiedz

VIVA

2009-10-24, 19:58:17
Nowy użytkownik
Izolacja jest po to aby nie tracić ciepła na przesyle do odbiornika , wszystko zależy gdzie to jest instalacja i dla kogo ?
  • Odpowiedz

darekozdoba

2017-09-25, 11:31:27
Nowy użytkownik
Jeśli nie wiemy, co dokładnie chcemy, zawsze można przecież skorzystać z telefonu do obsługi specjalistów tym fachu Wink Ja dzwoniłem do [reklama], jak nie wiedziałem, jak dokładnie izolować i na czym to polega w praktyce...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa