Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

PlantVisor + sterowniki carela

24 Odpowiedzi, 32376 Wyświetleń

Alpak

2009-10-10, 12:08:50
Użytkownik
Witam Wink
Przygotowuje sie wstepnie do montazu instalacji chlodniczej i automatyki na sredniej wilkosci obiekcie. W pierwszej czesci ralizacji bedzie jakies 20 chlodnic i 6-7 agregatow. Chcialem zapytac kolegow czy bawil sie ktos tym programem PlantVisor ?
Chce go zastosowac by mniec kontrole tego calego balaganu z jednego miejsca i latwosc rozbudowy.
I traz pytanie jakie zastosowac sterowniki bo sie pogubilem Wink
Z agregatami nie ma problemu zastosuje PCO3 lub uRACK w zaleznosci od wielkosci,
ale przy sterowaniu parownikami nie wiem co wybrac ? (zawory tradycyjne)
Myslalem na MPX'ami z tego wzgledu ze maja mozliwosc polaczenia w siec i synchronizacji odtajania (w jednym pomieszczeniu mam 4 duze chlodnice).
Przy max 2 chlodnicach na pomieszczenie np. IR33.
I teraz konkrtne pytania: Wink
- czy jesli polacze np. 4 mpx'y w siec (1 master i 3 slave) a tego mastera przez rs485 pod plantvisor to bede w programie widzial 4 sterowniki osobno czy tylko tego mastera ?
- czy jest mozliwosc z poziomu programu wylaczyc dany sterownik ?

A moze ktos zaproponuje cos innego (inne modele) ? Wink Przyznaje ze chcial bym to zrobic na carelu.

PS: Tylko nie piszcie o emersonie bo widlami pogonie Wink

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-10-10, 16:07:25
Moderator
pco to sterownik proglamowalny i skretka podłaczasz do kompa w sieciowa i bedziesz go widział natomiast Plantvisor podłaczasz do ir33 za pomoca kart a te łaczysz rownolegle ze soba skretka potem w programie przypisujesz adresy i nazwy konkretnych komor(sterownikow ir33)
do kompa wpinasz sie za pomoca specjalnego routera np do portu rs i gra
mozesz poszczegolne sterowniki programowac dowolnie
adresy tez musisz ustawic w samych sterownikach
wszystko ci powiedza w Carelu
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-10, 19:24:59
Top użytkownik
lepiej zastosować centralę Danfosa M2.to prostsze i bardziej niezawodne rozwiązanie uRACK stosowałem ale były z nim kłopoty uległ awarji przetwornik 0-10V który okazał się niedokupienia.
  • Odpowiedz

Alpak

2009-10-10, 20:07:04
Użytkownik
Witam.

Dzieki za odpowiedzi co do Danfosa M2 to z tego co widze jest to system monitoringu z rejstracja. Potrzebuje glownie cos do sterowania tym balaganem a rejestrator to tak jako dodatek Wink

radekklimat: jak to fizycznie polaczyc to wiem ( robilem juz na pco3 i sa mi te sterowniki znane ) al chcialem sie dowiedzic od praktykow jak to wyglada ?
Glownie On/Off z poziomu komutera danego pomieszczenia bo tego nie moglem znalesc w dokumentacji, oraz widzialnosc tych slavow.

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-10-10, 20:55:14
Zaawansowany użytkownik
Będziesz mógł spokojnie wyłączyć dany sterownik z poziomu komputera oraz będziesz mógł wymusić odtajanie jak również zapalić światło w komorze.
PlantVisor oceniam na bardzo stabilny system dla każdego. Gorzej z pomocą techniczną ze strony alfaco porostu chała. Kiedyś to był ktoś i był o 100 % mądzrzejszy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Alpak

2009-10-11, 07:59:01
Użytkownik
p.obelix: wiesz moze czy mozna gdzies pobrac wersje demo tego programu ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-10-11, 08:22:26
Moderator
moge ci załatwic full fersje ale musielibysmy sie spotkac
ja pracuje w wawie wiec jak masz niedaleko to nie widze problemu i wyjasnie ci co z czym itp
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-10-11, 11:19:25
Moderator
To jest jawne lobbowanie w kierunku Carela :-)
Teraz nie wiadomo za co może grozić komisja śledcza
A na temat: pocieszające jest, że ktoś chce zrobić coś porządnia, a nie tylko najtańszym kosztem. Przerażają mnie przetargi, gdzie wyłącznym kryterium jest cena. Jakość jest wtedy chińska.
Osobiście też przypadają mi do gustu sterowniki carela - te małe, proste.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-11, 12:46:14
Top użytkownik
słyszałem że szkolenie na ten temat kosztuje w ALFACO 1000 PLN-czy to prawda ?.
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-10-11, 17:56:00
Zaawansowany użytkownik
Nie mam nic wspólnego z firmą alfaco czyli dystrybutorem tej marki. Wręcz przeciwnie uważam że system monitoringu tej firmy jet jak najbardziej systemem udanym ale nasz polski dystrybutor jest do bani. Zadzwoniłem kiedyś z zapytaniem, sytuacja była dość napięta i w dodatku miałem klijenta za plecami, a taką miałem odpowiedź (proszę zadzwonić jutro ponieważ dziś jestem silnie zajęty innymi rzeczami no i proszę pana ma pan instrukcje w języku angielskim proszę z niej skorzystać.)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Artic

2009-10-12, 18:04:39
Zaawansowany użytkownik
radekklimat napisał(a):moge ci załatwic full fersje ale musielibysmy sie spotkac
ja pracuje w wawie wiec jak masz niedaleko to nie widze problemu i wyjasnie ci co z czym itp
Radziu widzę że musimy porozmawiać Big Grin

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Alpak

2009-10-13, 19:38:18
Użytkownik
radekklimat napisał(a):moge ci załatwic full fersje ale musielibysmy sie spotkac
Ja niestety jestem z gdyni Wink Chcialem sobie zobaczec w domu jak to dokladnie wyglada bo widzialem w dokumentacji ze mozna uruchomic program bez klucza tylko ze zostanie ograniczony czas pracy do 3 godzin. Zobaczymy jak sie sprawa bedzie rozwijac jak nie bede czegos wiedzial to bede pisal Wink

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-10-14, 05:54:40
Moderator
Do Artic

Dzwon jak zwykle to pogadamy
  • Odpowiedz

ploplo1

2009-10-14, 11:13:42
Nowy użytkownik
Jesli podłaczasz MPXPRO mastera pod rs485 a pozostałe slave po sieci wenetrznej tLAN w systemie monitoringu widzisz zarowno mastera jak i slavy
konfigurujac siec RS485 Adresujesz tylko mastera nastepnie nadajesz dla slavow kolejne adresy od 1...5 adres kolejnegoi mastera jest wynikiem sumy ostatniego nr adresu sieciuowego mastera + ilosc slave'ow

mozesz dokonywac zmian wszystkich parametrów zarówno mastera jak i slaeva w kazdej chwili mozesz dokupic płytke rs485 z RTC i w razie potrzeby zrobic z slava mastera

z poziomu PlantVisor PRO jestes w stanie w łaczyc wyłączyc kadzy sterownik
tak jak wspomniałes masz synchronizacje odszranian
dodatkowa zaleta mozesz zastosowac zawory elektroniczne E2V Carela jak również zawory AKV pulsacyjne w zaleznosci od zamowionej wersji MPXPRO

jesli chodz o podglad parametreów sterowników PCO przez PLANT VISOR PRO
jesli chodzi o parametry krytyczne wymagajace zatrzymania urzaqdzenia mozesz robic tylko bezposrednio przy sterowniku PCO natomiast inne parametry typu set point itp mozna robic przez program nadzorujacy
takie roziwazanie ma uchronic przed ewentualnym uszkodzeniem urzadzenia z poziomu systermu monitoringu
  • Odpowiedz

salco

2009-10-15, 08:04:15
Nowy użytkownik
Witam. Chaciałem się dowiedzieć czy ten program wysyła alarmy do użytkownika np. przez sms lub inną forme wiadomości?? Z góry dzięki za info.
  • Odpowiedz

ploplo1

2009-10-15, 14:00:20
Nowy użytkownik
jak dokupisz modem GSM to owszem beda i SMS-y ( mozesz skonfigurowac tez wysyłke przez bramke internetowa bez modulu GSM )
istenieje mozliwosc wysyłania alarmow rownież przez e- mail czy fax

Tu znajdziesz wiecej wizualnych info Smile

http://www.youtube.com/results?search_qu...+visor+pro

a tu filmik o programie narzedziowym 1 tool
http://www.youtube.com/watch?v=M1u7cdXBcmE
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-10-15, 14:14:59 przez ploplo1.)
  • Odpowiedz

zaba

2009-12-06, 14:04:44
Nowy użytkownik
Mam sterownik PCO3 po zalogowaniu wyswietla mi napis "off by mask" czy ktoś miał taki przypadek. W instrukcjach nigdzie niema takiego błędu.
  • Odpowiedz

arti-mz

2010-01-13, 13:46:01
Nowy użytkownik
ploplo1 napisał(a):jak dokupisz modem GSM to owszem beda i SMS-y ( mozesz skonfigurowac tez wysyłke przez bramke internetowa bez modulu GSM )
Jestem ciekaw jak niby pogodzisz bramkę sms z PlantVisorem? Robiłeś to czy masz tylko taki pomysł Tongue
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-13, 21:45:19
Top użytkownik
sterownik musi być niezawodny.
  • Odpowiedz

ed

2011-03-08, 07:03:38
Nowy użytkownik
Witam
Może ktoś pomoże mamy taki problem ze podłączyliśmy oferowany przez firmę modem Fast track Go, i skonfigurowaliśmy wysyłanie sms przy alarmach. działał dobrze przez tydzień potem nagle raz wysyła test raz wysyła tylko ze nie nastąpił błąd krytyczny.
Ustawiliśmy tez zdarzenie na przekroczenie temperatury i regule wysyłająca sms. Tez działało przez tydzień i potem nagle nie wysyła sms. Nawet nie zgłasza Zdarzenia choć temperatura przekroczyła ustawiona o 20 stopni. Podczas odłączenia czujki powinno wyslac sms braku komunikacji START a po ponownym podłączeniu Brak Komunikacji Stop. Jednak czasem wysyła sms odrzucenie wysłania wiadomości i zaraz potem jak podłącze to wysyła Brak Komunikacji Stop.
Program sie rozjechał ??. i pod ktory port com podlaczone macie Gateway i modem.
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-03-08, 17:03:03
Moderator
zaba napisał(a):Mam sterownik PCO3 po zalogowaniu wyswietla mi napis "off by mask" czy ktoś miał taki przypadek. W instrukcjach nigdzie niema takiego błędu.

Pewnie panel sterowniczy masz oddzielnie.
Przy wyłaczonym urzadzeniu nacisnij enter i trzymajac go włacz zasilanie, sterownik sam znajdzie adres
  • Odpowiedz

ed

2011-03-18, 06:41:59
Nowy użytkownik
Witam
No i rozwiązałem problem z ustawianiem alarmu na wysokie temperatury i niskie za pomocą zdarzeń i reguł.

Podłączyliśmy super extra modem gsm przysłany przez carela (super extra drogi Fast Track GO). a on raz wysyła sms a za 5 minut wyskakuje monit z programu ze brak komunikacji z urządzeniem. 1 minute później robię test urządzenia ( modemu) i ten test wysyła Big Grin. a na stronie carela w manualach jest ze modem nadal w fazie testów :p.

Teraz będziemy testowali wysyłanie wiadomości w ten sposób ze program wysyła meila na (tu akurat orange multi box w 3 odmianach) poczte orange i z tejze poczty dostajemy sms ze dostaliśmy wiadomość na pocztę :< trochę kijowo ale taniej niż modem gsm i przynajmniej działa Big Grin

ps
A dodam jeszcze ze mamy czujki dpdc 114000 i stworzenie dla nich 72 zdarzeń (przekroczenie temp < dolnej i >górnej) bo dla każdego czujnika oddzielnie i do tego 72 reguły do wysyłania wiadomości po zdarzeniu :p spowodowało ze komp porostu tak muli ze ledwo zipie Big Grin .
Moze ktoś wie jak zmniejszyć choćby ilość reguł??
  • Odpowiedz

ketjow85

2014-03-18, 14:44:26
Nowy użytkownik
czy ktoś z was umie zmienić jednostki w programie typu plantvisor? ustawione są niby celsjusze ale program pokazuje w farenheit? bede wdzieczny za pomoc
  • Odpowiedz

lajne

2016-06-12, 11:13:07
Nowy użytkownik
Witam,

Program nie należy do zbyt skomplikowanych, ale jakby ktoś miał problem z konfiguracją lub zrobieniem zaawansowanej mapy pod konkretny obiekt, ew. zrobieniem dodatkowych szablonów urządzeń, których nie ma w bazie PlantVisora/PW to służę pomocą!

Proszę o wiadomość.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa