Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

urządzenie do serwisu klimy

18 Odpowiedzi, 31256 Wyświetleń

NET-CAR

2010-04-25, 21:11:03
Nowy użytkownik
Witam.
Na wstępie witam wszystkich.
Panowie proszę o radę. Mam zamiar zakupić urządzenie do serwisu klimatyzacji samochodowej. Na tą okazję mogę wydać około 15 tyś. brutto. Co na dzień dzisiejszy polecacie. Oczywiście full automat no i mało awaryjny :-). Czekam na propozycje i ewentualnie namiary na firmy sprzedające takie robociki najlepiej z okolic Śląska.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-27, 19:47:56
Zaawansowany użytkownik
NET-CAR napisał(a):Witam.
Panowie proszę o radę. Mam zamiar zakupić urządzenie do serwisu klimatyzacji samochodowej. Na tą okazję mogę wydać około 15 tyś. brutto. Co na dzień dzisiejszy polecacie. Oczywiście full automat no i mało awaryjny :-). Czekam na propozycje i ewentualnie namiary na firmy sprzedające takie robociki najlepiej z okolic Śląska.
Pozdrawiam
Zamiast tej przeraklamowanej maszynki kupisz wszystko co jest ci potrzebne za 10 tysiaków .Za 5 tysiaków kupisz resztę co tym maszynkom brakuje.Resztę zdobędziesz na Chomikój .pl.Maszynka bez wiedzy rdzewieje.Niebądż kolejnym nabijaczem autoklimy i swoich klientów.
  • Odpowiedz

awax

2010-04-28, 07:04:03
Top użytkownik
Mam dwa ROBINAIR AC550 PRO i służą głównie jako "bajer" dla Klienta.
Ilość napełnianego czynnika jest po prostu niedokładna i błędy rzędu 50-100 g przy napełnieniach około 500 g. są moim zdaniem zbyt duże.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-04-28, 19:15:06
Top użytkownik
NET-CAR napisał(a):Witam.
Pozdrawiam
Jesteś kolego w wielkim błędzie jeżeli chcesz kupić full automat.Nie poradzisz sobie z tym i szybko stracisz klientów.Moja rada-zapoznaj sie z podstawowymi zasadami termodynamiki-kup najprostsze urzadzenie manualne do auto klimy i duuuuużo sie ucz.Jak ktoś pisał na tym forum-nie otwieraj jeszcze jednego punktu nabijania klienta w butelkę .
  • Odpowiedz

NET-CAR

2010-04-28, 20:42:37
Nowy użytkownik
Dlaczego tak sądzicie że sobie z tym nie poradzę, wszystko jest dla ludzi tylko trzeba chcieć. Moim zdaniem automat to automat, programujesz go i pracuje. Półautomaty wymagają dodatkowo obsługi której pewnie też można się nauczyć. Przez 10 lat jeżdżę do gościa który pracuje na automacie podpina go i robi inną robotę w trakcie.
  • Odpowiedz

byniom

2010-04-29, 04:24:14
Moderator
Automat to nie złota kula i prawdy ci nie powie .To że maszyna robi bez obsługowo to nie znaczy że możesz się dowiedzieć o wszystkim co się dzieje w układzie.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-04-29, 05:42:47
Top użytkownik
NET-CAR napisał(a):Dlaczego tak sądzicie że sobie z tym nie poradzę, wszystko jest dla ludzi tylko trzeba chcieć. Moim zdaniem automat to automat, programujesz go i pracuje. Półautomaty wymagają dodatkowo obsługi której pewnie też można się nauczyć. Przez 10 lat jeżdżę do gościa który pracuje na automacie podpina go i robi inną robotę w trakcie.
A co zrobisz jak przyjedzie Ci autko którego danych nie masz w programie? Co na to wtedy twój automat?
A jak za mało wbije czynnika co wtedy zrobisz?
Tak jak napisał R40 w to miejsce kupisz wiele innych przydatnych do auto klimy akcesorii i narzedzi
  • Odpowiedz

awax

2010-04-29, 06:52:29
Top użytkownik
NET-CAR napisał(a):Dlaczego tak sądzicie że sobie z tym nie poradzę, wszystko jest dla ludzi tylko trzeba chcieć. Moim zdaniem automat to automat, programujesz go i pracuje. Półautomaty wymagają dodatkowo obsługi której pewnie też można się nauczyć. Przez 10 lat jeżdżę do gościa który pracuje na automacie podpina go i robi inną robotę w trakcie.
Zadam Ci proste pytania:chcesz napełniać układy klimatyzacji,a czy zastanawiałeś się dlaczego wymagają napełnienia?
Czy inne usterki jakie się pojawią będziesz odsyłał do profesjonalnej firmy?
Co zrobisz jeżeli po napełnienie "automacikiem" parametry pracy będą złe?

Miłego Dnia
  • Odpowiedz

NET-CAR

2010-04-29, 20:59:54
Nowy użytkownik
Oczywiście macie racje że bez dodatkowych urządzeń ani rusz. Nie mam zamiaru tylko skupić się na automacie. Prosiłem tylko o radę w co zainwestować.
Każdy z Was kiedyś zaczynał i także szukał na pewno pomocy. Żeby się nie rozpisywać jeszcze raz poproszę napiszcie co zakupić do warsztatu aby serwisować klimę.
Dzięki i pozdrawiam
  • Odpowiedz

mg

2010-04-29, 21:14:36
Top użytkownik
Kupiłem pełny automat behr hella secu smart, jest super, ale dzisiaj wybrałbym półautomat. I tak najczęściej wybieram procesy ręcznie. Nie wierzę maszynom. Dobra sprawa to drukarka.
  • Odpowiedz

awax

2010-04-30, 06:36:20
Top użytkownik
NET-CAR napisał(a):Oczywiście macie racje że bez dodatkowych urządzeń ani rusz. Nie mam zamiaru tylko skupić się na automacie. Prosiłem tylko o radę w co zainwestować.
Każdy z Was kiedyś zaczynał i także szukał na pewno pomocy. Żeby się nie rozpisywać jeszcze raz poproszę napiszcie co zakupić do warsztatu aby serwisować klimę.
Dzięki i pozdrawiam
Cóż,jeżeli nie Wiesz jakie narzędzia będą przydatne to chyba na początek powinieneś kupić sobie książkę.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-30, 21:01:25
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):
NET-CAR napisał(a):Oczywiście macie racje że bez dodatkowych urządzeń ani rusz. Nie mam zamiaru tylko skupić się na automacie. Prosiłem tylko o radę w co zainwestować.
Dzięki i pozdrawiam
Cóż,jeżeli nie Wiesz jakie narzędzia będą przydatne to chyba na początek powinieneś kupić sobie książkę.
Nabijacz klimy czyli złota kura niezastapi wiedzy serwisanta Ostatnio córce kupiłem mikroskop i guzik z tego wiem.Niewymyślono maszyny do somonaprawy układów klimatyzacjii.Tą samą funkcję spełniają manometry ,waga,pompa próżniowa i najprostrzy cylinder.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-30, 21:23:48
Top użytkownik
Jak robisz jeden samochód na dzień(lub tydzień) to tak.
  • Odpowiedz

R-40

2010-05-09, 20:19:29
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Jak robisz jeden samochód na dzień(lub tydzień) to tak.
Wolę robić jeden przez tydzień a dobrze niż 2 na tydzień ciulowo.Widać i czuć że jesteś komunistą.Kiedyś była praca tą samą taczką jeżdziły 2 osoby.Jedna potrfiła naprawić taczkoklimę druga nie.Ty należysz do tej drugiej obsługi taczkowozu.
  • Odpowiedz

mg

2010-05-09, 20:30:41
Top użytkownik
Hi... hihi...hihihi... jak ty to odgadłeś?. Faktycznie masz dar, idź tą drogą! :lol:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-09, 20:37:29 przez mg.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-05-17, 21:36:56
Top użytkownik
Ja może z innej beczki.Mam robinaira.Chcę wymienic olej w vacu.Jaki radzicie tam wlać bo to co podaje producent to jest nie do dostania.Pytałem u Sosnowskiego w Gdańsku to podali w serwisie że nie wiedzą jaki to jest tylko otrzymują od producenta maszyn i taki zalewają.Trochę dziwne ,więc szukam w szanownym forum
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-05-18, 05:09:24
Moderator
Tadeusz kup sobie zwykły olej do pomp prozniowych(mineralny) i tez bedzie działac
Ja do swojej leje SEZ 32 ale dlatego, ze w zime ma łatwiej ruszyc i chodzi juz tak przez piec lat
Jak sie popsuje to albo naprawie albo kupie sobie nowa

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-05-18, 13:42:16
Top użytkownik
Dzięki Radku
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa