Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Carrier, błąd A05

7 Odpowiedzi, 12025 Wyświetleń

Shitashii

2010-05-21, 08:41:01
Moderator
Witam.
Powodem czego może być pojawiający się błąd A05 ? Ja wiem, że oznacza Błąd w obwodzie stycznika sterującego sprężarki STAND BY , ale co to znaczy dokładniej? Wcześniej pojawiał się błąd A04, ale chłodnia działała dobrze. W pewnym momencie pojawiało się jakby zwarcie (szumy na CB itp), wentylator parownika zatrzymywał się, sprężarka pracowała. Później gość wymienił przetwornicę - grzała się ale chodziło .... do czasu aż coś "pękło" :-) Albo jakieś zwarcie, albo sklejone styki.?. Jeszcze tego nie oglądałem, ale miałem info telefonicznie.
Może macie jakieś sugestie lub spotkaliście się z tym ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-05-21, 09:40:45
Moderator
Jaki model tego Carriera?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-21, 10:51:44
Moderator
zephyr 30s, po przeróbkach. Sprężarka przy silniku, ta na górze nie działa.
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-05-21, 12:51:26
Moderator
Bez znaczenia na zasilanie czyli 230 lub 400V sprawdz zabezpieczenia termiczne w samych silnikach, zabezpieczenia termiczne wyłaczników silnikowych, cewke stycznika.
Wszystkie te elementy widzi sterownik i jak cos jest nie tak to wywala bład
Jak bedziesz potrzebował to moge podesłac ci schematy ale jak to jest po przerobkach pana Miecia od lodowek to moze byc ciezko
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-05-21, 15:14:33
Zaawansowany użytkownik
Stand By to jest obwod napedzany z elektryki , a tu chyba chodzi o sprezarke drogowa Rolleyes

A04 to jest usteka sprzegla sprezarki drogowej - przerwa/zwarcie.
A05 to jest usterka stycznika

Jezeli masz sprawna tylko sprezarke drogowa to ten A05 nie powinien wplywac na prace urzadzenia bo bez podpinania sieci sterownik nie ma zasilania.
Moim zdaniem to tam ktos niezle nakombinowal :/ Moze zamioenione jest zasilanie przy sterowniku Standby z drogowka, a sprezarke tzn sprzeglo podlaczyl na krotko - chodzi caly czas ?
Musisz zobaczyc ktora kontrolka na Cab commandzie sie zapala podczas wlacznia kluczykiem zaplonu.
PS.
Ten A05 prawdopodobnie dotyczy wyjscia na sterowniku PC6 koncowki 3 i 6.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-21, 15:35:30 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-05-21, 20:53:28
Moderator
Dzięki panowie. Będę miał to na uwadze. Niestety dziś do mnie nie dojechał i na razie nic nie sprawdziłem. Podobno układ wariuje i chodzi jak chce.
Te przeróbki pana Miecia są dobre, dopóki to działa, bo później to za chiny dojść nie można "co autor miał na myśli".
Radek, to podeślij mi schemat, wcześniej się z tym zapoznam i będę wiedział jaki stan powinien być normalny.
  • Odpowiedz

reftransport

2010-06-01, 12:43:21
Nowy użytkownik
Wzsystkie alarmy do Xariosa i nie tylko można znaleźć i wydrukować tutaj: http://www.reftransport.com/html/alarmy_xarios.html
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa