Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobry początek.

8 Odpowiedzi, 8012 Wyświetleń

Isterius

2010-08-16, 21:28:55
Nowy użytkownik
Hej! Wink

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich.

Chciałem się Was poradzić od czego zacząć, że tak powiem, przygodę w branży klimatyzacji.
Czytałem sobie forum od jakiegoś czasu i w końcu zdecydowałem się zapytać wprost.

Chciałbym spróbować zająć się tym od zera i liczę na to, że znajdzie się ktoś, kto mnie pokieruje i pomoże w dobrym starcie.

Czy szkolenia (o których troszkę sobie poczytałem) są dobrym pomysłem na początek? W zasadzie wydaja mi się jedynym. Na chwilę obecną nie mam za bardzo możliwości załapania się do pracy przy montowaniu, ale jest jeszcze trochę czasu do przyszłego sezonu i mógłbym go dobrze wykorzystać wiedząc co jest niezbęne.

No i może jest ktoś z Białegostoku (okolic?), kto chciałby pomóc (chociaż musiałby być zawziętym altruistą ;P).

Może wszystko powyższe nie jest mega konkretne, ale liczę właśnie na to, że pomożecie mi z konkretami i będę mógł systematycznie przygotować się do rozpoczęcia sensownej działalności.

Pozdrawiam!,
Karol.

Edit: Temat wsadziłem do Hyde Parku, bo w dziale `Klimatyzacja' są same techniczne tematy. Jakoś nie chciałem się w to wbijać. Jeszcze. Tongue
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-16, 21:44:30 przez Isterius.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-08-17, 06:04:43
Moderator
Było to wiele razy poruszane na forum od książek po szkolenia i praktyki u kogoś w firmie aż do kupna niezbędnych narzędzi. Pzdr i powodzenia
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-17, 06:09:51
Moderator
Musisz sie zastanowić czy podołasz finansowo bo młotkiem i wkrętakiem to za wiele w tej dziedzni nie zdziałasz.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-17, 06:11:19 przez byniom.)
  • Odpowiedz

adabier

2010-08-17, 18:12:35
Nowy użytkownik
weż zatrudnienie w jakiejs firmie , zrób początek doświadczenia zawodowego , od zera nie dasz rady... przygoda to jak wchodzisz na Giewont i jest np.burza .. w klimatyzacji potrzebna wiedza podstawowa ale i praktyczna ...
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-17, 18:29:03
Moderator
wychodząc w góy też trzeba mieć wiedze bo można stracić zdrowie lub zycie
  • Odpowiedz

Isterius

2010-08-17, 21:35:34
Nowy użytkownik
tommatiz napisał(a):Było to wiele razy poruszane na forum od książek po szkolenia i praktyki u kogoś w firmie aż do kupna niezbędnych narzędzi. Pzdr i powodzenia

Właśnie wiem, czytałem nawet jakiś wątek, w którym były polecane konkretne tytuły, ale nie mogę go teraz znaleźć. ;/ Mógłbym prosić o ich powtórzenie?

adabier napisał(a):weż zatrudnienie w jakiejs firmie , zrób początek doświadczenia zawodowego , od zera nie dasz rady... przygoda to jak wchodzisz na Giewont i jest np.burza .. w klimatyzacji potrzebna wiedza podstawowa ale i praktyczna ...

Zdaję sobie sprawę z tego, że macie rację. Aktualna praca nie pozwala mi na zdobycie takiego doświadczenia przynajmniej do końca września, ale jeśli kolejny semestr pozwoli, to na pewno się za tym rozejrzę.

Powiedzcie jeszcze proszę czy gdybym taki zielonkawy poszedł na szkolenie - byłby to dobry pomysł? Nie mówię, że chcę tym zastąpić doświadczenie zawodowe.. po prostu czy tam są rzeczy, które pokazałby mi wszystko od początku ? Czy to bardziej podnoszenie kwalifikacji?

Pozdrawiam.
Może polecicie jakieś szkolenia/ośrodki szkoleniowe?
  • Odpowiedz

byniom

2010-08-18, 06:08:31
Moderator
Samo szkolenie może niewiele ci dać bo nie bedziesz wiedział o czym mówi szkoleniowiec . Najlepiej jka byś nawet sezonowo się przyjoł do jakiejś firmy i tam uczestniczył w montażach. Jezeli przy tym trochę byś popracował to potem byłoby ci łatwiej zrozumiec pewne zagadnienia. Przedewszystkim poznałbyś budowę takiego sprzętu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-18, 06:09:01 przez byniom.)
  • Odpowiedz

Isterius

2010-08-18, 06:40:13
Nowy użytkownik
Hmm.. wyczytałem jakiś czas temu na forum (chyba tym, ale ręki nie dam) o kursie e-lerningowym Panasonica. Wink Nie powiem żeby to było coś, co daje jakiekolwiek kompetencje, ale budowę i sposób działania zwykłego splita (bo to mam na myśli na chwilę obecną) znam i rozumiem. Pewnie bez praktycznych niuansów, no ale...

Mógłby ktoś powiedzieć co jest na takich szkoleniach? Widziałem podział na blok teoretyczny i praktyczny, ale czy to jest właśnie coś od początku czy podnoszenie kwalifikacji?

I bardzo proszę jeszcze o te książki. Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa