Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

przerobka klimatyzacji na agregat chlodniczy

12 Odpowiedzi, 18696 Wyświetleń

maddog2

2011-06-02, 12:39:46
Nowy użytkownik
Witam

na wstepie dodam ze chlodnictwo to nie jest moja specjalnosc, ale mam pytanie, dysponuje agregatem klimatyzacyjnym mcquay na r404 wzglednie duzej mocy cieplenj chlodzenia ok 5 kW. Czy mozna przerobic taki uklad na agregat chlodniczy do niewielkeij chlodni ok 1-2 t wsadu. ? dodam ze mam do tego w komplecie parownik z wentylatorem i sterowaniem, ale zastanawim sie czy nie bedzie zbyt maly, etc. prosze o fachowa porade
  • Odpowiedz

barbie

2011-06-02, 17:24:57
Top użytkownik
nie ma agregatów klimatyzacyjnych na R404 .
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-06-02, 18:05:46
Moderator
Generalnie nie mozna bo sprezarka klimatyzacyjna nie jest przystosowana do pracy w niskich odparowania czynnika ale rozne widziałem juz cuda i jakos to chodzi.
Nalezy sam klimatyzator przerobic a jedynym czynnikiem zalecanym do uzycia bedzie R407C przy odparowaniu -5 stopni C nie nizej a sama sprezarka powinna byc na 400V najlepiej lub na 230V z lekkim startem do tego chłodnica ale nie od klimy plus sterowanie na sterowniku chłodniczym np. Carel IR33, zawor rozprezny, filtr, wziernik, zawor elektromagnetyczny.
  • Odpowiedz

barbie

2011-06-02, 18:27:43
Top użytkownik
bez zaworu-na kapilarę,bez elektrozaworu .
  • Odpowiedz

mister

2011-06-02, 19:48:23
Zaawansowany użytkownik
zrobiłem w tym roku dwie małe komory na agregatach od klimatyzacji na r410a (takie miałem ) . z agregatu wywaliłem zawór czterodrożny i kapilarę i dałem ją przed parownikiem. chodzi to na odparowaniu -10/-12*C i jak na razie odpukać bezproblemowo. sprężarka jednofazowa 3,5 kW. na sterowniku ustawiłem minimalny czas pomiędzy rozruchami sprężarki na 3 minuty i startuje bez problemu. obawiam się jedynie czy takie dosyć częste rozruchy jej nie zamordują ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-06-02, 20:45:18
Moderator
Kapilara moze byc ale musisz zainstalowac regulacje skraplania inaczej w zimie cisnienie spadnie na kapilarze.
Czeste nie ale za czeste tez sa nie dobre.
  • Odpowiedz

barbie

2011-06-02, 20:47:37
Top użytkownik
przy kapilarze wziernik jest niekonieczny .
  • Odpowiedz

bxz

2011-06-02, 22:04:52
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):przy kapilarze wziernik jest niekonieczny .

czemu?
NO
  • Odpowiedz

maddog2

2011-06-03, 11:46:17
Nowy użytkownik
mister czy moze robisz uslugi ? sam sie na tym nie znam bede potrzebowal fachowca
?
  • Odpowiedz

barbie

2011-06-03, 18:30:30
Top użytkownik
bo nie ma zbiornika .
  • Odpowiedz

snoze

2012-08-07, 15:49:11
Nowy użytkownik
Witam, podepnę się pod temat.
Mam zrobić za niewielkie pieniądze chłodnie do przechowywania sałaty. Temperatura w środku w granicach 8-10 *C. Chce to zrobić na klimatyzatorze, po małych przeróbkach.
Mam tylko pytanie czy nie będzie mi zaladzało parownika?
Wilgotność chce na poziomie ok. 95%, by otrzymać wilgotność sałaty, czyli temp. odparowania ok. 4*C. Sterownik chłodniczy, istniejącą kapilarę mam zamiar prze lutować do j. wew., odparowanie wyreguluje ilością czynnika.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-08, 21:39:55
Top użytkownik
barbie napisał(a):bo nie ma zbiornika .
barbie gdybyś był doświadczony w temacie to zapewne byś poruszył temat odpowiedniej wilgoci nie zagłębiając się jak dziecko w układy z kapilarą lub bez.Czy ma być zbiornik czy nie.Zbiornikiem jest skraplacz przewymiarowany?Będzie działać?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa