Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Próżnia w układzie klimatyzacji

11 Odpowiedzi, 16231 Wyświetleń

yanek

2007-05-30, 06:13:14
Nowy użytkownik
Jeszcze jedno pytanko do szanownych kolegów.
Otóż mam jeszcze jedno urządzenie split Galanz'a, przy montażu którego wykonano przedmuchanie instalacji czynnikiem [nie wytwarzając należytej próżni]. Instalacja jest napełniona czynnikiem i pracuje sobie drugi sezon ale... No właśnie - nie daje mi to spokoju...
Pytanie więc brzmi - czy można w już napełnionej instalacji odessać nadmiar powietrza?
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-30, 19:32:29
Użytkownik
Witam.
Słuchaj Jony, kto Ci montował klimę, chyba jakaś "grupa inko co zarobi to na winko". Każda montowana klima powinna przed wpuszczeniem czynnika powinna być odessana z powietrza (niestety w powietrzu znajduje się wilgoć), dopiero po "całkowitym" odessaniu powietrza pozbywamy się wilgoci. Robiłem kiedyś takie badania z próżnią i dopiero po 20 min pracy pompy próżniowej wilgotność względna powietrza spadała do 5% z 75%.
Ad: Niestety nie można. Stare metody mówią............. ale już otym mówiłem. Jest to sposób, który już od dawna nie stosuje. A co powoduje powietrze........ też była mowa.
Pzdrawiam.
  • Odpowiedz

drake

2007-05-30, 23:43:08
Nowy użytkownik
Ale jazda przedmuchali przy montażu Smile i nie pociągneli próżni Smile
Skąd wynalazłeś takich ""fachowców""
  • Odpowiedz

yanek

2007-05-31, 11:24:31
Nowy użytkownik
Było tanio... Teraz mogę ich w d* pocałować... No ale cóż nie będę się załamywał. Pytanie czy można oczyścić instalację z czynnika
i ponownie przeprowadzić procedurę z próżnią i nabiciem czynnikiem? Bo jeśli tak to zamówię instalatora, który to wykona i chyba ok, co? Pozdr.
  • Odpowiedz

yanek

2007-05-31, 11:42:37
Nowy użytkownik
Nie wiem czy dobrze kombinuję ale duże firmy klimatyzacyjne pewnie mają takie urządzenia:
http://www.rothenberger.pl/index.php/Rot...s/130.html

...podłączą się do instalacji i poprawią co?... Smile
  • Odpowiedz

drake

2007-05-31, 22:51:35
Nowy użytkownik
Yanek dobrze kombinujesz ale nie do końca. Stacja odzysku wyciąga wszystko z maszyny powietrze także.
Nie pozbędziesz się powietrza z układu niestety.
Jeśli już jest, to taką stacją z maszyny do butli i do oddania, następny krok to próżnia i napełnienie nowym czynnikiem.
Skąd masz pewność że pozostało tam powietrze? pytam bo jeśli zostało to objawy są bardzo widoczne.
  • Odpowiedz

yanek

2007-06-01, 09:30:14
Nowy użytkownik
Nie - pewności nie mam, że zostało powietrze. Jedyne co jestem pewien to to, że nie użyto pompy próżniowej. Poza tym klima śmiga elegancko... narazie...
  • Odpowiedz

kubowy

2007-06-02, 06:33:16
Użytkownik
Drake: dokończ co robisz potem jak już stacja odessie czynnik i powietrze do butli?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-06-02, 06:34:03 przez kubowy.)
  • Odpowiedz

senior

2007-06-03, 19:45:37
Zaawansowany użytkownik
jest taki prowizoryczny sposób..... gdy już wszystko jest w butli stawiamy ją zaworem do góry i odkręcamy zawór, jak zacznie się rozprężać na zaworze to znaczy, że powietrze zeszło, to jak mówiłem jest prowizorka, nieekologiczna i nie polecam, jeśli już jest taki syf w butli najlepiej go odstawić i poszukać miejsca utylizacji
  • Odpowiedz

kubowy

2007-06-03, 19:49:19
Użytkownik
ja o tym wiem ale chciałem żeby to powiedział, drake o (wątku z kaloryferem)
  • Odpowiedz

senior

2007-06-03, 20:09:52
Zaawansowany użytkownik
kaloryfer-spoko, pewnie Drake kiedyś był hydraulikiem(zart) każdy sie uczy na błędach
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa