Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rurka cieplna

3 Odpowiedzi, 6754 Wyświetleń

wilkinson

2006-02-26, 18:56:43
Nowy użytkownik
Witam!

Temat dotyczy modnych ostatnio alternatywnych metod chłodzenia domowych komputerów.

Mam w planach stworzenie układu transportującego ciepło z procesora do aluminiowego radiatora umieszczonego na zewnątrz obudowy, który wypromieniuje ciepło do otoczenia. Chce użyć do tego celu rurek cieplnych (heat-pipe) domowej produkcji. Dokładnie miedzianych rurek o średnicy wewnętrznej 10mm wypełnionych cieczą o niskiej temperaturze parowania. No i właśnie mój problem polega na wyborze tego czynnika chłodzącego. Powinien charakteryzować się:
- wspomnianą niską lub średnią temperaturą parowania
- przystępną ceną
- łatwością zakupu
- bezpieczeństwem dla człowieka i środowiska
Jako, że w sprawach chłodnictwa jestem laikiem postanowiłem poprosić o rade na tym forum. Wstępnie myślałem o Freonach 134 A lub R 401 A lub R 401 B. Jednak są to freony, a w szkole uczyli że nie sa to związki do końca przyjazne dla środowiska i powoli są wycofywane z przemysłu, więc nie wiem do końca jak sprawa wygląda z zakupem takich rzeczy i ich legalnością. Więc co według Was powinieniem użyć do stworzenia takiej rurki cieplnej? Może szukam zupełnie w złym kierunku (freony), może istnieją bezpieczne i w miare dostępne zamienniki tych związków?

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Guest

2006-02-26, 20:08:08
Gość
Zamiast freonów można zastosować nieszkodliwe dla środowiska: propan, butan, izobutan, dwutlenek węgla. Jednak stosowanie rurki ciepła do chłodzenia procesora wydaje mi się nie najlepszym rozwiązaniem.
  • Odpowiedz

Guest

2006-02-26, 20:10:31
Gość
Witam
Freony to potoczna nazwa czynników chlorowcopochodnych.
Są wśród nich "bezpieczne" m.in R134a
Powyższy temat jest w tej chwili na dalszym etapie w WWW.wentylacja.com.pl w polemikach oraz www.elektroda.pl.
Nie jestem elektronikiem,ale czemu raptem to stał się tak modny temat.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa