Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

R 600 IZOBUTAN

4 Odpowiedzi, 5643 Wyświetleń

kubowy

2008-02-07, 16:35:21
Użytkownik
Może ktoś wie od kiedy wszedł ten czynnik chłodniczy do lodówek domowych. Nie naprawiam lodówek domowych, ale już drugi raz byłem u (różnych)znajomych, którym siada układ chłodzenia-po 2 latach. W serwisie gość mówi, że trzeba podgrzewać tylną wew. ściankę suszarką do włosów przy włączonej lodówce. Miał ktoś awarie na tym czynniku?
  • Odpowiedz

bodzio

2008-02-07, 20:31:47
Zaawansowany użytkownik
Od około 2000r.
Mi trafia się bardzo dużo takich przypadków, że na tym czynniku zacierają się sprężarki w lodówkach u których akurat skończyła się gwarancja (czyli po 2 latach).
Po zlaniu oleju z tych zatartych sprężarek okazuje sie że jest w nich ok. 50% tego co powinno być.
  • Odpowiedz

kubowy

2008-02-07, 22:02:19
Użytkownik
Hm a ja myślałem, że oleju mają za dużo bo idzie w górę z czynnikiem i przez kapilarę do parownika i tam zamarza tworząc korek i sprężarka pracuje aż ją termik wyłączy. To by tłumaczyło fakt podgrzewania parownika grzałką co ma ciepły olej spłynąć spowrotem do spr. to patent tego serwisanta co do niego dzwoniłem.
  • Odpowiedz

bodzio

2008-02-11, 20:34:12
Zaawansowany użytkownik
Parowniki współpracujące z tym czynnikiem raczej nie są zawalone olejem.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa