Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

dom weselny

6 Odpowiedzi, 13124 Wyświetleń

pawelek

2008-12-31, 10:44:03
Użytkownik
witam
mam się zastanowić jak wykonać ogrzewanie budynku weselnego.
Myślę o gazie ziemnym lub na paliwo stałe.
Budynek w części tanecznej drewniany, w jednej części dla gości małej też drewniany, druga sala duża murowana z pustaka H+H, sufit drewno. Do tego kuchnia, pomieszczenia sanitarne.
Na razie wymiarów nie mam, mam tylko poszukać i skalkulować koszt takiego ogrzewania.
Zastanawiałem się nad gazowym, jakieś nadmuchy ciepłego powietrza. Musi to wyglądać estetycznie, gdyż całość jest prawie cała w drewnie. Nie ma możliwości schowania rur, muszą być na wierzchu.
Rury w posadzce też odpadają,
Myślałem też o skonfigurowanie ogrzewania z klimatyzacją której tez na razie nie ma. Można by wykorzystać te same kanały.
A może by jakieś ogrzewanie wodne tylko może by był problem z wodą w rurach w czasie gdy obiekt by nie był użytkowany. Czy byłaby możliwość spuszczenia wody?

To na razie tyle
jak ktoś ma jakieś propozycje to czekam
  • Odpowiedz

slawi

2008-12-31, 13:47:24
Nowy użytkownik
witam
jeśli grzewanie to gaz bo paliwa stałe to oddzielne pomieszczenie i to nie małe a także stała (prawie)obsługa.
co do gazu to ogrzewanie nadmuchowe jak najbardziej .a kanały można przecież zabudować drewnem lub poprowadzić strychem(jeśli taki istnieje).i tak jak piszesz można je wykorzystać do klimy(dwa w jednym)
co do wodnego to instalację mozna napełnić glikolem i nie zamarznie.nie jest to jednak korzystne ponieważ w budynku są też instalacje wodne,sanitarny wrażliwe na mróz .
  • Odpowiedz

mister

2008-12-31, 14:56:05
Zaawansowany użytkownik
myślę że najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji to wodne nagrzewnice nadmuchowe. mało rur i roboty z grzejnikami czy kanałami. jako że montuje się je na ogół wysoko więc łatwo spuścic wodę. no i przedewszystkim mała bezwładność cieplna. rodzaj paliwa wg własnego uznania.
  • Odpowiedz

pawelek

2009-01-02, 17:59:19
Użytkownik
mister
właśnie myślałem tak zrobić jak proponujesz.
Nie wiesz przypadkiem gdzie można się w jakieś przyzwoite nagrzewnice zaopatrzyć no i w jakiś piec do tego.
  • Odpowiedz

mister

2009-01-02, 18:26:05
Zaawansowany użytkownik
wszędzie.
  • Odpowiedz

LazienkiZyrardow

2010-09-18, 21:30:35
Nowy użytkownik
teraz jest na prawde masa mozliwosci w zaopatrzenieWink Mozesz nawet przez internet. Wiele firm umozliwia zakup własnie przez internet.
plytki, technika grzewcza, kuchnia, łazienka.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa