Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czynnik R134D a wymiana na 134A

8 Odpowiedzi, 12687 Wyświetleń

Andrzej Molicki

2006-10-28, 21:22:34
Nowy użytkownik
Witam.
Chciałbym się upewnić czy w maszynie stolarskiej w której głowica frezująca chłodzona jest czynnikiem R134D mogę zastosować R134A czy będzie się to wiązać z wymianą oleju lub jakimiś modernizacjami w układzie .
  • Odpowiedz

Andrzej Molicki

2006-10-30, 01:41:19
Nowy użytkownik
No ja osobiście też do tej pory się nie spotkałem z D ale tak widnieje na tabliczce znamionowej r134D 2600 g.
Maszyna jest produkcji Włoskiej na wejściu i wyjściu sprężarki manometry na niskie i wysokie ciśnienie 0-50 Bar oraz -05 -5 Bar.Skraplacz powietrzny a parownik jako podwójna spirala z rury 18mm jako czynnik pośredni glikol .
  • Odpowiedz

Andrzej Molicki

2006-10-30, 20:55:06
Nowy użytkownik
A więc po konsultacji zakupiłem w firmie iglotech czynnik r134a i zastosowałem go a przy okazji znalazłem nieszczelność którą obecny czynnik uciekł ,Wygląda na to że układ działa poprawnie :-).
  • Odpowiedz

YN

2006-10-31, 21:07:11
Użytkownik
Szanowny Panie Andrzeju
Gratuluję zaradności. Myślę, że zwrócił się Pan do dobrego adresata w swoim problemie. Sądzę, iż nie przydaży się nam dyskuja o czynniku chodniczym z grupy D... bo takiego nie ma.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Andrzej Molicki

2006-11-01, 18:40:36
Nowy użytkownik
Szanowny Ekspercie
Po co ta ironia ???? Czyżby zawiść wyszła z Pana jak z mojej konkurencji która dostaje czkawki na sam mój widok ?? D.
Jako że jestem początkujący w temacie chłodnictwa więc pytanie o czynnik którego nie stosowałem uznałem za stosowne a szydzenie z kogoś kto pyta świadczy tylko o głupocie i zawiści szydzącego .
Co do czynnika R134D to niestety racji Pan nie ma chyba że pracownicy ,Iglotech-u też nie są dla pana autorytetem .Owszem czynnik R134D jest wiec proszę doczytać i nie robić ze mnie ślepca czy barana bo A od D odróżnić jeszcze umiem ,a skoro na tabliczce napisali D stąd i moje pytanie czy i czym można go zastąpić aby nie uszkodzić sprężarki .
  • Odpowiedz

YN

2006-11-01, 21:58:12
Użytkownik
Szanowny Panie Molicki
Jeśli przyjął Pan mój komentarz jako ironię czy też wyraz zawistnego komentarza to bardzo przepraszam. Nawe przez myśl mi nie przeszło nic takiego.
A fachowcami Iglotechu na pewno się skontaktuję i sądzę, że dowiem się czegoś ciekawego.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-11-01, 22:27:56
Użytkownik
Panie mg-1
R134a i R410A są oczywiście w różnych grupach. Obydwa są czynnikami bezchlorowymi i według obecnej klasyfikacji są tzw. alternatywami trwałymi. R134a jest zamiennikiem dla R12 i R22 natomiast R410A jest zamiennikiem głównie dla R22.
Zasadnicza różnica - R134a jest czynnikiem syntetycznym, jednorodnym natomiast R410A bazeotropową mieszaniną 2-ch czynników syntetycznych.
Bazeotropową czyli bliską jednorodności pod względem charakterystyk termodynamicznych składników. Poślizg temperaturowy dla R410A jest poniżej 0,2C czyli zachowujesię prawie jak jednorodny.
Dalszą wypowidź zostawiam bez komentarza.
  • Odpowiedz

YN

2006-11-02, 07:40:02
Użytkownik
mg-1
Tak myśląc "logicznie" to jest tak.
Mieszanina azeotropowa popularna i dość szeroko stosowane na rynku jest jedna - R507. Wcześniej tego typu mjieszaniną był R502 ale został wycofany. Mieszanina azeotropowa kłada się z dwóch składników, jeden naturalny a drugi syntetyczny. Natomiast te inne mieszaniny to czynniki ZEOTROPOWE.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa