Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wilgoć w piwnicy

14 Odpowiedzi, 29424 Wyświetleń

milka

2009-05-31, 20:15:32
Nowy użytkownik
wybudowałam nowy dom na stary fundamencie. Była już piwnica z cegły sucha. Piwnica pogłębiona i zrobiona izolacja pod podłogą , pozioma też jest , ale na 1 m pod gruntem. Cegłę otynkowałam w lutym i do dziś nie wyschła, na ścianach jest woda, skrapla się i wychodzi jakby z głębszej warstwy tynku. Wynajęłam dwukrotnie osuszacz. Przy zaczynaniu osuszania wilgotność ok 70 do 78% po dobie spada do 18% i wody nie widać na ścianach. Oddaliśmy osuszacz po trzech dobach, wilg 18%. Po kolejnych dwóch dobach znowu woda na ścianach. Problem polega na tym,że muszę w piwnicy pilnie zamontować pompę ciepła a Danfoss twierdzi,że przy wodzie na ścianach padnie elektronika w pompie. Jestem w kropce. Nad schodami do piwnicy jest okno uchylone, w piwnicy rura spiro doprowadzająca do komina wentylacyjnego. Specjalnie dokładałam ten komin, ale komin dość długi ok 9,5 m. Jest słaby ciąg. Temp. w piwnicy jest dość niska 8 do 10 stopni. Może powinnam zrobić jeszcze jeden otwór wentylacyjny, przewiert przez fundament? Ale boję się,że temperatura spadnie zimą jeszcze mocniej. A może wystarczy jakiś wentylator. Pomocy!
  • Odpowiedz

wogotto

2009-05-31, 22:08:04
Użytkownik
Woda jak woda znajdzie swoje miejsce ,poglebiajac piwnice przy starym fundamencie niestety jest jeszcze cos takiego jak drenaz i moim zdaniem nic nie pomoze jak obkopanie calego budynku 30 centymetrow ponizej podlogi piwnicy w odleglosci okolo 1 metra od fundamentu i umiejscowienie tam rury drenazowej i wszystkiego co z tym sie wiaze czli zwirek o odpowiednim rozmiaze i studzienek rewizyjnuch po rogach budynku i oczywiscie odprowadzenie drenazu do studni ktorej glebokosc bedzie znacznie wieksza nid poziom drenazu zamocowanie pompy w tej studni ....http://domowetrendy.pl/index.php?main_page=page&id=1&chapter=0 ....a propo czy to danfos czy monter z uwaga usterka bo jak widzisz urzadzenie to tam wszystko pisze w jakich warunkach ma pracowac a jak sa inne to zamawiasz takie jakie ma byc i jakie tobie odpowiada na stronce masz dane co do klasy ochrony i tego wymagaj a na pewno znajdziesz elektronike co bedzie w takiej obudowie ze pod woda bedzie pracoowac tylko koszt
  • Odpowiedz

milka

2009-06-01, 14:41:23
Nowy użytkownik
tam wokół budynku nie ma wody i jest piasek, woda gruntowa jest ponad metr pod piwnicą
  • Odpowiedz

cool-went

2009-06-01, 18:32:14
Użytkownik
może masz niezaizolowane termicznie ściany w piwnicy i najzwyczajniej woda ci się skrapla bo ściany są zimne a powietrze przedostaje się z góry i ochładzając się po prostu skrapla się para
  • Odpowiedz

milka

2009-06-04, 16:15:23
Nowy użytkownik
co to znaczy niezaizolowane termicznie ściany? Ja mam izolację poziomą na ścianach piwnicy styrodurem 10 cm i 2* dysperbit, a pod posadzką w piwnicy 10 cm styropianu i folię
  • Odpowiedz

wogotto

2009-06-04, 20:36:59
Użytkownik
Witam jak sam napisales masz piasek wokolo budynku a z tego winika ze piasek przepuszcza wode i zadaj sobie pytanie gdzie ta woda ma uchodzic,czy metr pod posadzke piwnicy czy przez stary fundament,czy ma sie rozchodzic gdzies w ziemie.Proponuje zrobic maly przewiert na wysokosci pol metra od posadzki piwnicy w miejscu najbardziej zawilgoconym,przez fundament i cala izolacje,wielkosci okolo 5 cm i poczekac na odpowiednie opady i co sie bedzie dzialo,zawsze mozesz to zapiankowac po sprawdzeniu co sie bedzie dzialo.Pozdrowienia i powodzenia.
  • Odpowiedz

milka

2009-06-07, 18:15:49
Nowy użytkownik
a czy ma sens montaż wentylatora na wejściu do komina?
  • Odpowiedz

cool-went

2009-06-14, 08:56:10
Użytkownik
jeżeli zamontujesz wentylator to na pewno wymusisz dodatkowy obieg i będzie on niezależny od warunków atmosferycznych no i coś powinno pomóc.
  • Odpowiedz

byniom

2009-07-24, 06:12:43
Moderator
Ciekawe ile wyniosą rachunki za energię ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-07-24, 21:18:54
Zaawansowany użytkownik
jasio ty nawet nie masz pojęcia o budowlance

milka wezwij fachowców od osuszania ścian nawiercą otwory do wpuszczenia specjalnego płynu w ściany który usunie całą wilgoć i grzyb. na zawsze!
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-07-25, 18:09:38
Moderator
wilgoc to jest wada budowlana tak na marginesie
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-07-26, 19:04:39
Top użytkownik
Witam

STOP

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2009-08-16, 13:46:51
Top użytkownik
Jasio napisał(a):
stefanbud napisał(a):Witam

STOP

Pozdrawiam
O co chodzi z tym "STOP"? Jesteś dróżnikiem?
Jasio to znaczy nie glęź wiecej.Każdy ma już tego dosyc.
  • Odpowiedz

donald

2013-11-04, 09:24:51
Nowy użytkownik
A może wentylacja intelignetna nawiewno-wywiewna-mieszająca
[reklama]
jurek
  • Odpowiedz

wireska

2023-06-27, 12:34:32
Nowy użytkownik
Hej! Czy ktoś orientuje się, jakie są możliwości budowy studni głębinowych w Szczyrku https://geofizyk.pl/studnie-glebinowe/ Czy jest to dobre rozwiązanie dla zaopatrzenia w wodę w tej okolicy? Będę wdzięczny za wszelkie informacje!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-03-12, 11:35:54 przez Redakcja.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa