witam kolegów mam pytanko jakie ciśnienie powinno być dolewając R407c do klimatyzatora okiennego.(można dopuścić lecz nie ma gdzie podłączyć manometrów.Czy sugierować sie temperaturą i gdzie dokładnie ja mierzyć jeśli tak.B.dziękuję.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Pytania początkującego do fachowców
34 Odpowiedzi, 34277 Wyświetleń|
co mam zrobić z tym ściągniętym czynnikiem? pościągnięciu musze zrobić prużnie?
Do okiennych się zazwyczaj nie dopuszcza czynnika , one są jak lodówka (brak krućca)
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-07, 19:59:53 przez byniom.)
a może zamiast r 407c wlać inny czynnik by można było w przyszłości dolać?Ten czynnik nie jest tylko w klimatyzatorach okiennych widziałem też w lodówkach chłodniczych. Koledzy może macie namiary na churtownie internetowe.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-07, 20:46:11 przez europejczyk.)
Trochę z motyką na słońce się porywasz , skoro niewiele wiesz to lepiej to zleć komus kto wykona to prawidłowo. Jeżeli to jest klimatyzator klienta to odpuśc sobie a jeżeli twój no to możesz eksperymentować. Najpierw znaleźć wyciek i usunąć potem wlutować końcówki i napełnić w wymaganej ilości czynnikiem na jaki chodził i nie ma bata musi być dobrze.
to jest mój klimatyzator i chce sie na nim troche pouczyć
) kolega twierdzi że nie nożna dolać chłodziwa dlaczego?spuszczać i marnować ?, czy po znaleźeniu wycieku i zalutowaniu musze wlutować dwie końcówki (po stronie scawnej i tłocznej)widziałem tam chyba końcówke (kruciec)producent musiał wlać czynnik może obciąć wlutować końcówke i dolać ?jeśli jestemw błedzie prosze o wytłumaczenie jak to powinno wyglondać.
407c to mieszanina różnych gazów o różnej temperaturze wrzenia. Gdy masz wyciek jedne składniki mieszaniny uciekają szybciej, drugie wolniej i zmienia się jej skład chemiczny. Dlatego nie dobija się tego gazu tylko wbija nowy i to w fazie cieczy, czyli butlą odwróconą króćcem do dołu. Ale najpierw znajdz nieszczelność.
Pozdrawiam
.
Do europejczyka.Czy jesteś na pewno przekonany ,że problem tkwi w gazie ? Czy warto rozpieprz.....szczelny ,sprawny układ? Jeżeli już to najpierw bym przeprowadził
czynności serwisowe (mycie parownika,turbiny,skraplacza)a póżniej sprawdził ciśnienie(wampirek)Dalej tak jak radzi R12,zawór serwisowy i ......do przodu
najbardziej odpowiednie cisnienie na ssaniu w klimatyzatorze na R407 to 4,2 bara,5,5 bara to zdecydowanie zbyt wiele cznnika.
...........żartujesz?
sa tacy co tankuja na 7-8 barow,jesli jest zimno a sprezarka rotacyjna to sprezarka morze pracowac bez efektu chlodniczego.
europejczyk wyjmij klime z szuflady i zawiez do warsztatu.w jednostce podokiennej jest wspolny wentylator parownika i skraplacza,dlatego skraplacz sie mocno zanieczyszcza i powinien zostac wyczyszczony.
ten sprzet byl naprawiany przy upalach wylaczaly bezpieczniki z powodu przepelnienia czynnikiem,po naprawie fachowcow bez kwalifikacji.
koledzy a może lepiej wlać inny czynnik by móc dolewać w przyszłości tych klimatyzatorów mam 6 szt. montowane w 2003 r.jak dobrze pamiętam i problem będzie dotyczył podejrzewam w przyszłości wszystkich. widziałęm też lade chłodnicza na tym czynniku. Co mi proponujecie.
jesli czynnik nie uciekl od 2003 roku to znaczy ze uklad jest szczelny i lepiej przy nim nie majstrowac.R22 jest najlepszym czynnikiem od czasow R12 i jeszcze przez wiele lat pozostanie w uzyciu.
byniom napisał(a):Do okiennych się zazwyczaj nie dopuszcza czynnika , one są jak lodówka (brak krućca)Są różne teorie, ale nawet lodówki można naprawiać, tylko jest jedno ale - czesto sie to poprostu nie opłaca. Teraz jest taka konkurencja na rynku w lodowkach ze sama sprezarka moze wynosic tyle co lodowka.
Witam kolegów fachowców moja przygoda w chłodnistwem dopiero sie zaczeła jestem elektrykiem mam sieć sklepów pod sobą i nie tylko pod koniec roku ide na kurs lecz naprawiać próbuje już dlatego te mojepytania może śmieszne dla was.Ale dzieki za nauki
), czy zamieniając czynnik R22 np. w lodówce chlodniczej na (R407c wydaje mi sie odpowiedni musze zmienić olej?) Zamiennikami R22 są mieszaniny gazów czy zawsze przy stwierdzeniu ubytku zamiennika musze spuszczać cały i napuszczać nowym?(niewiadomo którego ubyło więcej)3 pytanko przy agregacie w lodówce jest kruciec chce wstawić tam zaworek serwisowy czy przez niego moge spóścić cały czynnik chłodniczy (musi być wyłączony agregat)Dzieki za wyjaśnienia irady.
Co do zamiany r22 na 407 w lodówce to musisz wymienić olej dlatego ze r22 pracowało na mineralnym . Przy czynnikach R404 , R407 i podobne należy wymieniać cały czynnik jeżeli był ubytek dlatego że nastąpiło rozwarstwienie i proporcje mieszaniny sa różne. Co do pyt 3 to możesz wlutować kruciec serwisowy tylko najpierw musisz wyłaczyć urzadzenie, potem rozhermetyzować układ np. specjalnym kluczem który wbija się w rurkę i odpompowywuje pozostały czynnik apotem jeżeli masz już otwarty i pozbawiony czynnika układ wlutujesz zaworek serwisowy. NIGDY nie lutuj układu gdy znajduje się tam czynnik bo stracisz cześci ciała i zotaniesz kaleką lub nawet stracisz życie. Twoja wiedza na temat chłodnictwa jest bardzo nikła a formum nie jest w stanie cie wszystkiego nauczyć więc zanim co kolwiek zrobisz to pomyśl 3 razy i staraj się przewidzieć konsekwencje.
specjalnym kluczem który wbija się w rurkę i odpompowywuje pozostały czynnik apotem jeżeli masz już otwarty i pozbawiony czynnika układ wlutujesz zaworek serwisowy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-09, 10:27:18 przez europejczyk.)
jak ten klucz wyglondagdzie go kupić. Wiem wszystko co robić chce musze być na 100% pewny że tak to powinno wyglondać. po wypompowaniu musze zrobić próżnie i dopuścić nowego czynnika do jakiego ciśnienia mam dopuszczać na krućcu mierząć?5,5 bara jak kolega na początku radził? A może któryś z kolegów by porozmawiał ze mną i udzielił kilku rad na GG 12674591 Dzieki odwdzięcze sie na mazurach wielki Browar )
przy pracach z R22 potrzebna jest stacja odzysku i stosowne uprawnienia.
Europejczyk,może jednak pozostań elektrykiem,a nick zmień na Polak i na Boga poczytaj słownik ortograficzny.
Pozdrawiam
z elektryka mozna zrobic chlodniarza ,z chlodniarza jest trudno zrobic elektryka,80 prosent problemow serwisowych jest elektrycznych.
Witam i przepraszam za błędy. Większość awarii usuwam łącznie z przeprogramowaniem sterowników oprócz czynników (tu jestem jeszcze zielony).Wiem że po stronie niskiego ciśnienia się dopuszcza czynnik(przed zaworem rozprężnym.Domyślam się iż by spuścić czynnik trzeba po stronie wysokiego ciśnienia dlatego trzeba wbić zawór z przebijakiem ((dokładnie gdzie przed sprężarko?)i odzyskać czynnik.Wstawić zaworek serwisowy.Później zrobić próżnie i wlać nowy czynnik chłodniczy(nie mam pojęcia ile,można odczytać z tabliczki ale nie jestem pewien) manometry pokazują ciśnienie oraz są skale dla poszczególnych czynników.(jak korzystać?).do jakiego ciśnienia dopuszczać poszczególne czynniki. B.dziękuje za pomoc.Każdy kiedyś zaczynał w moim przypadku nie mam kogo się spytać mam tylko was
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-10, 14:40:19 przez europejczyk.)
)Albo aż was
napisz jakie urzadzenia naprawiasz.
lodówki i regały chłodnicze w sklepach
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
) kolega twierdzi że nie nożna dolać chłodziwa dlaczego?spuszczać i marnować ?, czy po znaleźeniu wycieku i zalutowaniu musze wlutować dwie końcówki (po stronie scawnej i tłocznej)widziałem tam chyba końcówke (kruciec)producent musiał wlać czynnik może obciąć wlutować końcówke i dolać ?