Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

liebherr elektronik co jest nie tak?

6 Odpowiedzi, 5703 Wyświetleń

slawik123

2009-12-07, 21:15:53
Nowy użytkownik
Mam zamrażarkę liebherr elektronik, po ostatnim rachunku za prąd i zwiększonym jego zużyciu zacząłem szukać przyczyny pierwszy wybór padł na zamrażarkę. Po podpięciu licznika dobowe zużycie prądu wyszło dwie kilowatogodziny. jest to zamrażarka osiem szuflad wys 186cm. Nie mam żadnych danych na jej temat, nie wiem jakie powinno być jej zużycie nominalne. W pomieszczeniu w którym stoi jest około 19 stopni. Na tylnej ściance dookoła rurki od spływu wody jest warstwa lodu o średnicy powierzchni około 30 cm, czy tylko przez tą zawilgoconą izolację pożera tyle prądu czy może być jeszcze jakaś przyczyna. Jak i z czego najlepiej można taką izolację odtworzyć ? Proszę o pomoc!
  • Odpowiedz

Artic

2009-12-07, 21:27:35
Zaawansowany użytkownik
Napisałeś : Po podpięciu licznika dobowe zużycie prądu wyszło dwie kilowatogodziny. jest to zamrażarka osiem szuflad wys 186cm.

czekaj 2 kW zużyła w ciągu doby?? czy w ciągu godziny??
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-07, 21:29:28 przez Artic.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-12-07, 21:39:32
Zaawansowany użytkownik
Jeśli lód jest na zewnętrznej ścianie to jest ewidentnie słaba ( zawilgocona ) izolacja cieplna.

Zmierz też temperaturę wewnątrz zamrażarki. Może niepotrzebnie temperatura jest zbyt niska. Sprężarka wtedy dużo dłużej pracuje i zżera prąd.
  • Odpowiedz

łysy45

2009-12-08, 13:20:46
Użytkownik
no i jeszcze na ile jest nastawiona może max i jak jest elektronik to zalodzenie wewnątrz zamrażarki ma bardzo duży wpływ na zużycie prądu /długie cykle/
  • Odpowiedz

slawik123

2009-12-08, 16:50:38
Nowy użytkownik
Rozebrałem dzisiaj zamrażarkę od wewnątrz dostałem się do parownika pod parownikiem jest taka półka która służy do odprowadzania wody. Między tą półką a zamocowaniem węża spływowego nie ma szczelności i w momencie działania no frosta woda lała się pod aluminiową folię i wsiąkała w tekturę i pianke. Po usunięciu z części tylnej ściany folii i tekturowego błota spróbuje to wysuszyć farelką i zaizolować od nowa. Nie wiem tylko jaka folia i taśma będzie odpowiednia, czy taka jak się stosuje jako ekran za kaloryferami będzie dobra?
  • Odpowiedz

slawik123

2009-12-08, 19:15:48
Nowy użytkownik
Po włączeniu farelki z przestrzeni między pianką a plastikiem po wywierceniu w dolnym skosie małego otworku wylało się prawie 0.75l wody.Na zaklejanie tyłu samą taśmą jest tego za dużo. Na połowie tylnej ściany od wewnątrz plastik jest rozwarstwiony od pianki.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa