Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań......

11 Odpowiedzi, 13149 Wyświetleń

korallgoll

2007-05-24, 10:05:02
Nowy użytkownik
korallgoll z kielc

witam wszystkich po raz pierwszy!

cieszę się, że jest forum na którym można tak dużo dowiedzieć się o klimatyzacji.
Ponieważ zabrałem się do samodzielnego montażu SPLITa próbuję się przygotować teoretycznie na wszelkie okoliczności.
W zwiazku z tym mam kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi w poprzednich postach.
1. ilość czynnika: podobno ubytek nawet 40% nie powoduje spadku sprawności a ubytek 20% jest pomijalny
2. czy to prawda, że za duza ilość czynnika jest znacznie bardziej szkodliwa niż niedobór?
3. jak sprawdza się ilość czynnika w starej klimatyzacji?

pytania montażowe:
Moja jednostka wewnętrzna ma rurki skierowane fabrycznie w przeciwnym kierunku do okna.
1. Czy można te rurki bezkarnie wygiąć a jeśli tak to jaki jest promień wygięcia? Poza tym
w jednostce nie ma wystarczająco dużo miejsca na takie wyginanie - co teraz?
2. załączone długie rurki do łączenia jednostek wykonane są z dziwnego materiału, który jest bardzo plastyczny.
Jak wytrzymałe są te rurki? - Jak bardzo można je wygiąć i ile razy w tym samym miejscu?

pytanie o odpowietrzanie. Gdzieś doczytałem że bardzo dobrym sposobem odpowietrzenia j. wewnętrznej jest:

1.napełniamy zaworkiem cieczowym możliwie najwolniej (żeby nie zamrożić powietrza) jednostkę wewnętrzną.
2.ponownie zakręcamy ten zaworek.
3.zaworkiem serwisowym wypuszczamy (powoli) cały gaz z jednostki wewnętrznej.
4.odkręcamy zaworki cieczowy i gazowy - GOTOWE

z góry dzięki za rady

pozdrawiam

korallgoll
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-24, 16:00:04
Użytkownik
Witam.
No cuż sprubuję odpowiedzieć na parępytań:
ad-1-2: ilość czynnika jest tak dobrana aby zapewniała odpowiednią pracę urządzenia (może pracować z mniejszą czy z większą ilością czynnika) ale to wiąże się z efektywnością pracy sprężarki.
ad-3: do tego potrzebny jest zespół manometrów,albo metodapośrednia mierząc temp. na ssaniu i tłoczeniu sprężarki i temp parowania czynnika.
montaż- nie montowałem klimy z marketów ustrzegam się od tego nie serwisuję tych urządzeń.
Odpowietrzanie: stary sprawdzony sposób puszczasz klimę na parę godzin i wyłączasz po paru godzinach szukasz najwyższego punktu złącza najczęściej przy jednostce wewnętrznej na złączce popuszczasz czynnika domomentu oszronienia. Potemuzupełnij czynnik. Powietrze jako lżejsze znajduje się w górnej części układu.
Teraz osobiście tego nie robię. Są inne sposoby z użyciem odpowiedniego sprzętu.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

korallgoll

2007-05-25, 06:30:36
Nowy użytkownik
dzięki za odpowiedź 'kubowy'. Domyślam się, że jesteś fachowcem w tej branży. Czy do serwisowania klimatyzacji trzeba mieć uprawnienia i jak się je zdobywa?
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-05-25, 20:04:35
Moderator
kubowy to debil a nie fachowiec bo w układzie nie moze byc nawet grama powietrza atwoje informacje tez nie do konca prawdziwe bo ubytek gazu wiecej jak 10% powoduje spadek wydajnosci ale zycze sukcesow
  • Odpowiedz

korallgoll

2007-05-25, 23:49:07
Nowy użytkownik
jeszcze raz dzięki 'kubowemu', który jest jednak fachowcem - sprawdziłem info u innych źródeł. 'redeklimat' nie jest debielm ale zachowuje się jak imbecyl - on pewnie uzna to za komplement..... no cóż.....
  • Odpowiedz

drake

2007-05-31, 00:16:24
Nowy użytkownik
Dawno się tak nie uśmiałem Smile 'kubowy' odpowietrzyć to można..... ale kaloryfer Wink Smile
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-31, 12:44:15
Użytkownik
Witam. Do Dreka-widać, że młody z ciebie chłodnik. Nie pamiętasz czasów, gdzie bardzo mało było pomp próżniowych przenośnych, trzeba było sobie radzić na różne sposoby.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

drake

2007-05-31, 22:43:58
Nowy użytkownik
Nasuwa mi się pytanie, chłodnik z jednym jajem czy pełnowartościowy z dwoma jajami :lol:

W latach osiemdziesiątych używałem pomp próżni.
  • Odpowiedz

kubowy

2007-06-01, 15:22:55
Użytkownik
No to może sernik
  • Odpowiedz

Andrzej Molicki

2007-06-04, 04:47:54
Nowy użytkownik
Za takie dziadostwo i partactwo to nie dość że nie powinni ci zapłacić ni grosz a nawet obciążyć kosztami doprowadzenia układu do stanu prawidłowego .Przedmuchać to można dziewuchę na wiejskiej zabawie a resztą urządzeń należy odpompować !!!!
  • Odpowiedz

senior

2007-06-04, 18:24:55
Zaawansowany użytkownik
oj można, można, Ci co nigdy nie byli nie wiedzą co tracą
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa