Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wentylacja pubu

12 Odpowiedzi, 18212 Wyświetleń

poniedzialkowski

2009-10-22, 10:12:01
Nowy użytkownik
Witam,
Jeżeli można to prosił bym o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. Jest sala o wymiarach 10x4m, h=3m. W środku ok. 40 miejsc siedzących. W piątek i sobotę wchodzi do środka ok. 60 osób. Problemem jest pozbycie się dymu z fajek. Jak się zapewne domyślacie siekierę można powiesić po jakichś piętnastu minutach. Na ścianach powieszę jakieś 7,5 kW klimatyzacji. Będzie to czyścić powietrze ale obawiam się, że nie da rady. Założyłem jakiś czas temu trzy wentylatory wyciągowe naścienne V= 400m3/h każdy. Dodam jeszcze, że w sali co jakiś czas odbywają się koncerty i pokazy slajdów. Nie są to jednak koncerty rockowe ani takie które zagłuszały by szum mocniejszych wentylatorów. Potrzebował bym takiego patentu żeby było jak najciszej. Zdaję sobie sprawę, że zawsze jest coś za coś jednak liczę na doświadczenie i pomysłowość. Zauważyłem w innych knajpach, że często ten problem jest rozwiązywany centralą podsufitową uruchamianą w czasie przerw nie chciałbym jednak, ze względu na gabaryty pomieszczenia i wystrój zawalać połowy sufitu "kosmiczną" maszynerią. Montaż centrali na zewnątrz raczej nie wchodzi w grę ze względu na sąsiadów i wysoką skuteczność okolicznych złomiarzy.
No to się rozpisałem.
Pozdrowienia,
Poniedzialkowski.
Ps.
Mam do wykorzystania dwa przewody wentylacji grawitacyjnej.
Koniec.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-10-22, 16:15:36
Moderator
przewody grawitacyjne odpadaja ze wzgledu na przepisy
jak chcesz wentylowac to musisz i nadmuchiwac inaczej sie nie da
generalnie bez obejzenia lokalu nic nie mozna doradzic a pisanie o tym czy tamtym rozwiazaniu nic nie da
  • Odpowiedz

barbie

2009-10-22, 16:16:11
Top użytkownik
klimatyzatory nie czyszczą powietrza z dymu.w krótkim czasie będzie smoła na lamelach parownika i wydajność klimatyzacji się zmniejszy,radzę zastosować klimatyzatory dwa razy większe.
  • Odpowiedz

poniedzialkowski

2009-10-22, 18:14:32
Nowy użytkownik
Z klimą będzie ok. Jestem tam dosyć często więc zadbam o to żeby nie było problemu. Co do wyglądu to spróbuję opisać. Przyjmując, że mamy do czynienia z prostokątem 10x4m. Węższy bok zajmuje bar. Na przeciwko, mniej więcej na środku, przejście do drugiej sali (1,5m szer. wysokie na dwa metry), bez drzwi. Na dłuższym boku (10 m): drzwi wejściowe i cztery duże okna (niestety nie otwierane, okna oczywiście). Drzwi i okna szerokości 1.5m rozmieszczone symetrycznie. Okna wysokie na 2m. Nad drzwiami coś jakby lufcik (szer.1,5m x 25 cm wysoki, też nie otwierany). Ściana naprzeciw pełna (zewnętrzna ściana budynku), na około 4m zabudowany kominek. Pomieszczenie jest niskie (3m). Krzesła i stoły ustawiane jak trzeba. Na środku zostawione przejście do drugiej sali (przez całą długość).
Zastanawiałem się nad zdemontowaniem szyby w lufciku i zamontowaniem nad drzwiami czegoś co by pchało świeże powietrze do środka. Tylko za bardzo nie wiem co by to miało być. Klimatyzatory kanałowe są trochę drogie.

I to by było na tyle.
  • Odpowiedz

boryspol

2009-10-23, 22:44:01
Użytkownik
radekklimat napisał(a):przewody grawitacyjne odpadaja ze wzgledu na przepisy
jak chcesz wentylowac to musisz i nadmuchiwac inaczej sie nie da
generalnie bez obejzenia lokalu nic nie mozna doradzic a pisanie o tym czy tamtym rozwiazaniu nic nie da
To wszystko.
Nie masz pojęcia o wentylacji i klimatyzacji.
Musisz kogoś zaprosić Smile
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-10-24, 10:14:10
Użytkownik
ja bym sie zgodził ze grawitacja odpadaSmile trzeba zapewnić dobra wymianę i tu MUSI byc nawiew i wywiewSmile a jaką wydajność to zobacz w normach ile na jednego palacza itp. i o nagrzewnicy by wypadało pamiętać na zimeSmile a klimatyzować splitem ale pamiętać o dodatkowych zyskach z wentylacjiSmile
  • Odpowiedz

VIVA

2009-10-24, 20:08:02
Nowy użytkownik
Pytanie podstawowe kogo masz nad stropem ? 10x4x3=120x 6 (krotność wymiany )
=720 m3/h troszkę będzie kosztować.
  • Odpowiedz

poniedzialkowski

2009-10-24, 23:43:10
Nowy użytkownik
Starsza pani i dwóch "przemiłych" synów. Niestety górą nic nie przejdzie.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-10-25, 07:15:09
Moderator
kolego takie lokale maja jeszcze piwnice w ktorej wiekszosc ma wentylacje zainstalowana (przynajmniej te ktore ja obsługuje ) ale jak liczysz kazdy grosz to ciezko bedzie ci cokolwiek zrobic w tym temacie bo nie ma nic za darmo a im taniej teraz potem i tak wychodzi drozej
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-10-25, 09:44:15
Użytkownik
radekklimat napisał(a):kolego takie lokale maja jeszcze piwnice w ktorej wiekszosc ma wentylacje zainstalowana (przynajmniej te ktore ja obsługuje ) ale jak liczysz kazdy grosz to ciezko bedzie ci cokolwiek zrobic w tym temacie bo nie ma nic za darmo a im taniej teraz potem i tak wychodzi drozej
wentylacje mają w piwnicy?? to jeszcze macie widać tam miejsce na knajpy bo w Gliwicach to knajpy juz zajmują większość piwnic nawetWink
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-10-26, 18:04:10
Moderator
sa wydzielone pomieszczenia na centrale i najczesciej w piwnicy
  • Odpowiedz

jurek01

2009-11-15, 07:58:40
Użytkownik
Podobny problem mam w knajpce w Bielsku.B . Knajpa jest właśnie w piwnicy , budynek jest zabytkiem i praktycznie żadne przeróbki są nie możliwe (konserwator zabytków). Są natomiast cztery kominy wentylacyjne (wolne)i drożne .Zastosowaliśmy dwa wentylatory wyciągowe i dwa tłoczne na dachu,wentylacja się sprawdza ale jest problem z kominkiem , nie chce się palić . Wydajności są takie same więc nie powinno być problemu a jest . dlatego myślę że kominy tłoczne są dziurawe.
Klient się złości ponieważ przedtem działał kominek a teraz nie ,kiedy rozmawiamy o kosztach doprowadzenia tego do porządku prawie mdleje.

Teraz mam problem co ztym zrobić , chyba będzie trzeba zamontować mocniejsze nawiewy a wtedy następny problem ,,jak otworzyć drzwi wejściowe (otwierają się do środka)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa