Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Proszę o pomoc mam dobrać urządzenia chłodnicze do projektu chłodni

32 Odpowiedzi, 36505 Wyświetleń
Wstecz 1 2

Shitashii

2010-01-20, 23:12:30
Moderator
wejdz na http://www.elektronika-sa.com.pl/tctypes.php?MID=3 Bilans komory i się pobaw. i powiedz czy też wychodzi 8,5kW
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

studentbinoż

2010-01-20, 23:27:29
Nowy użytkownik
niestety kolego shitashii na stronie którą mi podałeś jest zbyt mało możliwości wyboru warstw izolacji brakuje mi około połowy żeby wszystkie wpisać. Ale dziękuję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-20, 23:48:34
Moderator
to wpisz tyle aby wspolczynniki przewodzenia ciepła były zgodne z obliczeniami które masz w projekcie. A czy wyjdzie Ci tu 0,301 czy 0,305 to jest pomijalne
A na koniec to powiedz profesorowi, że dałbyś 8cm izolacji na każdą powierzchnię, dwa razy mniejszy agregat i oszczędności wziąłbyś jako premię za myślenie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-20, 23:50:13 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-21, 00:22:38
Moderator
studentbinoż napisał(a):Przy zestawieniu zysków ciepła punkt 8.9 jest tabelka w której są zliczone zyski ciepła i wydaje mi się ze suma razem jest zdublowana ponieważ w punkcie 8.8 również jest wyliczona suma. Nie jestem pewien czy to jest poprawne a ma wpływ na punkt 8.9 ostatnia strona gdzie jest określana moc chłodnicza agregatu
Tak na raty podchodzę do tego, ale pkt 8.8 jest dobrze, bo tam jest wzięte 15% (0,15) wszystkich zysków ciepła.
Ale chyba zaczynamy mącić. Zaproponowałem agregat i parownik (chłodnicę) oraz sterownik (jako termostat). Z ich danych katalogowych powinieneś mieć wszystko.
Napisz jeszcze, bo jestem ciekawy, co studiujesz i na jakiej uczelni, ktory rok....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-21, 00:23:45 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-01-21, 06:43:37
Moderator
Wejdz na strone technobloku, tam jest niewielki programik ale bardzo pomocny
  • Odpowiedz

studentbinoż

2010-01-21, 22:44:31
Nowy użytkownik
Koledzy udało mi się w końcu dotrzeć do kolegi który robił ten projekt i chyba mi pomoże w doborze tych urządzeń mówił że miał jakieś wzory na dobór tego typu rzeczy. Tylko muszę się z nim spotkać jak będzie miał trochę czasu, mam nadzieję że w końcu popchnę ten projekt bo z całym szacunkiem dla waszej pracy ale mnie on nie jest szczególnie potrzebny. Lecz zaliczony przedmiot jest w całości ważny a wykładowca szczególnie drobiazgowy i upierdliwy ma wrażenie że jest najważniejszy i inne przedmioty się nie liczą zwłaszcza teraz w sesji. Ale nie ma co się użalać tylko trzeba to zrobić i już. W związku z tym chciałem wam podziękować za wszelką pomoc. Dziękuję.
ps. kolega się pytał o szkołę i kierunek; więc Politechnika i Technologia żywności , kontrola jakości. Jeśli będę mógł się jakoś odwdzięczyć to służę pomocą. Czasami tutaj do was zajrzę.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-01-21, 23:44:03
Moderator
studentbinoż napisał(a):Koledzy udało mi się w końcu dotrzeć do kolegi który robił ten projekt i chyba mi pomoże w doborze tych urządzeń mówił że miał jakieś wzory na dobór tego typu rzeczy.
Hm... No nie wiem czy tu wzory są jeszcze potrzebne. Masz potrzebną moc chłodniczą 8,5kW, masz temperaturę komory 4-6*C i masz podaną temp. odparowania -5*C. Więc szukasz agregatu o mocy 8,5kW przy odparowaniu -5*C. I tyle. Parownik trochę większy (np 9,5kW) i moim zdaniem po sprawie.
Powodzenia.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa