Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pompa Ciepła- dobór komponentów

100 Odpowiedzi, 201490 Wyświetleń
1 2 3 4 5 Dalej

r.tyrman

2010-03-12, 19:19:32
Nowy użytkownik
Witam. Mam Copelanda ZR 81KCE-TFD522. Pomóżcie dobrać do niej parownik, skraplacz, zawór i ekonomizer. Mam też mały zbiornik czynnika czy jest potrzebny w PC?
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-12, 19:47:49
Top użytkownik
jaka to ma być pompa woda-woda ,woda-powietrze ,powietrze-powietrze czy powietrze -woda .jeśli nie masz pojęcia o tej robocie odradzam chałupnictwo .
  • Odpowiedz

SerwisantCr

2010-03-12, 22:23:40
Użytkownik
Wiecej szczegułów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeśli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
  • Odpowiedz

r.tyrman

2010-03-13, 14:45:15
Nowy użytkownik
Przepraszam nie podałem PC glikol-woda. Co do czynnika to zastanawiam się nad R22. Wymienniki SWEP albo Alfa Laval. Zawór rozprężny Danfoss. Chcę skompletować klocki i poskładanie zlecić fachowcowi. Kiedyś tym się zajmowałem i mam trochę pojęcia. Teraz technika poszła do przodu i wolę temat skonsultować przed podjęciem działań. Znam kilku chłodników w swoim rejonie, ale oni mają nikłe pojęcie o pompach ciepła.
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-13, 15:39:08
Top użytkownik
wybij sobie R22 z głowy gumowym młotkiem.
  • Odpowiedz

mg

2010-03-13, 15:57:22
Top użytkownik
Według tabel szybkiego doboru SWEP

Parownik
20 płytek, wymiary 119/526/55, TYP V80-20 (5) V27

Skraplacz
20 płyt , wymiary 119/526/55, TYP B80 - 20 B27.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-13, 16:45:56
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):jaka to ma być pompa woda-woda ,woda-powietrze ,powietrze-powietrze czy powietrze -woda .jeśli nie masz pojęcia o tej robocie odradzam chałupnictwo .
A ty pracujesz w altyrerii Barbie? Wydajności sprężarki w ziemi czy powietrzu się niezmieniają.Tylko niepisz że zależy to od głebokości i wysokości
  • Odpowiedz

mg

2010-03-13, 17:01:47
Top użytkownik
Mały zbiornik ciekłego czynnika nie zaszkodzi, a R-22 jest najlepszy o ile sam będziesz sobie serwisował.
  • Odpowiedz

r.tyrman

2010-03-13, 19:23:37
Nowy użytkownik
Dzięki mg za merytoryczną odpowiedź. Podpowiedz jeszcze jaki byś proponował zawór i ekonomizer? A czy warto przewymiarować parownik? (mniejszy opór dla glikolu). Czemu nie R22 barbie?
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-13, 19:49:51
Top użytkownik
R22 jest zabroniony jeśli tego nie wiesz to oznacza brak zielonego pojęcia o chłodnictwie .co jest bardziej opłacalne -kupno nowego samochodu czy złożenie go z nowych części ? .
  • Odpowiedz

mg

2010-03-13, 19:56:10
Top użytkownik
Parownik może być lekko przewymiarowany. Aby zmniejszyć opory po stronie glikolu może lepiej wybrać krótszy parownik a z większą ilością płytek. (jest to uzasadnione)
Zawór rozprężny z wyrównaniem wewnętrznym. Ekonomizer?, co masz na myśli?.
  • Odpowiedz

r.tyrman

2010-03-13, 20:17:21
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Ekonomizer?, co masz na myśli?.
Wymiennik rura w rurze ogrzewający odparowany czynnik za pomocą ciepłego czynnika powracającego ze skraplacza, podnoszący wydajność układu. Możesz podać konkretny model zaworu? Słuchaj barbie: Włącz się do dyskusji merytorycznie.
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-13, 20:24:22
Top użytkownik
dyskusja z laikami na fachowe tematy jest bezsensowna,przestaję pisać na ten temat .
  • Odpowiedz

r.tyrman

2010-03-13, 20:32:14
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):dyskusja z laikami na fachowe tematy jest bezsensowna,przestaję pisać na ten temat .
Bardzo się cieszę że użyłeś w końcu gumowego młotka.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-13, 20:37:33
Zaawansowany użytkownik
r.tyrman napisał(a):
mg napisał(a):Ekonomizer?, co masz na myśli?.
Wymiennik rura w rurze ogrzewający odparowany czynnik za pomocą ciepłego czynnika powracającego ze skraplacza, podnoszący wydajność układu. Możesz podać konkretny model zaworu? Słuchaj barbie: Włącz się do dyskusji merytorycznie.
Pamiętaj ż e ten wymiennik sprawdza się dobrze w dobranych układach.Np jeżeli bedziemy mieli za mały skraplacz i zastosujemy tkzw.ekonomizer,z czego zaznaczam że tą nazwę słyszę po raz pierwszy to przegrzanie tak wzrośnie że może uszkodzić sprężarkę podwpływem ciśnienia i temperatury pary zasysanej przez sprężarkę.
  • Odpowiedz

mg

2010-03-13, 20:41:03
Top użytkownik
Honeywell TMV, TMVBL. Ekonomizer czyli regeneracyjny wymiennik ciepła Smile
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-13, 20:46:22
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Honeywell TMV, TMVBL. Ekonomizer czyli regeneracyjny wymiennik ciepła Smile
Kiedyś przechładzacz czynnika,aby mokre pary czynnika niedostawały się do sprężarki i jednocześnie poprawiały wydajność.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-13, 21:00:29
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Słyszałem też o dochładzaczu cieczy Smile
Masz rację.Ale dochładzacz cieczy polega na tym że np.jak w co niektórych ladach ciastkowych linię cieczy puszczamy np przez zbiornik odpływu skroplin.1i2 mają inne osiągi.Dochładzaczem cieczy nazywamy także rurkę kapilarną puszczoną w rurociągu ssawnym.
  • Odpowiedz

mg

2010-03-13, 21:11:31
Top użytkownik
Dobrze wiesz jak nazywam linie cieczy w zbiorniku skroplin Smile
Czyli ekonomizer to regeneracyjny wymiennik ciepła.

Zobacz, jak jesteśmy grzeczni to punktów przybywa . Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-13, 21:17:30 przez mg.)
  • Odpowiedz

r.tyrman

2010-03-13, 21:21:19
Nowy użytkownik
R-40 napisał(a):Pamiętaj ż e ten wymiennik sprawdza się dobrze w dobranych układach.Np jeżeli bedziemy mieli za mały skraplacz i zastosujemy tkzw.ekonomizer,z czego zaznaczam że tą nazwę słyszę po raz pierwszy to przegrzanie tak wzrośnie że może uszkodzić sprężarkę podwpływem ciśnienia i temperatury pary zasysanej przez sprężarkę.
Dzięki R40. Wiem że układ musi być dobrze dobrany i dlatego jestem na tym forum. Czy Twoim zdaniem wymienniki podane przez mg będą OK? Jeśli tak to jaki przechładzacz czynnika byś zaproponował?
  • Odpowiedz

r.tyrman

2010-03-13, 21:26:14
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Honeywell TMV, TMVBL. Ekonomizer czyli regeneracyjny wymiennik ciepła Smile
Dzięki mg. Może jeszcze jakieś sugestie?
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-13, 21:28:14
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Dobrze wiesz jak nazywam linie cieczy w zbiorniku skroplin Smile
Czyli ekonomizer to regeneracyjny wymiennik ciepła.

Zobacz, jak jesteśmy grzeczni to punktów przybywa . Big Grin
Punkty mam gdzieś bo za nie bółek córce do szkoły niekupię.Ale lubię kompromisy.Jak to zwał wiesz o co chodzi.I to jest najważniejsze.
  • Odpowiedz

r.tyrman

2010-03-13, 23:13:41
Nowy użytkownik
A czy Honeywell TLEX 4,5 byłby OK?
  • Odpowiedz

mg

2010-03-15, 01:10:52
Top użytkownik
Zawór moim zdaniem będzie dobry. Co do wymiennika, wejdź na stronę danfosa w zakładce chłodnictwo/dokumentacja techniczna znajdziesz wymienniki ciepła typu HE. Dobór tych wymienników generalnie sprowadza się do dopasowania do średnicy rury ssącej i cieczowej układu chłodniczego, poradzisz sobie.
  • Odpowiedz

r.tyrman

2010-03-15, 09:32:34
Nowy użytkownik
Dzięki mg. Chodzi mi po głowie pomysł aby zaszaleć i skonstruować PC hybrydową. Mianowicie z podwójnym DZ. Ponieważ kolektor glikolowy DZ będzie w wodzie (nieduży koszt) może by go zdublować parownikiem powietrznym. Zamontować prostą automatykę mierzącą temp. glikolu i powietrza atmosferycznego sterującą elektrozaworami przekierowującymi czynnik z jednego parownika do drugiego. I tu pytanie: jak rozwiązać odszranianie i skąd wziąć parownik? I podstawowe pytanie czy to ma sens?
  • Odpowiedz
1 2 3 4 5 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa