Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

poszukuje części-układ chłodzenia freonem do kompa

6 Odpowiedzi, 9184 Wyświetleń

rhezuz

2006-02-18, 17:12:46
Nowy użytkownik
witam , jestem nowy na forum , poniekąd jestem związany z chłodnictwem ponieważ obecnie buduje układ chłodzenia freonem do komputera ,( na procesor)a właściwie jetem na etapie kompletowania czesci poszukuje skraplacza o mocy ok 500W o wymiarach 18x18x10 , lub cos koło tego , może jakis uzytkowink tego forum na dostep do takich skraplaczy , mógłbym sie wyniemic bo mam pare większych skraplaczy ewentualni lub bym poprostu kupił, poszukije tez kogos od kogo mozna by odkupic kilogram lub dwa R402a w krakowie lub tarnowie ,moze ktos miałby tez dostep do niedrogich separatorów oleju i używanych(ale im niej tym lepiej ,tanich kompresorów o mocy 1/4-1hp, obojetne na jaki gaz , pisze tutaj ponieważ nie zauwarzyłem na tym forum działu giełda Wink , mam nadzieje ze nie naraże sie moderatorom 8)
  • Odpowiedz

Guest

2006-02-23, 21:03:56
Gość
witam. będzie ci ciężko znaleźć, ponieważ najmniejsza sprężarka do klimy ma ok 2kW chłodu. na twoim miejscu spróbowałbym ze sprężarką i elementami starj lodówki. zalety: tania, mała, o małej mocy(ok 100 do 300 W) i łatwa w zastosowaniu. jako skraplacz można użyć tylnego wymiennika, a parownik o żądanych rozmiarach zrobi ci chłodnik z miękkiej miedzi np fi 6 zwiniętej w spiralę. zresztą chłodnik i tak jest ci potrzebny do polutowania i nabicia układu. polecam małe stare punkty naprawy lodówek, bo tanio i się nudzą pozdrawiam. wojtek Idea
  • Odpowiedz

rchudy

2006-07-19, 20:56:10
Nowy użytkownik
ja do mojego kopma zalozylem chlodzenie wodne i jest oki
  • Odpowiedz

YN

2006-09-06, 00:36:10
Użytkownik
Szanowni Panowie
Chłodnictwo to nie tylko sprężarki, zawory rozprężne i kapilary, skraplacze, parowacze ... i, jak sądzę, na tym to się nie kończy.
W wyjątkowych, specjalnych zastosowaniach są też inne technologie chłodzenia.
A może termoelektryczne ogniwa Peltier'a, które są już znane od 1834 roku. Na pewno były wtedy niedoskonałe ale czas technologiczny zrobił swoje.
Obecnie są dostępne na naszym rynku, a ich sprawność jest różna i zależy od producenta jak też jego technologii produkcji, glównie technologii czystości związków chemicznych i polaryzacji struktur krystalicznych "transportujących" energię.
Są to układy bardzo bezpieczne, dla Człowieka jak też dla urządzenia, gdyż zasilane są napięciem 12V lub 24V. Są idealnie ciche (tylko praca transformatora).
Ich mankamentem jest niska sprawność w stosunku do układów freonowych, które mają efektyność energetyczną ok. 3,0 i więcej. Te systemy pracują ze sprawnością 80 do 90%, a więc znacznie niższą niż układy freonowe.
Warto się zatem zastanowić jaki układ wybrać do konkretnego, w tym przypadku, nietypowego zastosowania.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-10-25, 08:48:33
Użytkownik
mg_1
Dla "pana" nie jestem autorytetem i moje jakiekolwiek wyjaśnienia są tu bezsensowne. A tak na marginesie w Polsce jest kilka podobnych układów w innych zastosowaniach, które obliczałem i konsultowałem.
To wszystko
  • Odpowiedz

cielniak

2007-02-17, 17:01:36
Nowy użytkownik
Podaj swój adres e-mail, wyślę ci zdjęcie wymiennika konwekcyjnego z rurki miedzianej 10mmm (samoróba), którym odprowadzam ciepło z kompa. Bez wentylatora = zero dB
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa