Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Histogram obciążeń chłodniczych dla biura

14 Odpowiedzi, 15589 Wyświetleń

maarten1986

2010-05-07, 14:01:21
Nowy użytkownik
Witam,
musze wykonac histogram dobowych obciazen chlodniczych dla biura. Mam do dyspozycji tylko dane klimatyczne dla miasta ze strony Internetowej Ministerstwa Infrastruktury. Nie mam narzuconych konkretnych wymiarow budynku, wiec najlepiej gdyby na osi pionowej byly jednostkowe obciazenia, a wiec W/m2 a na poziomej godziny, od 0 do 24. A pozniej przyjalbym sobie np, ze budynek ma 2000 m2 i stworzyl wykres, gdzie na osi pionowej bylyby np kW. Moglby ktos dac jakies wskazowki jak sie do tego zabrac? Jak np przyjac zyski wewnetrzne na m2 pomieszczenia? Jak np liczac zyski ciepla z powietrza wentylacyjnego uwzglednic strumien powietrza wentylacyjnego? Mozna przyjac np 70m3/h i osobe?
Prosze o pomoc
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

maarten1986

2010-05-08, 10:35:31
Nowy użytkownik
Witam, obliczylem zyski ciepla od powietrza wentylacyjnego, przez przegrody przezroczyste i nieprzezroczyste, oraz wewnetrzne zyski ciepla i otrzymalem taki histogram:
Histogram
W godzinach od 19 do 4 rano wyszly mi zyski na minusie, wiec nie uwzglednialem ich na wykresie. Czy tak powinno byc? Generalnie chodzi o to, by na podstawie histogramu dobrac wielkosc zbiornika do akumulacji energii chlodniczej. Przegladlem kilka artykolow na ten temat oraz strone Cristopii i tam jak pokazuja przykladowe histogramy to cala dobe wystepuja jakies obciazenia, u mnie natoamiast wyszly ujemne w godzinach nocnych. Czy taka sytuacja jest mozliwa i da sie na podstawie tego co otrzymalem dobrac zbiornik akumulacyjny?
Prosze o jakies wskazowki...
  • Odpowiedz

maarten1986

2010-05-08, 10:37:00
Nowy użytkownik
http://img686.imageshack.us/img686/3563/57723172.jpg

Tu jest histogram, bo hiperlacze nie dziala.
  • Odpowiedz

maarten1986

2010-05-08, 18:17:39
Nowy użytkownik
Ktos pomoze??
  • Odpowiedz

mg

2010-05-08, 18:28:41
Top użytkownik
Na stronie CHIGO jest program do ściągnięcia, po wpisaniu wszystkich parametrów jest raport obciążenia w poszczególnych godzinach.
  • Odpowiedz

maarten1986

2010-05-08, 18:56:53
Nowy użytkownik
Dzieki, przyda sie na pewno Smile
  • Odpowiedz

mg

2010-05-08, 19:14:12
Top użytkownik
Mogły wyjść zyski ujemne, prawdopodobnie podałeś temperaturę komfortu 22'C, jeśli założysz 15' to wyjdą dodatnie.
  • Odpowiedz

maarten1986

2010-05-08, 19:25:08
Nowy użytkownik
No wlasnie. Tak sobie sprawdzalem w excelu to przy 15 bylyby na plus. Czyli moge zrobic tak, ze przyjmuje sobie ze od 19 do 4 rano (bo tam mam minusy) ustale temp na 15 stopni, natomiast w ciagu dnia na 22?
I jeszcze jedno pytanie: bo musze na podstawie tego histogramu dobrac zbiornik do akumulacji energii chlodniczej. Przegladalem materialy od Cristopii i tez artykul dr inz. Wojtasa nt obliczen takiego zbiornika, tyle, ze jest tam kilka niejasnoci we wzorach i ciezko z tego skorzystac. Wiesz moze, gdzie jeszcze moglbym szukac jakis materialow do doboru zbiornika? Aha, przegladalem tez Recknagla, ale tam jest to zrobione z wykorzystaniem czynnika r22, ktory jest juz wycofywany, brane sa z wykresu tego czynnika jakies temperatury do obliczen.. Wiec poki co to chcialbym zostawic Recknagla na koniec i poszukac jakiegos przyjemniejszego sposobu Smile
PS. Wyslalem tez wczoraj na stronie Cristopii formularz do doboru zbiornika, tylko nie wiadomo ile bede czekal?
  • Odpowiedz

maarten1986

2010-05-08, 19:46:58
Nowy użytkownik
No wlasnie, na tej podstawie to probuje zrobic, tyle, ze nie wiem co to Tm we wzorze na DSTL..
I jeszcze pytanie: powiedzmy ze przyjme sobie temp zas i powrotu dla instalacji 6/12oC to jaka mam mniej wiecej przyjac temp na wlocie i wylocie z STL, w tym artykule T3 i T4..
  • Odpowiedz

mg

2010-05-08, 20:50:05
Top użytkownik
Niestety nie mam doświadczenia w tego typu instalacjach, nie chcę wprowadzić Ciebie w błąd.
Przyjąłbym na wylocie z STL -8'C a na powrocie 12'C. Wiadomo że im większa różnica temperatur tym mniejszy akumulator ale ,,większy" agregat, to trzeba jakoś wyważyć.
  • Odpowiedz

maarten1986

2010-05-08, 20:52:24
Nowy użytkownik
Ok, dzieki za pomoc Smile
Moze ktos moglby cos jeszcze doradzic?
  • Odpowiedz

mg

2010-05-08, 21:15:30
Top użytkownik
Powinieneś wiedzieć jaki zastosujesz system chłodzenia w tym biurowcu, bo jeśli będzie taki system http://www .architekci .pl/budownictwo/index.php?id_dzialu=121&id_fragment=897&zlitera=&od=0 to musisz dać temperatury powyżej punktu rosy inaczej będzie kapało z sufitu.
Myślę że przesadziłem z tą temperaturą na wyjściu z STL po przemyśleniu sensownie będzie założyć 2'C Wink
Dzięki za niezasłużony punkt za pomoc.
  • Odpowiedz

maarten1986

2010-05-08, 21:30:07
Nowy użytkownik
No tak, wiadomo. Ten system chlodzenia to jakos tam sobie dobiore. Tylko nie wiem do konca jak z tymi temperaturami zrobic na wlocie i wylocie z stl. Czy to ma znaczenie, co zasilam? Bo na belki to inna temp zasilania i np klimakonwektory tez. No i tez chyba zalezy od tego jaka jest temp zmiany fazy czynnika w zbiorniku? Przyjalbym sobie, ze temp ta ma 0oC z ulotki z Cristopii to znalazlem, wiec chyba na zasilaniu powininna byc ujemna temp? Czy sie myle?
  • Odpowiedz

maarten1986

2010-05-26, 10:12:44
Nowy użytkownik
Witam, jaka temperature nalezy wstawic w tym rownaniu z podanego artykulu:
Tst<Td-4oC
Tst to temp zmiany fazy, a Td?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa