Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z napełnieniem układu właściwą ilością

2 Odpowiedzi, 3627 Wyświetleń

Guest

2006-02-28, 18:15:55
Gość
Zetknąłem się z takim problemem:

Napełniałem układ A/C w Citroenie Sara 1,4 z 2000 roku (Klima manualna). Zgodnie z posiadanymi przeze mnie danymi układ powinien zawierać 700g czynnika. Wykonałem próżnię odsysając zanieczyszczenia przez około 20 min. W czasie zasysania czynnika sprężarka po zassaniu około 600g zaczęła pracować cyklicznie włączając i wyłączając się nie zasysając więcej czynnika a po kliku minutach wpompowywała czynnik powrotem do butli (w układzie pozostało około 500g)

Później podobnie zachował się układ w mitsubishi Carisma 1,8i z 1996r z automatycznym układem klimatyzacji. Układ powinien zawierać około 700g a przy zassaniu 500g sprężarka zaczęła włączać się i wyłączać nie zasysając już więcej czynnika. W tym wypadku pomierzyłem wartości ciśnień. Po stronie niskiego ciśnienia wartość była prawidłowa (ok. 3bar) a po stronie wysokiego ciśnienia zbyt niska (około 8 bar).

Co mogło być tego przyczyną?
  • Odpowiedz

Guest

2006-03-08, 11:17:53
Gość
Do pustego i osuszonego układu należy wprowadzić własciwą ilość czynnika /ciecz od strony tłocznej / ,chwilę odczekać /wyrównanie ciśnień/
i po włączeniu układ powinien prawidłowo pracować. Warunek że pozostałe elementy są sprawne.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa