Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

freon r 22

5 Odpowiedzi, 10560 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

Guest

2005-05-08, 19:14:57
Gość
może ktoś mi wyjaśni, do kiedy można używać freonu r 22. Podobno klimatyzatory z tym freonem nie są już używane? A co z dobiciem freonu?
pozdrawiam. Jacek Szubert

Guest

2005-05-10, 13:47:55
Gość
Jeżeli dobrze pamiętam, ustawa mówi, że urządzenia z freonem R22 można serwisować do 2009 roku. Więc również do tego czasu będzie można kupić freon R22. Po tym czasie freonu nie będzie można legalnie już kupić w Polsce, a po roku 2012 nie bedzie można nawet posiadać urządzeń ze starym czynnikiem R22

pozdrawiam
Mariusz Olejnik

dorcia36

2005-06-06, 14:43:50
Nowy użytkownik
Witam.
Właśnie tematem freonu R22 jestem zainteresowana-jeśli mogę prosić o więcej informacji.Co to za ustawa i gdzie jej szukać ?,gdzie można kupić R22 ?, czy już teraz są jakieś certyfikaty na używanie tego gazu ?,gdzie taki kurs z certyfikatem można zrobić ? Mój mąż jest chłodniarzem i mamy problem w Częstochowie z zakupem gazu i informacjami na ten temat.Bardzo proszę o informacje.Dorota.[/list]

dorcia36

2005-06-16, 08:59:15
Nowy użytkownik
dzięki

Guest

2005-10-07, 17:52:17
Gość
Witam,
Rozwiązuję "zagadkę" z legalnym używaniem czynników HCFC (w tym R22):
- nowy czynnik (od producenta) można wykorzystywać do serwisowania istniejących urządzeń do końca 2009 r.;
- czynnik odzyskany z urządzeń, poddany procesowi kompleksowej regeneracji będzie można używać do serwisowania urządzeń jeszcze przez dodatkowe 5 lat, czyli do końca 2014 r.;
- montaż nowych instalacji (z części nowych i używanych) pracujących na HCFC jest zabrnoniony od początku 2004 r.;
- również rozbudowa instalacji na HCFC jest zabroniona od 2004 r.;
- obrót (a więc kupno/sprzedaż) urządzeniami zawierającymi HCFC jest definitywnie zabroniony od października 2004 r.
Pozdrowienia,
Miki

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa