Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Napełnianie klimatyzacji...

6 Odpowiedzi, 18298 Wyświetleń

Bartek K

2005-06-02, 15:49:37
Nowy użytkownik
Witam!
Od niedawna jestem posiadaczem auta z klimatyzacja - Opel Vectra.
Auto jest sprowadzone z zagranicy, rocznik 96. Nie wiem kiedy i czy w ogole klimatyzacja byla ponownie napelniana. I tu mam kilka pytan, a mianowicie, co jaki czas powinno sie ja napelniac, jaki jest koszt takiego napelniania i czy mozna samemu jakos sprawdzic stan cieczy chlodzacej, bo szczerze mowiac bardzo malo wiem na ten temat Big Grin Klimatyzacja jest elektroniczna i gdy ustawiam ja na 17st. C wydaje mi sie ze w aucie nie ma takiej temperatury... Mieszkam w Zielonej Górze i czy ktos moglby mi polecic jakas dobra stacje ktora sie tym zajmuje? Z gory dziekuje za odpowiedzi
  • Odpowiedz

aptacy

2005-09-25, 12:57:40
Nowy użytkownik
Jeśli jest Pan laikiem w KLIMATYZACJI proponuje, więc odprowadzić samochód do najbliższego serwisu Opla, oni nie drogo uzupełnią ubytki gazu i klimka będzie działać jak nowa. Wskazane jest odwiedzać serwis celem uzupełnienia freonu co najmniej raz w roku wiosną.
  • Odpowiedz

Guest

2005-09-25, 19:58:37
Gość
Witam
Mam pytanie do osob znajacych sie na klimie samochodowej :
osobiscie pracuje jako serwisant klimatyzacji powiedzmy stacjonarnej i nie mialem do czynienia z klima w autach :oops: ale nazuca mi sie jedno pytanie , otoz gdzie nie pojawi sie post o klimie samochodowej wszyscy pisza o dopelnianiu Confusedhock: - z mojego doswiadczenia dopelnianie jest ostatecznoscia i swiadczy o nieszczelnym ukladzie chlodniczym. A wiec czy instalacja w samochodach jest az tak narazona na uszkodzenia ?? Czy tez "specjalisci" nie ida troche na latwizne dorzucajac co roku troszke gazu i nie zaprzataja sobie glowy szukaniem nieszczelnosci ??? Wink

dodatkowe pytanie - jaki gaz stosuje sie w klimach samochodowych ??

pozdrawiam Wink
  • Odpowiedz

Guest

2005-09-26, 06:18:41
Gość
Witam
Co do pytania jaki gaz stosowany jest w układach klimatyzacji samochodowej odpowiadam: nie jest regułą ale ja spotkałem się w autkach które robiłem z 407 (zawsze jest naklejka z typem czynnika), było ich nie wiele może 6 szt.
Co do okresowego uzupełniania czynnikiem, spowodowane jest to między innymi wykorzystaniem w układzie dużej ilości elementów z żeliwa (czy czegoś takiego), węży gumowych a zapewniam że nie ma jak w klimatyzacji rurka z brązu.
  • Odpowiedz

mg

2005-10-01, 18:31:46
Top użytkownik
Witam
Zajmuje się klimatyzacją samochodową od czterech lat. Kłopot z utrzymaniem czynnika chłodniczego w klimatyzacji samochodowej polega na tym, że w układzie znajduje się cała masa różnego rodzaju uszczelneń, połączeń. Większość instalacji zbudowana jest z aluminum (bardzo różnej jakości) i gumowych węży łączonych na różne sposoby. Jeśli do tego dodamy środowisko w jakim pracuje klimatyzacja samochodowa (drgania,temperatura,cała gama związków chemicznych) to nie ma się co dziwić, że co rok góra dwa należy sprawdzić i newielkie ubytki 20-30% uzupełnić.
Inaczej postępuje się przy dużych ubytkach.

Co do czynnika chłodniczego stosowanego w klimatyzacji samochodowej to spotkałem się tylko z dwoma: auta do 1993 R-12, po 93 R-134A

POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

korallgoll

2007-06-13, 14:01:36
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Witam
Zajmuje się klimatyzacją samochodową od czterech lat. Kłopot z utrzymaniem czynnika chłodniczego w klimatyzacji samochodowej polega na tym, że w układzie znajduje się cała masa różnego rodzaju uszczelneń, połączeń. Większość instalacji zbudowana jest z aluminum (bardzo różnej jakości) i gumowych węży łączonych na różne sposoby. Jeśli do tego dodamy środowisko w jakim pracuje klimatyzacja samochodowa (drgania,temperatura,cała gama związków chemicznych) to nie ma się co dziwić, że co rok góra dwa należy sprawdzić i newielkie ubytki 20-30% uzupełnić.
Inaczej postępuje się przy dużych ubytkach.

Co do czynnika chłodniczego stosowanego w klimatyzacji samochodowej to spotkałem się tylko z dwoma: auta do 1993 R-12, po 93 R-134A

POZDRAWIAM
niewielkie ubytki: 20-30%. Ile % to duży ubytek?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa