Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Izraelska klimatyzacja i cuda wianki

9 Odpowiedzi, 10883 Wyświetleń

dfajga

2007-08-17, 19:42:34
Nowy użytkownik
Witam

Mam pytanie do specjalistów. Ponieważ firma Cool z Torunia wykazuje się totalnym olewactwem swoich klientów ( juz nawet nie odbierają telefonów żeby nie wysłuchiwać krytycznych uwag) zostałem zmuszony do pomocy znajomemu. Jestem elektronikiem i sprawdziłem klimatyzacje pod względem sterowania i na moje jest tam wszystko w porządku. Oto moja historia Big Grin.

Zaprzyjaźniona firma jakiś czas temu kupiła od firmy Cool klimatyzację firmy Tadiran GFL-S 5003. Wszystko było fajnie aż do maja tego roku. Od tamtego czasu klimatyzacja zachowuje się w następujący sposób. Uruchamia się normalnie pracuje parę minut i wtedy wyłącza się kompresor co owocuje tym, że wydmuchiwane powietrze przestaje być schładzane. Z tego co zaobserwowałem to w części zewnętrznej klimatyzacja pracuje poprawnie do momenty gdy wyłacza się wentylator i wtedy po paru chwilach kompresor się wyłącza. Jeśli ktoś ma jakieś pytania dodatkowe bądź pomysły to proszę się nie wstydzić i dawać Big Grin. Znajomy jest zdesperowany, bo sklep spożywczy w dzisiejszych czasach bez klimatyzacji przestaje być atrakcyjny.

Pozdrawiam

Dominik
  • Odpowiedz

gadget

2007-08-17, 20:59:03
Zaawansowany użytkownik
Od strony elektroniki sie niewiele da sprawdzic . Jakie cisnienie w ukladzie na wlaczonej sprezarce i wlaczonej ?
  • Odpowiedz

sebo-cypr

2007-08-18, 02:34:28
Nowy użytkownik
Wyłancza sie kompresor poniewaz dziala zabiezpieczenie przeciążeniowe a cozatym idzie poprostu niema czynnika chłodzącego w układzie.
  • Odpowiedz

crocens

2007-08-18, 12:45:21
Top użytkownik
jeżeli najpierw wyłącza się wentylator, później sprężarka, to raczej presostat wybija z powodu braku odbioru ciepła. Może warto się zastanowić dlaczego staje wentylator?
.
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-08-19, 09:41:32
Moderator
w tadiranach jest regulator obrotow wentylatora regulowany cisnieniem sprawdz czy jest sprawny
  • Odpowiedz

dfajga

2007-08-21, 13:07:56
Nowy użytkownik
Witam

Dziękuję za podpowiedzi. Sprawa wygląda tak wentylator zostaje wyłączony, bo chłodnica uzyskuje bezpieczną temperaturę. Udało mi się namówić pracownika z innej firmy chłodniczej do sprawdzenia ciśnienia i powiedział, że cisnienie jest dobre, niestety nie chciał się podjąć naprawy ze względu jak to nazwał nieznajomość sprzętu. Podejrzewałem, że może zabezpieczenie termiczne kompresora szwankuje ale po sprawdzeniu wychodzi że jest wszystko w porzadku. Chce jeszcze podmienić stycznik bo mi coś podpada jak załącza kompresor ale jakby były jescze jakieś sugestie to proszę bardzo.

Walczący z roztapiającymi się czekoladami

Dominik
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-08-21, 18:02:09
Moderator
zkad jestes
  • Odpowiedz

bodzio

2007-09-01, 13:45:19
Zaawansowany użytkownik
Ale sprawdzić co rozłancza sprężarke chyba możesz?
czy stycznik na sterowniku czy termik?
  • Odpowiedz

mmiras

2008-04-14, 20:22:00
Nowy użytkownik
Witam mam pod opieką 6 szt tadiranów są wersje 1faz i 3faz . Te pierwsze to totalna pomyłka . Do dziś nie wiem jak i dlaczego samoistnie zmieniają nastawy . Czy ktoś wie co z nimi się dzieje .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa