Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

peugeot 206 2.0 hdi

12 Odpowiedzi, 16384 Wyświetleń

tobii11

2007-08-31, 20:10:46
Nowy użytkownik
w moim aucie nie dziala klima kupilem go delikatnie rozbitego ale tak niefortunnie dostal w prawy blotnik ze uszkodzilo rurke od klimy i gaz uciekl.Rurke pospawalem fachowo 100% szczelna i pojechalem nabic gaz .Gaz nabili 2 m-ce klima chodzila potem oslabla przy czym chlod lecial tylko z 2 nawiewow z pozostalych cieplo, pojechalem do garazowca ten stwierdzil ubytek gazu i dobil tak ze przy zapalonym silniku zegar wskazywal 20 atm, teraz klima znowu nie chodzi, sprezarka sie wlacza, nie wlacza sie wentylator chlodnicy i syczy wewnatrz kabiny z nawiewow czy znowu uciekl gaz prosze o pomoc
  • Odpowiedz

max

2007-09-01, 05:37:40
Użytkownik
Sprecyzuj:
1. Sprężarka się włącza?
2. Nie włącza się wentylator od skraplacza (przedniej chłodnicy klimy)
3. Czy opinia "garażowca" wydana była przy w pełni działającym układzie - wiatrak się włączał?
  • Odpowiedz

tobii11

2007-09-01, 07:52:04
Nowy użytkownik
tak sprezarka chodzi bez zarzutu , wentylator jest tylko jeden na dwoch chlodnicach i wlasnie on nie wlacza sie przy zalaczaniu klimy (po dobiciu gazu chodzil non stop, ateraz nie ), a do garazowca pojechalem ze slabo dzialajaca klima i zimne powietrze lecialo tylko z nawiewow po stronie kierowcy jak podlaczyl zegary przed dobiciem to przy zapalonym silniku bylo ok 10 atm po dobiciu 20 i klima chodzila swietnie , lepiej niz po dobijaniu przez automat u "fachowca", ktory to gdy pojechalem na reklamacje wlozyl mi termometr do wlotu i stwierdzil ze jest dobrze 12 stopni przy wylocie i po prostu ten typ tak ma
z gory dziekuje za pomoc
  • Odpowiedz

max

2007-09-01, 11:49:18
Użytkownik
Moim zdaniem, należy się udać gdzieś i zmierzyć ciśnienia.[czyli czy jest należyta ilość czynnika]. Mówisz, że sprężarka się włącza. Jeżeli tak, a wiatrak nie działa to radziłbym klimy nie używać, bo może to spowodować trwałe uszkodzenia. Jeżeli ilość czynnika = okay, to trzeba poszukać przyczyny - dlaczego wiatrak się nie włącza [uszkodzenie silnika wentylatora, albo uszkodzenie/przekłamania ścieżki elektrycznej odpowiadającej za działanie ów wiatraka]. Tak ja to widzę...
Za dużo "dziwnych" faktów.
  • Odpowiedz

crocens

2007-09-01, 22:24:49
Top użytkownik
Przeciez jezeli ucieka czynnik to trzeba poszukać dziury, prawda? sprawdz cisnienia ale obstawiam w ciemno, że nie ma gazu i dlatego wentylator się nie włącza. Jeżeli gaz jest to do elektryka jedź. Jeżeli nie ma to trzeba zrobić testy szczelności (1-ciśnieniowy: azot, 2-próżniowy: pompka). Przede wszystkim ile te auto ma przejechane kilometrów? Może podczas wypadku uszkodziłeś też inną część? Inna opcja to, przy dużym przebiegu, nieszczelność na uszczelniaczu kompresora. Jeżeli pod dużym ciśnieniem azot nie ucieka a pod próżnią caly czas dostaje się powietrze to właśnie to. A tak z sercem na reku to powinieneś odcuiągnąć ten czynnik na wagę i bedziesz wiedział czy masz ubytek.
.
  • Odpowiedz

tobii11

2007-09-02, 10:59:22
Nowy użytkownik
auto ma 100 tys przebiegu i na prawde byl lekko stukniety silnik chodzil po wypadku tylko wachacz byl wygiety, kiedys sie nudzilem i wzialem wode z mydlem i zaczalem szukac dziury, ale nic nie znalazlem, ale na rurce wychodzacej z filtra osusacza byl zielony osad, byc moze babelki z mydla sie nie pokazaly bo juz na prawde jest male cisnienie, gdzie mozna kupic taki gaz i reduktor z koncowkami do nabijania chetnie sam bym sprobowal to nabic bo przypuszczam ze jezdzenie do pseudo fachowcow i placenie im kazdorazowo 150-200 zloty moze okazac sie drozsze(do tej pory za dobijanie wydalem juz prawie 400)
  • Odpowiedz

j_a_c

2007-09-02, 12:47:55
Użytkownik
wystarczyło zapłacić raz i dopłacić za znalezienie przecieku,czyli przy nabiciu dodają ci kontrast uv przyjeżdżasz za tydzień i włączają lampę i wiedza gdzie gaz ucieka ,niestety nie każdego stać na lampę, ja dodaje w 90 % przypadków kontrast,jak klient wraca i mówi ze nie działa to pokazuje mu gdzie dziura ,to chyba najuczciwsze, i ja i klient wtedy wiemy ze to nie moja wina ze klima nie działa a do tego wie co robić dalej,i zwykle przypada to mi
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

crocens

2007-09-02, 20:56:27
Top użytkownik
Przy 100tys km to raczej jest gdzies nieszczelność. Ten "zielony osad" to właśnie wspomniany przez j_a_c kontrast, z reguły oznacza dziurę. Jeżeli chodzi o butle i reduktor... droga zabawka, lepiej poszukaj fachowca i powiedz mu, gdzie jest wyciek (przy filtrze), niech to sprawdzi czy rzeczywiście jest tam wyciek (bo na pewno gdzieś jest), naprawi to, po naprawie ponownie sprawdzi pod ciśnieniem układ, doleje kontrastu (najpierw musi wyczyścić wszystkie miejsca gdzie wcześniej uciekał) i nabije raz a dobrze gazu... tak nawiasem skąd jesteś?
PS. mydło to świetny sposób!!
Pozdrawiam
.
  • Odpowiedz

tobii11

2007-09-03, 21:09:53
Nowy użytkownik
jestem z bielawy woj. dolnoslaskie pewnie uciekl gaz i jestem zmuszony jechac do jakiegos fachmana wydawalby sie ze butelka i reduktor nie sa zbyt drogie , widzialem to u garazowca nie byl to zbyt porywajacy sprzet
  • Odpowiedz

renegat

2007-09-04, 10:26:39
Nowy użytkownik
Dodaj jeszcze do tego wage elektroniczna bo powinno sie dopuscic tyle ile pisze na tabliczce i wtedy jestes pewny ze dziala prawidlowo
  • Odpowiedz

crocens

2007-09-04, 14:51:47
Top użytkownik
a szybkozłączki aby wpiąć się do układu? :-) trochę tego jest
.
  • Odpowiedz

j_a_c

2007-09-04, 17:30:11
Użytkownik
tobii11 napisał(a):jestem zmuszony jechac do jakiegos fachmana wydawalby sie ze butelka i reduktor nie sa zbyt drogie , widzialem to u garazowca nie byl to zbyt porywajacy sprzet
ale pojedz do fachowca chyba już wiesz ze sknerstwo kosztuje zawsze drogo
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa