Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Firma!!!

30 Odpowiedzi, 26901 Wyświetleń
1 2 Dalej

pędziwiatr69

2011-02-01, 18:36:40
Nowy użytkownik
Witam
Mam pytanie, jakie wymagania prawne są potrzebne by założyć małą działalność o tematyce
chłodnictwo i klimatyzacja mam uprawnienia SEP elektryczne i do obsługi sprężarek oraz doświadczenie techniczne ale nie wiem co jeszcze mi potrzeba by móc legalnie prowadzić firmę.
Chodzi mi o obsługę małych sklepików oraz układów gdzie ilość czynnika przekracza 3 kg. Myślałem o retroficie jako przewodniej myśli działalności wiele instytucji jeszcze pracuje na R22
wiem że, wiele razy ten temat był poruszany ale może ktoś jeszcze raz będzie mógł udzielić informacji co sądzicie o dotacjach w tym temacie? Dziękuje za wszelkie info.
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-02-01, 18:39:19
Moderator
Oj kolego było to na prawdę wiele razy poruszane. Opcja szukaj powinna pomóc. Ja ze swojej strony doradzę chęci do pracy a dalej pójdzie już gładko. Pzdr
  • Odpowiedz

pędziwiatr69

2011-02-01, 18:48:03
Nowy użytkownik
Bardzo dziękuję!!!
Myślałem że, weszły jakieś zmiany od nowego roku i co z Zielona Kartą¨?
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-02-01, 18:54:58
Moderator
Zielona kartę to wyrabiałem w 2000 roku ale teraz to juz jej chyba nie wyrobisz. jak chcesz działać z czynnikami kontrolowanymi to zapoznaj się ze stroną www.coch.pl Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-01, 18:55:14
Moderator
Kolego powiem tylko że R22 to śliski temat dla kogoś kto nie miał z tym do czynienia chodzi mi o sprawy papierkowe i ochronę środowiska. Jeżeli miałeś do czynienia z chłodnictwem to zapisz się na szkolenie ozonowe i będzi epo sprawie bo inaczej to mosze umoczyć w jakiejś firmie gdzie ochrona środowiska ją kontorluje.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

pędziwiatr69

2011-02-01, 19:03:09
Nowy użytkownik
Mam możliwość wyrobienia czegoś takiego w Krajowej Izby Gospodarczej Chłodnictwa i Klimatyzacji. Ma uprawnienia Prozonu ale bardziej mi chodzi o dotacje w tej kwesti?
Z 22 miałem dość sporo do czynienia łącznie z utylizacją czynnika udokumentowaną. Chodziło mi o to że, karta ta ma takie same prawa jak ta wydawana przez Prozon. Byniom może jak byś znalazł chwile to porozmawialibyśmy na GG?
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-01, 21:49:45
Moderator
Możemy porozmawiać ale jutro bo dzisiaj jestem mało uchwytny Big Grin .
  • Odpowiedz

wit

2011-02-02, 08:06:04
Top użytkownik
to ja się dołączę z jeszcze jednym pytaniem bo mam masę sprzecznych informacji... EWIDENCJA ???

jak to jest z ewidencją na czynniki cieplarniane -F-gazy R 404/407/410/134 -część firm robi ewidencję i wysyła sprawozdania, sporo nie prowadzi ewidencji na te czynniki, znajoma hurtownia gazów wysłała do inspektoratu ochrony środowiska zapytanie o ewidencję i o wymaganie jakiś uprawnień przez osoby którym sprzedaje i otrzymała PISEMNĄ odpowiedź, że dla nowych czynników nic nie trzeba -ani ewidencji ani kupujący niczym nie musi się okazywać...

CZY DLA NOWYCH EKOLOGICZNYCH F-gazów wymagane jest prowadzenie ewidencji i składanie sprawozdań do BOWO ?

też noszę się z zamiarem otworzenia firmy -prawdopodobnie jednoosobowej działalności... głównie naprawy i serwis chłodnictwa -raczej większego- przemysłowego.
Wiedzy technicznej mi starczy -od lat pracuję (miedzy innymi) jako serwisant chłodniczy -a i wykształcenie mam chłodnicze... Natomiast boję się "papierkologi" -nigdy nie zajmowałem się sprawami formalnymi... a chyba byłaby pora "pójść na swoje"...

Mam: uprawnienia SEP elektryczne, mam do obsługi napraw itd sprężarek i instalacji powyżej 50KW.
mam "świadectwo kwalifikacji". I mam narzędzia... brak mi wiedzy o stronie formalno -papierkowej.
  • Odpowiedz

awax

2011-02-02, 10:24:59
Top użytkownik
Witam
Wszelkie wymogi są w aktach prawnych tj, Dyrektywie UE oraz Zarządzeniach Ministerstwa środowiska.
Szczegółowe informacje można z pewnością uzyskać w organizacjach branżowych w tym w Krajowym Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji.W Centrum można uzyskać równiez porady odnośnie uruchamiania firmy.
  • Odpowiedz

wit

2011-02-02, 10:48:15
Top użytkownik
awax napisał(a):Witam
Wszelkie wymogi są w aktach prawnych tj, Dyrektywie UE oraz Zarządzeniach Ministerstwa środowiska.
problem w tym, że jest totalny bałagan... zarządzenia sobie, interpretacja każdego z inspektoratów sobie... i zarządzenia poprawki gonią jedne za drugimi wzajemnie sobie przecząc...
trudno dojść co obowiązuje, co przestało obowiązywać a co jest nadinterpretacją...

W większości firm chłodniczych w których pracowałem lub współpracowałem -skądinąd sporych i teoretycznie poważnych działano według zasady
"olać temat -i tak nie da się zgodnie ze wszystkim -jak będzie kontrola -to zapłaci się karę -i dokumentację sporządzi po fakcie w myśl zaleceń pokontrolnych"
tylko, że duża firma może sobie pozwolić na kary -i tak wyjdzie na swoje. Mała jednoosobowa firma -kara może ją zniszczyć a i porozumieć się co do czasu na usunięcie ewentualnych błędów też trudniej...
czytałem troszkę aktów prawnych... niestety dla mnie to bełkot i niewiele z tego rozumiem... zwłaszcza, że naszych polskich aktów prawnych jeszcze nie ma i wszystko jest na zasadach tymczasowych...

Tak trudno napisać, w jednoznaczny sposób -czy jest obecnie wymóg prowadzenia ewidencji dla F-gazów i obowiązek składania sprawozdań do BOWO czy tylko dla substancji kontrolowanych -odchodzącego R22 i pokrewnych "ozonowych" ?
  • Odpowiedz

awax

2011-02-02, 12:25:10
Top użytkownik
Jest obowiązek składania ewidencji dla urządzeń o napełnieniu powyżej 3 kg czynnika i powyzej 6 kg w urządzeniach hermetycznych.Dotyczy wszystkich czynników.
  • Odpowiedz

wit

2011-02-02, 12:36:15
Top użytkownik
awax napisał(a):Jest obowiązek składania ewidencji dla urządzeń o napełnieniu powyżej 3 kg czynnika i powyzej 6 kg w urządzeniach hermetycznych.Dotyczy wszystkich czynników.

obowiązek zakładania "karty urządzenia" i kontroli szczelności. OK. To wiem. Choć miło usłyszeć potwierdzenie... bo też słyszałem sprzeczne opinie... Dziękuję.

A co z ewidencją zakupów i zużycia czynnika przez serwisanta/ firmę serwisową? (pytanie dotyczy "ekologicznych" czynników 404/407/410/134) ?
jak jest obecnie?

choć pewnie jak wreszcie uchwalą ustawę F-gazową to się pozmienia -miejmy nadzieję, że w sposób jednoznaczny zostanie określone...
np. podobno przewiduje się, że wszelkie sprawy kontroli czynnika zostaną wyjęte spod jurysdykcji inspektoratów ochrony środowiska i przerzucone na UDT-y
  • Odpowiedz

awax

2011-02-02, 14:34:17
Top użytkownik
UDTy to była propozycja historia.
Obowiązek składamia sprawozdań spoczywa na operatorach czyli właścicielach sprzętu
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-02-02, 15:01:40
Moderator
Abonament RTV to też obowiązek..... Ale to już moje spostrzeżenie.
Wit, bardziej martw się księgowością a nie składaniem sprawozdań freonów.
Za R22 składałem sprawozdania, to tylko urzędnicy byli wystraszeni i nie wiedzieli gdzie to przypiąć.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wit

2011-02-02, 16:05:23
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Wit, bardziej martw się księgowością a nie składaniem sprawozdań freonów.
księgowością się nie martwię... -jeśli założę działalność to księgowość zlecę biuru rachunkowemu... a programy do fakturowania nie są drogie...

w moim przypadku pracuję na etacie -dyżury utrzymania ruchu. I Ten etat zamierzam utrzymać... będzie na chleb -a zakład zus opłaci... -więc w jednoosobowej działalności będę zwolniony z zusu...

dodatkowo w firmie chłodniczej na pół etatu...
oraz dorywczo dla kilku firm na zlecenia jako serwisant -"wolny strzelec" -gdy albo nawał pracy albo z czymś sobie nie mogą poradzić ...
tylko, że większość zysku zgarniają firmy dla których robię zlecenia... w niektórych przypadkach robota ucieka -bo faktury wystawić nie mogę -a nie każdy chce dawać zlecenie...

i może pora byłaby zacząć coś na własny rachunek... pozbyć się dodatkowych zajęć przez pośredników a robić bezpośrednio...
Martwię się o sprawozdania freonów i tym podobne... bo robiąc dla klientów i ja musiałbym mieć to w porządku -i klientom papiery wyprowadzić do ładu... a pod względem "formalnym" wiedzy mi brakuje -zwłaszcza wiedzy jak to w praktyce przebiega...
pozdrawiam. i Dziękuję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-02-03, 01:51:41
Moderator
wit napisał(a):w moim przypadku pracuję na etacie -dyżury utrzymania ruchu. I Ten etat zamierzam utrzymać... będzie na chleb -a zakład zus opłaci... -więc w jednoosobowej działalności będę zwolniony z zusu...
Hehe, ZUS i Fiskus tak łątwo nie odpuszczają. Zdrowotne musisz jednak odprowadzać, ale to nie całe 250pln.
A jak będziesz wybierał PKD, to wpisuj na maxa co się da. Cool
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-03, 09:35:01
Moderator
Tak wtrące się kolegom w słowo odnośnie sprawdozdań. Odnośnie czynników HFC nie ma takiego obowiązku ale ma w połowie roku wejśc ustawa regulująca ten aspekt natomiast co do czynników hcfc to nadal to obowiązuje . Jeżeli ktoś nie wierzy temu co pisze to odsyłam do BOWO bo tam takie informacje sa udzielane.
  • Odpowiedz

awax

2011-02-03, 09:42:40
Top użytkownik
Ustawa ma wejść,ale póki co nikt nas nie zwolnił z przestrzegania Dyrektywy Unii Europejskiej.
Obowiązek dotyczy WSZYSTKICH czynników.
Fakt,że praktyka przypomina abonament RTV nie zwalnia nas z tego obowiązku!!!!!!!
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-03, 09:47:52
Moderator
Awax ale dzwoniłem do nich i oni to potwierdzili ż enie ma takiego obowiązku odnośnie HFC więc czy ktoś wysle czy nie wyśle to nie łamie prawa.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-02-03, 13:06:52
Moderator
No właśnie, oszczędzajmy drzewa! Mniej papierologii!
Ale jakby co, to do końca lutego jest na to czas.
  • Odpowiedz

awax

2011-02-03, 13:32:54
Top użytkownik
byniom napisał(a):Awax ale dzwoniłem do nich i oni to potwierdzili ż enie ma takiego obowiązku odnośnie HFC więc czy ktoś wysle czy nie wyśle to nie łamie prawa.

To zadzwoń do Ministerstwa środowiska,albo poproś od "nich" na piśmie odpowiedz.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-02-03, 14:13:09
Moderator
To niech ktoś da odpowiedź: po co im te dane?? Odłożą do segregatorów, po roku segregatory do archiwum, po kilku latach na przemiał lub do spalenia. Sorry, ale nie sztuka ustanawiać przepisy, sztuka żeby były mądre, przejrzyste i była z tego korzyść. Ja tu czegoś takiego nie widzę.
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-03, 14:24:37
Moderator
Awax ale to nie jest mój wymysł dlaczego mam dzwonić po innych instytucjach skoro we własciwej uzyskałem informację , chyba że w naszym kraju każda instytucja ustala inne przepisy.
  • Odpowiedz

awax

2011-02-03, 16:39:19
Top użytkownik
OK Bynion,Ty nie prowadż ewidencji,a ja będę prowadził.
W zeszłym roku miałem kontrolę z Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w tym temacie i okazało się potrzebne.
Będzie ciekawie jak inspektorzy za rok czy dwa zaczną kontrolować wstecz do czego mają prawo.Obecnie po prostu brakuje inspektorów znających się na chłodnictwie i dlatego jest tak mało kontroli.
Tak przy okazji to nakjwłaściwszą instytucją jest Wydział Ochrony Środowiska,powiatowy czy też wojewódzki,a nie BOWO.
  • Odpowiedz

byniom

2011-02-03, 17:08:05
Moderator
Słuchaj bo widze że zaraz będziemy toczyć kłutnię , jeszcze raz powtarzam że taką informację usykałem w BOWO a to nie jest jakieś przedszkole czy kiosk ruchu to czy prowadzę ewidencję czy nie to jest odrębna sprawa ale chodzi mi o przepisy . Podaj mi ustawę i jeżeli możesz bo nieche mi się już ich wszytskich wertowac a jak tam będzie pisało że trzeba , kto i w jakich przypadkach to zadzwonię jeszcze raż do bowo i zwróce im uwagę że wprowadzaję ludzi w błąd.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa